Ένα 24ωρο στην Cookoovaya

Ποια είναι εκείνη η λεπτή διαχωριστική γραμμή που περνάς και σε κάνει να αισθάνεσαι τον τόπο εργασίας σου ως σπίτι σου; Τους ανθρώπους του σαν οικογένειά σου; Και τον εργοδότη σου σαν πατέρα σου; Ποιες είναι εκείνες οι μνήμες, οι εμπειρίες και οι στιγμές που συνθέτουν ένα αφήγημα γεμάτο κλισέ αλλά τόσο μα τόσο αληθινό.

Περάσαμε μία ολόκληρη ημέρα στην Cookoovaya, ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια στην Αθήνα. Και μιλήσαμε με όλους μα όλους τους ανθρώπους της. Για να ανακαλύψουμε ανάμεσα σε χαμόγελα, προσωπικές αφηγήσεις και ντροπαλές αναζητήσεις ότι είναι οι άνθρωποι που συνθέτουν τα σπίτια, τις ομάδες, τις στιγμές και τις επιτυχίες. Οι άνθρωποι που διάλεξε ο Περικλής Κοσκινάς να έχει δίπλα του σε αυτή τη δεύτερη ζωή που έδωσε στην Cookoovaya. Μια ζωή γεμάτη γεύση, απλότητα αλλά συνάμα και ουσία.

Είμαι περίπου 20 χρόνια σε εκείνο το ενδιαφέρον κομμάτι της δημοσιογραφίας που ακουμπά στη γεύση. Και ομολογώ ότι δεν μου είχε ξανασυμβεί στις συνεντεύξεις των ανθρώπων που κάναμε, να συναντώ τόσο συχνά τις ίδιες λέξεις. Κι όχι μόνο “τα κλισέ”, όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος ο σεφ και ιδιοκτήτης της Cookoovaya αλλά και άλλα, πιο σημαντικά.

Οι περισσότεροι από τους μάγειρες, τους ανθρώπους της σάλας αλλά και κάθε πόστου μίλησαν για την ασφάλεια που νιώθουν εκεί. Για τον εργοδότη που φροντίζει να έχουν εκείνα που χρειάζονται. Για την επιχείρηση που είναι σωστά στημένη.

Μου κάνει κι εμένα εντύπωση να ξεκινώ ένα κείμενο για ένα εστιατόριο και να μη μιλώ κατευθείαν για τη γεύση και τα πιάτα. Γιατί αυτά κι αν είναι εκεί, παρόντα, σταθερά, όσα χρόνια βρίσκεται πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας ο Περικλής. Αλλά αν βλέπατε κι εσείς τον τρόπο που αφηγούνταν οι άνθρωποι τις ιστορίες, αν ακούγατε τα λόγια που έλεγαν με τα μάτια ορθάνοιχτα, θα καταλαβαίνατε ότι αυτά ίσως είναι πιο σημαντικά σε μία χώρα που πρέπει να λέμε και να ξαναλέμε τα αυτονόητα.

Και η γεύση;

Νομίζω η Cookoovaya περνά την πιο ώριμη αλλά και πιο δημιουργική της φάση. Κατασταλλαγμένη στο να κλείνει το μάτι στα ψαρικά αλλά να αγαπά και τα κρεατικά. Με σημαία την απλότητα στις γεύσεις, την λιτή προετοιμασία και τη μανιώδη αναζήτηση καλών πρώτων υλών. Με ένα πιστό κοινό να την ακολουθεί και να την αγαπά για αυτή την ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει, όποια ώρα της ημέρας κι αν επιλέξεις να πας.

Στην συνέντευξή μας ο Περικλής ήταν όπως πάντα δωρικός. Δεν του αρέσει ποτέ να μιλάει για τον εαυτό του, να στήνεται στον φακό ή να ευλογεί τις μαγειρικές περγαμηνές του εστιατορίου του. Οπότε κλέψαμε λόγια από τους ανθρώπους που δουλεύουν δίπλα του. Παρατηρούν, μαθαίνουν, μεγαλώνουν βλέποντάς τον να μαγειρεύει είτε στο αγαπημένο στέκι της Χατζηγιάννη Μέξη είτε στο καλοκαιρινό της αδερφάκι στην Αντίπαρο. Κι όλοι μαζί φροντίζουν εμάς που καθόμαστε στα τραπέζια τους.

Είναι η συνέπεια και η συνοχή που νομίζω θα έπρεπε να γιορτάζουν κλείνοντας τα 10 χρόνια της Cookoovaya. Αυτή η αίσθηση σιγουριάς που νιώθεις μπαίνοντας στην Cookoovaya ότι στο τραπέζι της θα βρεις φαγητό για την ψυχή. Γιατρικό σωστό. Χωρίς φανφάρες, χωρίς υπερβολές, χωρίς μια καταπιεσμένη ανάγκη για κάτι μοντέρνο ή διαφορετικό. Συνταγές των μαμάδων μας, υλικά του τόπου μας και αγνή αγάπη για το φαγητό. Το απλό και ουσιαστικό φαγητό που όλα τα νικά.

Στα κείμενα και τις εικόνες παρακάτω θα δείτε μόνο λίγες από τις στιγμές που ζήσαμε από το πρωί ως το βράδυ στην αγαπημένη μας Cookoovaya.

Το βίντεο για την ημέρα μας στην Cookoovaya

Η καθημερινότητα
πίσω από τα φώτα

Η μέρα στην Cookoovaya κυλά όπως η ζωή μας. Άλλοτε νωχελικά και ήρεμα, άλλοτε με ένταση. Αλλά με έναν μετρονόμο πάντα να χτυπά και να κρατά το ρυθμό. Για κάποιον που επισκέπτεται το εστιατόριο πάντα με τα τραπέζια στρωμένα, το να δω αυτόν τον οργανισμό πώς ξυπνά το πρωί και πώς κοιμάται το βράδυ, ήταν μια ευλογία. Κι αυτό γιατί είδαμε μία όμορφη αθέατη πλευρά.

Ναι, η κουζίνα είναι ανοιχτή, βλέπεις πάντα τι γίνεται εκεί. Ναι, έρχεσαι σε επαφή με το προσωπικό σε κάθε στιγμή σου στο τραπέζι. Αλλά πώς λένε καλημέρα όλοι αυτοί το πρωί; Τι αστεία κάνουν μέσα στην κουζίνα; Πώς οργανώνονται για τους πελάτες; Και πώς αλληλεπιδρούν με τον κόσμο που ανοίγει την πόρτα να φέρει ένα πακέτο ή κάποια υλικά;
Μικρά μικρά κομμάτια του παζλ αλλά τόσο σημαντικά. Ο Περικλής ήρθε από νωρίς. Κάθισε με τον Μάριο με έναν καφέ μπροστά τους μιλούσαν σε ενα τραπέζι πιο πέρα από εμάς για τη μέρα που ερχόταν. Αλλά και για επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, για events και ημερομηνίες που σημάδευαν στο ημερολόγιο.

Η Cookoovaya έχει δυο πόρτες στη ζωή. Η μία στη Χατζηγιάννη Μέξη απ’ όπου μπαίνει και ο κόσμος και μία στην Κωνσταντίνου Βεντήρη, η οποία είναι για προμηθευτές και το προσωπικό.

Η Cookoovaya έχει δυο πόρτες στη ζωή. Η μία στη Χατζηγιάννη Μέξη απ’ όπου μπαίνει και ο κόσμος και μία στην Κωνσταντίνου Βεντήρη, η οποία είναι για προμηθευτές και το προσωπικό. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 μπήκαν πολλοί άνθρωποι. Να αφήσουν προμήθειες. Ψάρια και λαχανικά, φρούτα και κρασί. Σαν να στηνόταν μια μικρή αγορά στην κουζίνα.

Την ίδια ώρα πίσω από τον πάγκο οι μάγειρες ήταν λιγοστοί. Όπως μας είπε ο Περικλής στην συνέντευξη, στην Cookoovaya δεν κάνουν πολλή προετοιμασία, τα περισσότερα γίνονται για τον πελάτη αφού τα παραγγείλει. Οπότε η δουλειά ήταν περιορισμένη μέχρι να φανούν τα πρώτα τραπέζια.

Και κάπου εκεί ήταν σαν να έμπαιναν όλα στο ρυθμό. Η υποδοχή στην πόρτα, το καλωσόρισμα στο τραπέζι, οι φωτιές στην κουζίνα, το κρασί στα ποτήρια και ο πάγος στα κοκτέιλ. Μία καλοκουρδισμένη μηχανή που δεν έμοιαζε να αγχώνεται για το πέρασμα του χρόνου αλλά απολάμβανε κάθε στιγμή.

Πόσο διαρκεί ένα χαμόγελο σε έναν πελάτη; Όσο η οπτική επαφή; Κοιτούσα τον κόσμο στη σάλα που εξυπηρετούσε, κοιτούσα τα παιδιά στην κουζίνα. Και το χαμόγελο ήταν εκεί. Γιατί οι άνθρωποι στα τραπέζια ήταν οικείοι, γιατί το κλίμα στην ομάδα όπως μου το είχαν περιγράψει, γιατί το επίκεντρο ήταν το φαγητό όπως μάθαμε να το αγαπάμε. Όχι, δεν περιγράφω μια ουτοπία, μην τρελαθούμε. Μια δουλειά είναι, με νεύρα, με ένταση, με πίκρες και αποτυχίες, με πολύ καλές αλλά και πολύ κακές μέρες. Αλλά ένιωθες από όλους ότι είχαν μάθει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με χαμόγελο, σαν να ήξεραν από πριν ότι θα κρατήσουν μόνο μια στιγμή.

Και ναι, το περιμένεις αυτό από μια ομάδα που δουλεύει χρόνια μαζί. Αλλά το ίδιο έλεγαν και τα παιδιά που ήρθαν πρόσφατα στη δουλειά. Οι νέοι μάγειρες, τα παιδιά στη σάλα. Το ίδιο βεβαίωναν και οι συνεργάτες που δεν είναι κάθε μέρα εκεί. Ο Δημήτρης, ο Άρης, όλοι εκείνοι που αποτελούν την Cookoovaya στην ολότητά της.

Ο Περικλής της Cookoovaya

Τι είναι για εσένα η Cookoovaya;

Σε αυτές τις ερωτήσεις ψιλομπερδεύομαι, δεν είμαι εύκολος. Το εστιατόριό μου είναι. Σίγουρα είναι και όλα αυτά τα κλισέ, το σπίτι, η οικογένεια, περνάω ώρες εδώ. Αλλά εγώ αισθάνομαι ότι είναι ένα μέρος με το οποίο από ένα σημείο και μετά στη ζωή μου εξελιχθήκαμε παράλληλα. Όπως μεγάλωνε η Cookoovaya, μεγάλωνα κι εγώ, όπως ωρίμαζε, ωρίμαζα κι εγώ. Σαν να βρήκαμε κι οι δύο μία ταυτότητα που αναζητούσαμε. Έχουμε κάνει παράλληλα βήματα 10 χρόνια τώρα.

Νιώθεις μια περηφάνια για αυτό που έχεις καταφέρει; Για αυτό που βλέπεις 10 χρόνια μετά;

Μπορώ να σου πω ότι είμαι περήφανος για την Cookoovaya. Δεν μου βγαίνει εύκολα να σου το πω αλλά έτσι αισθάνομαι.

Σε ενοχλεί το λάθος; Το να πηγαίνει κάτι στραβά; Κι αν ναι, κάνεις αυτοκριτική;

Με τα λάθη που γίνονται στο εστιατόριο είμαι λίγο σκληρός με τον εαυτό μου. Το ίδιο και στην επιβράβευση. Δεν θα πω εύκολα μπράβο ούτε σε εμένα ούτε στα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να αλλάξω. Δεν το κάνω εύκολα αυτό. Δεν το έχω μάθει, δεν είναι ότι έχω από πίσω ένα σύστημα και μια σκέψη. Δεν έχω μάθει να το ακούω και να το λέω το μπράβο. Μου βγαίνει δύσκολα.

Και με τα μπράβο του κόσμου, πώς είσαι;

Ναι και με αυτά αισθάνομαι άβολα. Όταν κάποιος με φωνάξει στο τραπέζι να μου πει συγχαρητήρια, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.

Από τους πελάτες γίνεται σκληρή κριτική;

Φυσικά, για όλα. Για το φαγητό, το service, την ατμόσφαιρα, όλα. Δεν θίγομαι. Ψάχνω να βρω αν υπάρχει κάτι να πιαστώ για να το διορθώσω.

Η ανοιχτή κουζίνα βοηθάει σε όλο αυτό; Στο πώς σας βλέπει ο κόσμος;

Η ανοιχτή κουζίνα βοηθάει στο να χτίσεις εμπιστοσύνη με τον πελάτη. Πέφτουν οι κουρτίνες, σε βλέπει τι κάνεις. Και την ίδια στιγμή, εσύ μαθαίνεις να κοντρολάρεις τον εαυτό σου, καταλαβαίνεις ότι σε κοιτάνε. Σε βάζει σε όρια.

Είσαι από εκείνους που φωνάζουν στις κουζίνες;

Δεν είμαι ο φωνακλάς που ήμουν κάποτε. Πού και πού θα φωνάξω, γιατί η κουζίνα είναι ένας χώρος που ο χρόνος είναι πολλές φορές καταπιεστικός. Οι φωνές και τα νεύρα ήταν κάποτε από τα χαρακτηριστικά μου. Ειδικά όταν πρωτοξεκίνησα. Τώρα πια όχι.

Ποιος είναι ο ρόλος του σεφ πέρα από τον μαγειρικό;

Ο σεφ είναι εκείνος που πρέπει να φροντίσει η ομάδα να έχει συνοχή. Αυτός είναι που θα το κάνει. Μια κουζίνα μπορεί να έχει και τσακωμούς και ίντριγκες και δολοπλοκίες. Βέβαια, αυτό έρχεται από πάνω προς τα κάτω. Αν είσαι εσύ τέτοιος, γίνονται και οι υπόλοιποι. Αν προσπαθείς να μην το κάνεις εύκολο, σταματά.

Την εμπιστεύεσαι την ομάδα;

Έχω βρει ανθρώπους που εμπιστεύομαι. Υπάρχουν παιδιά που είμαστε μαζί από το Milos. Είναι σαν οικογένεια, δεν είμαστε συνεργάτες. Αλλά η εμπιστοσύνη πηγάζει από μέσα σου. Υπάρχουν φορές που κάποιος άνθρωπος εμπνέει εμπιστοσύνη και εσύ δεν μπορείς να τη δώσεις. Πρέπει και εσύ να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Η ομάδα φαίνεται ενωμένη. Έτσι βγαίνει τουλάχιστον από αυτά που μας λένε.

Όντως είναι μια ομάδα ενωμένη. Είναι πολλά χρόνια που δουλεύουν μαζί τα παιδιά στην κουζίνα και τη σάλα. Και μ' αρέσει να μπαίνω κι εγώ καμιά φορά σε αυτό και να παίρνω από τα αστεία τους, τα χόμπι τους. Μαθαίνω κι εγώ πώς είναι οι νέοι. Με κρατάει και εμένα λίγο νέο αυτό. Στο μυαλό μου τουλάχιστον.

Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας το κυνήγι της πρώτης ύλης;

Για να έχεις τα υλικά που θες πρέπει πρώτα να τα βρεις. Για να τα βρεις πρέπει να ψάξεις παντού στην Ελλάδα. Είναι σαν εμμονή. Όπου κι αν πάω έχω το νού μου μήπως βρω κάτι, ένα υλικό, έναν παραγωγό. Το μαγείρεμα που κάνουμε εδώ στην Cookoovaya δεν έχει πολλή τεχνική και μπέρδεμα, ούτε πολλά υλικά. Αν φαλτσάρει ένα υλικό, φαίνεται. Οπότε είναι υποχρεωτικό να βρούμε καλά πράγματα. Μια ντοματοσαλάτα κάνουμε και εμείς, μια ντοματοσαλάτα κάνει και ένα εστιατόριο που την έχει στο ψυγείο. Η διαφορά είναι στην ποιότητα του υλικού.

Μαγειρικά τι είναι αυτό που προσφέρει η Cookoovaya;

Κοίτα, η Cookoovaya δεν έχει τετραγωνίσει τον κύκλο. Δεν κάνουμε κάτι πρωτοποριακό. Κάνουμε κάτι που είναι δύσκολο αλλά είναι το αυτονόητο. Πρέπει να βρούμε καλά υλικά για να μαγειρέψουμε. Πρέπει όταν έρθεις να σε φροντίσουμε. Πρέπει να τα μαγειρέψουμε τα πράγματα σωστά και καλά, με μία ήθική. Η Cookoovaya είναι μια ταβέρνα που κάνει τα πράγματα σωστά, αυτό είναι.

Η Cookoovaya είναι μια ταβέρνα που κάνει τα πράγματα σωστά, αυτό είναι.

Οι αφανείς ήρωες της Cookoovaya

Μάριος Κοροβέσης / Σεφ

Δουλεύω με τον Περικλή από 17 χρονών. Μ’ αρέσει το πάσο, δηλαδή η δράση το βράδυ. Η Cookoovaya είναι για μένα ο χώρος που μεγάλωσα. Μπήκα στο εστιατόριο στα 19 μου και πλέον είμαι 31. Ήμουν παιδάκι και πλέον είμαι άνδρας. Η συνεργασία με τον Περικλή είναι και εύκολη, είναι και δύσκολη: είμαστε πάρα πολλές ώρες της ημέρας μαζί. Από τον Περικλή έχω πάρει ένα 80% όσων με χαρακτηρίζουν ως μάγειρα- με κυριότερο την αναζήτηση της πρώτης ύλης όπως εκείνος την έχει στο μυαλό του. Όταν ο Περικλής μαγειρεύει, έχει ένα μοναδικό χάρισμα: να μεταφέρει ένα κομμάτι του στο πιάτο. Ο Περικλής δε ζει σαν rock star- και έτσι είναι και η μαγειρική του: έχει ουσία.

Έντισον Δημητρίου / Βοηθός Σεφ

Η Cookoovaya είναι το δεύτερό μου σπίτι. Ήρθα εδώ ανύπαντρος και πλέον έχω δυο παιδιά. Μαγειρικά ο Περικλής με έχει επηρεάσει πολύ. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έμαθα πάρα πολλά. Δεν το λέω επειδή είναι και εργοδότης και σεφ μου- το λέω γιατί πραγματικά με έχει σαν άνθρωπο επηρεάσει η μαγειρική του. Αν πούμε ότι ο άνθρωπος Περικλής έχει κάποια «κομμάτια», εγώ νιώθω ότι του έχω πάρει ένα. Τον Περικλή τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους μάγειρες στην Ελλάδα. Γιατί μαγειρεύει πολύ απλά και πολύ νόστιμα: δεν κάνει φανφάρες. Κάνει νόστιμο φαγητό. Τα υλικά είναι που κάνουν τη διαφορά: τα φρέσκα και καλά υλικά. Η μεγαλύτερη χαρά για εμάς, λόγω του ότι έχουμε open kitchen, είναι να έρθει ένας πελάτης στο τέλος του γεύματος και να μας ευχαριστήσει- να έρθει ένα παιδάκι που τρώει με τους γονείς του και να μας πει «αυτό που έφαγα ήταν καταπληκτικό!». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Raul Jr Julia / Μάγειρας

Η Cookoovaya είναι το δεύτερο σπίτι μου. Με έχει διδάξει πολλά, με έχει βοηθήσει πολύ στην καριέρα μου. Μου αρέσει αυτό που συναντάω όταν μπαίνω στο μαγαζί- τα πιάτα που βγάζουμε, οι τεχνικές που μαθαίνω, τα στησίματα, η καθαριότητα, η συνέπεια στα πιάτα. Ο Περικλής είναι για εμένα σαν πατέρας. Με έχει μάθει πολλά. Είναι πολύ τίμιος και δίκαιος με όλους.

Παναγιώτης Κατσαντώνης / Μαγειρευτά

Η Cookoovaya είναι για μένα ένα μεγάλο σχολείο. Ο Περικλής μας διδάσκει και μας εμπνέει με τις ιδέες του. Δε βαριόμαστε ποτέ μαζί του στην κουζίνα. Εξάλλου, δε μας λείπει ούτε το γέλιο- κι αυτό, όπως όλα, με μέτρο! Ο Περικλής αγαπάει αυτό που κάνει. Η μαγειρική είναι η χαρά του.

Άννα Χαπσηγρυπάρη / Σεφ

Η Cookoovaya για μένα, εκτός από δουλειά, είναι και σπίτι μου. Τον Περικλή τον είχα αρχικά δει σε περιοδικά, αλλά δεν είχα εικόνα τι κουζίνα έκανε. Όταν ήρθα εδώ, έχοντας ξεκινήσει από μοριακή κουζίνα- τελείως διαφορετικό πράγμα- ξετρελάθηκα. Μου άρεσε ο τρόπος που μαγείρευε, οι κοπές και τα ωμά που έκανε, αυτό το φαγητό, το μαμαδίστικο, που είναι κι εμένα πιο πολύ του στυλ μου. Είναι σοβαρός, είναι προσηλωμένος: όταν μαγειρεύει δε θέλει να τον ενοχλείς. Θέλει να είσαι δίπλα του, να κοιτάς τι κάνει, να τον βοηθήσεις, αλλά να σεβαστείς τη συγκέντρωσή του εκείνη την ώρα. Το open kitchen είναι κάτι το πολύ ωραίο και από την πλευρά των μαγείρων, και από την πλευρά του κόσμου. Η Cookoovaya σίγουρα είναι ο Περικλής. Είμαστε και όλοι εμείς: εγώ, ο Μάριος, ο Έντι, ο Παναγιώτης- και σίγουρα είναι και ο κόσμος που μας έχει αγαπήσει, που μας έχει αγκαλιάσει, που τρώει από τα χέρια μας και που μας ξέρει πια με τα ονόματά μας.

Μαριάννα Μιχαλάκη / Yποδοχή

Απλότητα και χαμόγελο: αυτές τις δύο λέξεις θα επέλεγα για να χαρακτηρίσω την Cookoovaya. Αυτές και σκέφτηκα όταν ήρθα για πρώτη φορά στην κουκουβάγια και μπήκα σε αυτόν τον κομψό, φωτεινό χώρο με την ωραία ενέργεια. Ακόμα και σε δύσκολες ημέρες, κάποιος θα πει μία ατάκα, θα γελάσουμε όλοι και θα συνεχίσουμε. Ο κύριος Περικλής είναι ένας από τους καλύτερους εργοδότες που είχα. Είναι ένας άνθρωπος βαθιά δίκαιος και πολύ δημιουργικός, που έχει φτιάξει κάτι πραγματικά μοναδικό.

Χρήστος Ζουρνατζής / Restaurant Μanager

Φιλικό, φιλόξενο και όχι επιτηδευμένο: αυτό είναι το ύφος που οργανικά προκύπτει να έχει η Cookoovaya, αυτό και προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Η Cookoovaya είναι μία λέξη: σπίτι. Νομίζω άλλωστε εδώ καταλήγω να περνάω περισσότερες τελικά ώρες συγκριτικά με το «κανονικό» σπίτι μου. Ο Περικλής ο Κοσκινάς, σαν μάγειρας είναι τρομερά τοπικιστής, στα όρια του σωβινισμού: έχει βάλει πείσμα να φέρει την Κέρκυρα στην Αθήνα. Τα πάντα είναι κερκυραϊκά! Σαν άνθρωπος διακρίνεται από χιούμορ. Είναι προσιτός και φιλικός- μα και ενίοτε κλειστός στα όρια του αντικοινωνικού. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος αντιθέσεις. Νομίζω το μυστικό είναι ο λεπτός χειρισμός των υλικών που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή η απλότητα, η καθαρότητα της γεύσης που μας έχει καθιερώσει.

Θέμης Ρούκης / Service

Αυτό που μου έμεινε από φέτος είναι το κυνήγι της ντομάτας. Το αναφέρω γιατί είναι χαρακτηριστικό του αγώνα που δίνουν οι μάγειρες, με μπροστάρη τον Περικλή, για την καλή πρώτη ύλη- που όσο πάει γίνεται ολοένα και πιο σπάνια. Αυτή η βιωματική σχέση του Περικλή με την πρώτη ύλη είναι που μεταφέρει στο φαγητό του την ιδιότητα να αναζωπυρώνει αναμνήσεις, να μας υπενθυμίζει όσα βρίσκονται στην καρδιά μας, να ζωντανεύει όσα ανήκουν σε έναν χρόνο χαμένο, προυστιανό. Το να ανάγεις το φαγητό σε μια βιωματική εμπειρία, σε μια γευστική αφύπνιση, είναι τέχνη.

Παναγιώτης Τράγος / Service

Η Cookoovaya είναι μια δεμένη οικογένεια. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό έχεις εδώ, ή πιο πόστο έχεις. Είμαστε όλοι δεμένοι, και αυτό το νιώθεις από την κουζίνα ως τη σάλα. Αυτό που κρατάω από τον κύριο Περικλή είναι πως είναι απλός, λιτός, και σταράτος. Ό,τι είναι θα το πει και θα το πράξει.

Γρηγόρης Βεζύρης / Service

Υπάρχει μια ειλικρίνεια σε αυτό που δίνει η κουζίνα στον πελάτη να φάει. Καθαρές γεύσεις, καθαρά υλικά και αληθινά. Ο κύριος Περικλής είναι αληθινός: είναι εκείνο που πρέπει. Είναι σοβαρός εκεί που χρειάζεται, εγκάρδιος εκεί που αβίαστα του βγαίνει. Είναι ο Περικλής ο σεφ, είναι και ο Περικλής ο φίλος.

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος / Service

Η Cookoovaya είναι ένα μυστήριο θέμα: στην ουσία είναι φιλοσοφία του φαγητού, φιλοσοφία της εστίασης και της φιλοξενίας. Όλα λειτουργούν, όλα αυτά τα χρόνια, με το σκεπτικό να περάσουμε όλοι καλά: και οι πελάτες, και εμείς που εισπράττοντας το χαμόγελό τους, παραμένουμε. Ο Περικλής είναι ξεκάθαρα φιλόσοφος της μαγειρικής: με 2-3 πράγματα απλά, θα σου βγάλει ένα πιάτο που θα σε κάνει να αναλογιστείς «μα γιατί δεν μπορώ να το κάνω κι εγώ τόσο απλά αυτό;». ίσως είναι η αγάπη που βάζει. Χωρίς αυτήν, το πιάτο δεν μπορεί να έχει ψυχή. Ο Περικλής είναι ακραία δουλευταράς. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να έχει φτιάξει κάτι τόσο μεγάλο όσο η Cookoovaya χωρίς αφοσίωση. Πιστεύω ότι ακόμα και στον ύπνο του σκέφτεται πιάτα, που θα έρθει την επόμενη μέρα να τα δοκιμάσει στην κουζίνα. Υπό αυτήν την έννοια, δουλεύει 24/7 για την Cookoovaya.

Άρης Σκλαβενίτης / Sommelier

Είναι εξαιρετική τιμή να νιώθεις ότι συνεργάζεσαι με ανθρώπους που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όπως ακριβώς σε κάθε πρώτη ύλη η Cookoovaya εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα, έτσι το ίδιο συμβαίνει και με τα κρασιά. Η Cookoovaya είναι μία ταβέρνα της υψηλής γαστρονομίας. Πρόκειται για ένα εστιατόριο στο οποίο θα βρεις εξαιρετικά μαγειρεμένα, απλά φαγητά, πλαισιωμένα όμως από service, κουζίνα και κάθε συστατικό της εμπειρίας που λέγεται εστίαση, στην υψηλότερη ποιότητα που μπορείς να το συναντήσεις. Ο Περικλής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πολύ σοβαρός, του αρέσει η δουλειά και αντιπαθεί τις φανφάρες, τα επικοινωνιακά βίντεο, τις φωτογραφίσεις. Επιθυμεί ο κόσμος να έρχεται εδώ και να περνά πραγματικά καλά, όχι να φαίνεται ότι «περνάει καλά».

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος / Event manager

Για μένα η Cookoovaya είναι σταθμός: είναι σταθμός ζωής για μένα εδώ και αρκετά χρόνια. Βρίσκομαι εδώ όσο είναι και τα χρόνια του εστιατορίου σχεδόν. Ξέρω και τον λόγο: Στη δική μου λίστα αξιών, πάνω πάνω βρίσκονται η εμπιστοσύνη και η αισθητική. Οπότε το σημείο επαφής με την Cookoovaya είναι αυτά τα δύο στοιχεία. Ο Περικλής μου δημιουργεί την ασφάλεια που νιώθεις πλησίον ενός συγγενικού προσώπου, μου γεννά πάντα ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Ο Περικλής δεν είναι επικοινωνιακός με τα λόγια, είναι επικοινωνιακός στις πράξεις όμως. Αντιπροσωπεύει για μένα τον αφαιρετικό λόγο, τον ουσιαστικό λόγο.

Χρήστος Μακρής / Restaurant Manager

Cookoovaya για εμένα είναι η φιλοσοφία του Περικλή: η αγάπη και η έρευνα για την πρώτη ύλη και η έρευνα μικρών παραγωγών στο κομμάτι των κρασιών. Yπάρχει σεβασμός προς τον πελάτη, υπάρχει σεβασμός και προς τον συνάδελφο, και όλο αυτό μας έχει κάνει να είμαστε πράγματι μία οικογένεια.

Δημήτρης Παπαδόπουλος / Social Μedia Μanager

Για εμένα και τη γυναίκα μου, που μαζί τρέχουμε το κομμάτι των social media, το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε με την Cookoovaya υπήρξε πράγματι ένα upgrade, ένα level up των υπηρεσιών μας. Πλέον μιλάμε για μία σχέση οικειότητας, αγάπης, σεβασμού που πλέον κράτα 10 χρόνια, με μια συνεχή εξέλιξη. Εξέλιξη που αφορά τόσο τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, όσο και την επαγγελματική δυνατότητα να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Ο Περικλής διαθέτει τρεις εκφάνσεις: η πρώτη είναι η μη λεκτική, αυτή που εκφράζει μέσα από την μαγειρική του. Η δεύτερη είναι αυτή που, ως άνθρωπος εκφράζει με λόγια: παρόλα όσα ακούγονται, είναι φοβερά παραστατικός αφηγητής, με χιούμορ! Και η τρίτη είναι αυτή μέσω της οποίας εμπνέει την ομάδα γύρω του στην αναζήτηση του καλύτερου- σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Το εστιατόριο αλλάζει ακολουθώντας τις τάσεις, χωρίς όμως να υποτάσσεται σε αυτές. Στο γαστρονομικό σύμπαν, το διαρκώς μεταβαλλόμενο, ο Περικλής κατορθώνει να αρθρώνει λόγο με το δικό του συντακτικό, τη δική του γραμματική.

Δημήτρης Χίντε / Service

Για μένα η Cookoovaya είναι μια οικογένεια: δεμένη, που μαλώνει, που τα ξαναβρίσκει… ό,τι συμβαίνει σε μια μεγάλη οικογένεια, θα το δεις να συμβαίνει και εδώ. Άμεσος, ευθύς, χωρίς μισόλογα. Ένα πολύ cool τυπάκι που δε χαρίζεται, και αναγνωρίζει και τα καλά και τα κακά όπως είναι. Αυτός είναι ο Περικλής.

Γιώτα Σοβόλου / Service

Για μένα η Cookoovaya είναι μια πολύ ωραία και ξεχωριστή εμπειρία στη μέχρι τώρα πορεία μου στον χώρο της εστίασης. Ο κύριος Περικλής είναι ένας μάγειρας που μπορείς να τον χαζεύεις με τις ώρες όταν δημιουργεί μέσα στην κουζίνα: έχει πάθος και μεράκι για αυτό που κάνει. Είναι, όμως, και ένας από τους καλύτερους εργοδότες που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή στον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα.

Khan Monir / Λάντζα

Δουλεύω επτά χρόνια εδώ. Το boss είναι πολύ καλό: δεν έχω ακούσει ποτέ τον Περικλή να φωνάζει! Όλα τα παιδιά στην ομάδα, από τον σερβιτόρο μέχρι τον μάγειρα, είναι πολύ καλά. Εγώ αγαπώ τη δουλειά στην Cookoovaya και θέλω να μείνω στην Ελλάδα με την οικογένειά μου.

24MEDIA
Οργάνωση Παραγωγής: Brand Experience
Κείμενο: Χρήστος Χατζηιωάννου
Συνεντεύξεις: Μαρία Καντάνη
Creative Director: Γιάννης Σαρλής
Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης
Βίντεο: Φώτης Φωτόπουλος