H κουζίνα του Μουντιάλ: kabsa από την Σαουδική Αραβία
Τα σαουδαραβικά πιάτα ενσωματώνουν μια ποικιλία από μπαχαρικά που είναι τελικά το "κλειδί" για τις σαγηνευτικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας
- 14 Ιουνίου 2018 12:29
Η κουζίνα της Σαουδικής Αραβίας έχει όλες τις επιρροές της ανατολικής κουζίνας, που σημαίνει έντονες γεύσεις, μπαχαρικά, χρώματα και αρώματα.
Ένα τυπικό σαουδαραβικό πιάτο περιλαμβάνει ένα μείγμα από διάφορα συστατικά, συνήθως σιτάρι, ρύζι καθώς και αρνί, κοτόπουλο μαζί με γιαούρτι, πατάτες και φυσικά τα μπαχαρικά. Τα σαουδαραβικά πιάτα ενσωματώνουν μια ποικιλία από μπαχαρικά που είναι τελικά το «κλειδί» για τις σαγηνευτικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας.
Το kabsa, ένα από τα κλασσικά πιάτα της κουζίνας της Σαουδικής Αραβίας, έχει ως βάση το ρύζι και το κρέας.
Είναι εξαιρετικά νόστιμο και συναντάται σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Το πιάτο περιλαμβάνει ένα εκρηκτικό μείγμα μπαχαρικών, όπως το μαύρο πιπέρι, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το σαφράν, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι, τα οποία προσδίδουν μοναδική γεύση. Τα μπαχαρικά ανακατεύονται με το κρέας (κοτόπουλο, κατσίκι, αρνί, καμήλα, ψάρι ή γαρίδες), μαζί με κρεμμύδια, σταφίδες και αμύγδαλα. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει επίσης, με πολλούς τρόπους, αλλά ο πιο παραδοσιακός είναι το mandi, μια αρχαία μέθοδος ψησίματος του κρέατος μέσα στη γη και το mathbi, όπου το κρέας ψήνεται επάνω σε καυτές πέτρες.
Kabsa Σαουδική Αραβία
Kabsa
Υλικά
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
2 κιλά κοτόπουλο κομμένο σε 8-10 κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/4 φλιτζάνι ντοματοχυμός
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ ψιλοκομμένες ντομάτες
3 μεσαία καρότα, τριμμένα
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κόλιανδρο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
4 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 κύβος κοτόπουλου
2 1/4 φλιτζάνια ρύζι basmati
1/4 φλιτζάνι σταφίδες
1/4 φλυτζάνι ανάλατα αμύγδαλα ανοιγμένα στα δύο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
1/4 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κάρδαμου
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τα γαρίφαλα, όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τον κύβο και νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Σιγοβράζουμε για 35 – 40 λεπτά – προσθέτοντας τις σταφίδες στα τελευταία 10 λεπτά – ή όταν γίνει το ρύζι.
Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε το ρύζι σε ένα μεγάλο πιάτο και σερβίρουμε από πάνω το κοτόπουλο γαρνιρισμένο με αμύγδαλα. Συνοδεύουμε με φρέσκια ανάμικτη σαλάτα Οι Σαουδάραβες, συνοδεύουν το πιάτο με την Καμπά, μια ζεστή σάλτσα που ονομάζεται «Σάταχ».