Φάβα, η κλασική
Είναι και θρεπτική και υγιεινή (και νηστίσιμη) και εξαιρετικός μεζές
- 17 Φεβρουαρίου 2018 08:28
Μπορεί να τη θυμόμαστε μόνο κάτι τέτοιες ημέρες, άντε το πολύ, πολύ σε τραπεζάκι πλάι στη θάλασσα με ψαρομεζέδες, όμως η φάβα είναι και ένα έδεσμα παντός καιρού και ιδανικό για τη Σαρακοστή.
Επιπλέον, το πιάτο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου και θα την έχετε έτοιμη πανεύκολα.
Υλικά
- 400 γρ. φάβα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
- 11/4 λίτρο νερό
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- Για το σερβίρισμα: 2 ξερά κρεμμύδια
- Ελαιόλαδο
- Κάππαρη
Προετοιμασία
- Βάζουμε τη φάβα σε κρύο νερό, που να τη σκεπάζει, να μουλιάσει για περίπου μισή ώρα
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και πρόσθεσε τα κρεμμύδια σοτάροντας ώσπου να μαλακώσουν μαζί με τη φρέσκια ρίγανη
- Προσθέστε τη φάβα μαζί με το νερό στην κατσαρόλα και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ξαφρίζοντας κατά καιρούς. Αφήστε τη φάβα να βράσει περίπου 45′ λεπτά. Αλατίστε λίγο πριν κλείσετε το μάτι και πολτοποιήστε τη φάβα
- Σερβίρετε με κρεμμύδια, ελαιόλαδο και κάπαρη