Eat Like A Greek: Δυο ‘πρέσβειρες του φαγητού’ μας κάνουν το τραπέζι της 25 Μαρτίου
Ανήμερα της 25η Μαρτίου, στρώνουμε τραπέζι με δύο bloggers που έβαλαν σκοπό της ζωής τους να μυήσουν τους επισκέπτες της χώρας μας στα μυστικά της ελληνικής παράδοσης. Μαζί τους δοκιμάζουμε τα παραδοσιακά πιάτα της ημέρας (pics)
- 25 Μαρτίου 2017 09:12
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως είναι να ” γευματίζει κανείς σαν Έλληνας“; Το τραπέζι στη χώρα μας είναι μέρος ιερό και εκεί εκτυλίσσονται τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα στη ζωή κάθε “ιθαγενή” αυτής της χώρας από την πρώτη του ανάμνηση ως παιδί, ως τις ημερομηνίες ορόσημο στην πορεία της ζωής του. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί άλλωστε πως για κάθε μικρή, μεγαλύτερη ή εθνική εορτή το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το φαγητό. Να, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ημέρα της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία τα ελληνικά σπίτια από άκρη σε άκρη στη χώρα μυρίζουν τρυφερό φιλέτο μπακαλιάρου και σκορδαλιά.
Δύο Ελληνίδες Food Bloggers αποφάσισαν πως αυτή την γαστριμαργική ιεροτελεστία πρέπει να την μοιραστούν με τους ξένους που αποφασίζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Άνθρωπο από κάθε γωνιά του κόσμου που σαγηνεύονται από τον πλούτο και την απλότητα της ελληνικής, μεσογειακής κουζίνας, μπολιασμένης με τις μυστικιστικές γεύσεις της ανατολής που έχουν εγγραφεί στο DNA της.
Το NEWS 247 συνάντησε την Άρτεμη και την Ευγενία και μίλησε μαζί τους για το project ” Eat Like A Greek“, ενώ κάθισε σε ένα από τα απολαυστικά τους γεύματα σε μια εξομοίωση της προσπάθειά τους με καλούδια από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Εξάγοντας γευστικό πολιτισμό
Η Άρτεμις και η Ευγενία είναι δυο Ελληνίδες που διάνυσαν μεγάλη διαδρομή παράλληλα, αλλά και μακριά από την μαγειρική, πριν καταλήξουν να καταπιάνονται σχεδόν αποκλειστικά με το φαγητό. Αρχικά ως food bloggers και τελευταία, ιδρύοντας το πρώτο ίσως αυθεντικό supper club στη χώρα μας.
Η Άρτεμις Τσίπη, food blogger και μία εκ των εμπνευστών του Eat Like A Greek
Ένα underground εστιατόριο, κάτι μεταξύ σπιτικού πάρτι και χώρου εστίασης που έχει στόχο να εμβαθύνει τις γνώσεις κάθε τουρίστα στην Ελλάδα με την πραγματική ελληνική κουζίνα, η οποία σαφέστατα εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τον musaka και το greek suvlaki.
H Ευγενία Μακρογιαννέλη, food blogger και έτερος ιθύνων νους του Eat Like A Greek
Τα supper clubs δεν είναι άγνωστα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως ακόμη δεν έχουν “βρει το δρόμο τους” στην Ελλάδα. Είναι ιδιωτικοί χώροι, όπου κανείς μπορεί να εισβάλλει κυριολεκτικά σε ένα σπίτι, να παρακολουθήσει την παρασκευή και να απολαύσει ένα αυθεντικό γεύμα. Είτε αυτό είναι βασισμένο στην παράδοση του τόπου, είτε σε ένα πιο εξειδικευμένο είδος μαγειρικής, η όλη εμπειρία υπόσχεται 100% αυθεντικότητα, μακριά από μαζικά, τουριστικά γεύματα στην παγίδα των οποίων έχουμε όλοι πέσει σε ταξίδια μας στο εξωτερικό.
Η ελληνική κουζίνα… αλλιώς
Συζητήσαμε με την Άρτεμη και την Ευγενία, οι οποίες και μας εξήγησαν πως στηρίζονται στην ελληνική κουζίνα, λατρεύουν τα ελληνικά προϊόντα, ωστόσο φροντίζουν να αναμιγνύουν γνώριμες γεύσεις με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε τραπέζια που μπορεί να αποτελούν μια fusion εκδοχή του παραδοσιακού τρόπου μαγειρικής, με άλλα ενδιαφέροντα και ίσως λιγότερα γνωστά, ακόμη και στους Έλληνες, υλικά.
Στόχος τους είναι να ανακαλύπτουν τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες και να τις μετατρέπουν σε μοναδικά πιάτα ή ακόμη και να τις σερβίρουν ως ορεκτικό στους καλεσμένους τους. Ποιοτικές ελιές, παξιμάδια και εκλεκτά τυριά μπορούν να γίνουν η απαραίτητη “θεία κοινωνία” για μυηθεί κανείς στο μυστικό της ελληνικής κουζίνας. Τις ασυναγώνιστα ποιοτικές πρώτες ύλες.
Η μέρα ζητά μπακαλιάρο
“Eat Well, travel often!”! Αυτό είναι και το μότο των δύο Ελληνίδων που θέλουν να “εξάγουν” αυτό που αγαπούν και υπηρετούν με μεράκι – και τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερο κέρδος – τα τελευταία χρόνια. Αν και το δικό μας ταξίδι ήταν πιο σύντομο, ως το καλαίσθητο σαλόνι κάπου στο Μοσχάτο, o γευστικός περίπατος ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε.
Τραγανή κρούστα σε τρυφερό φιλέτο βακαλάου, γεμάτη σκορδαλιά με καρύδι και ελιές για να μπούμε στο κλίμα της ημέρας, αλλά και μια ιδιαίτερη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, παντζάρια σαλάτα και για το τέλος σπιτικό βελούδινο παγωτό λεμόνι για να διώξουμε την έντονη γεύση του υγράλατου ψαριού και την έντονη αποφορά του σκόρδου.
Φύγαμε έπειτα από ώρες γευσιγνωσίας, οινοποσίας και ατελείωτων διασκεδαστικών συζητήσεων, αλλά δεν ξεχάσαμε (εκτός από ταπεράκι) να πάρουμε και τις συνταγές:
Σκορδαλιά με καρύδι
- 200γρ. Ψύχα καρυδιού
- 3 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί ή 2 κρητικά πραξιμάδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. Ξύδι
- 3-4 ποτήρια ελαιόλαδο
- Αλάτι
Προετοιμασία
- Μούσκεψε το ψωμί και στίψε καλά να φύγουν τα υγρά του
- Πολτοποίησε το σκόρδο και πρόσθεσε τα καρύδια σε επεξεργαστή τροφίμων να γίνουν ένας ενιαίος πολτός
- Στη συνέχεια ρίξε το στυμμένο ψωμί, το ξύδι, το λάδι και αλάτι και χτύπησε για 2-3 λεπτά συνεχόμενα
- Μεταγύρισε τη σκορδαλιά σε μπολ και σέρβιρε
Εύκολη τυρόπιτα
- 2 γιαούρτια (200γρ)
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- άνηθο
- τριμμένη φρυγανιά
Προετοιμασία
- Άλειψε ένα ταψί ή πυρέξ με λιωμένο βούτυρο και πασπάλισε με την τριμμένη φρυγανιά
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι, τη φέτα, το υπόλοιπο βούτυρο, το αλεύρι και τα αυγά. Πρόσθεσε και τα μυρωδικά σου και άδειασε το μείγμα το πυρέξ.
- Πασπάλισε την επιφάνεια με την υπόλοιπη φρυγανιά (μην το παρακάνεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να πικρίσει)
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30′ με 40′ λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσει
Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας
- 700 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος
- 1 φλιτζάνι μπύρα lager
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι καλαμποκίσιο αλεύρι
- 2 ασπράδια αυγού
- 3 μέτριες πατάτες (προεραιτικά)
- 1 λίτρο ηλιέλαιο
Προετοιμασία
- Κόψε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια (φέτος στο σούπερ μάρκετ είχε «πριονοκορδέλα» και σου τα έκοβε εκεί) και βάλε σε μπόλικο φρέσκο νερό. Άλλαξε το νερό τρεις με τέσσερις φορές αφήνοντας το ψάρι να ξαλμυρίσει για 12 ώρες.
- Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι, το καλμποκίσιο αλεύρι και τη μπύρα και ανακάτεψε να πάρεις έναν ομοιόμορφο χυλό χωρίς σβόλους.
- Χτύπησε τα ασπράδια, από αυγά που έχεις στο ψυγείο, σε μεταλλικό σκεύος να γίνουν μαρέγκα, σφιχτή που να στέκεται ακόμη και αν αναποδογυρίσεις το μπολ. Ανάμιξε τη μαρέγκα με το χυλό μπύρας απαλά να κρατήσεις όσο μπορείς αέρα στο μείγμα σου.
- Άδειασε το τελευταίο νερό από το μπακαλιάρο σου και σκούπισε τα κομμάτια από τα πολλά νερά με χαρτί κουζίνας.
- Καθάρισε τις πατάτες και κόψε σε χοντρές «τηγανητές». Βάλε σε πανέρι και στον ατμό για 20′ λεπτά να μαλακώσουν. Βγάλε, αλάτισε και άφησε στην άκρη.
- Βάλε το ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι να κάψει καλά. Ρίξε τις μισές πατάτες στο καυτό λάδι και με γρήγορες κινήσεις βούτηξε μερικά κομμάτια μπακαλιάρο στο χυλό μπύρα να καλυφθούν καλά, στράγγιξε το περισσευούμενο μείγμα και ακούμπησε προσεκτικά στο λάδι με τις πατάτες. Άφησε για 2-3 λεπτά, να δεις την κρούστα σου να παίρνει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Επανάλαβε το ίδιο με τις υπόλοιπες πατάτες και το ψάρι.
Εκείνο που μένει από ένα τραπέζι όπου τρώμε σαν Έλληνες, είναι το πλούσιο γεύμα, τα πολλά ορεκτικά πάνω στο τραπέζι και το μεράκι δυο ανθρώπων που δεν τους φτάνει να δημιουργούν και να απολαμβάνουν το καλό φαγητό. Θέλουν και να το μοιράζονται. Μήπως, αυτό δεν είναι και η καρδιά της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας;
Φωτογράφηση: Άρτεμις Τσίπη
Μάθετε περισσότερα για το Eat Like A Greek
Facebook: Eat Like A Greek In Athens