Λαγάνα με καλαμποκίσιο ψωμί

Λαγάνα με καλαμποκίσιο ψωμί

Μια μικρή αλλαγή για κάτι ιδιαίτερα γευστικό

Ετοιμάζουμε μια λαγάνα, λίιιιγο διαφορετική από τις άλλες. Αποφασίσαμε να την εμπλουτίσουμε με αλεύρι καλαμποκιού για έξτρα γεύση και λίγο ελαιόλαδο για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση. Η μπομπότα της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι το μυστικό όλων μας για κάτι το… σπέσιαλ, σε μια σπέσιαλ μέρα. Και Καλά Κούλουμα.

Ένα μικρό μυστικό για τη συνταγή μας, πέραν φυσικά του καλαμποκιού. Πασπαλίσαμε τη λαδόκολλα στην οποία τις ψήσαμε με λίγο σιμιγδάλι. Δίνει πιο τραγανή και ιδιαίτερη γεύση στην κόρα του ψωμιού.

Υλικά για δύο mini λαγάνες

200 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί (1 1/2 φλιτζάνια)

200 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι (2 φλιτζάνια)

9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

Μια πρέζα ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

4 – 5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

3 κ.σ. σουσάμι

Προετοιμασία

Βάλε λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό σε ένα μπολ και πρόσθεσε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε να διαλυθούν. Συμπλήρωσε 4 κ.σ. αλεύρι (προτίμησε όχι το καλαμποκάλευρο) και ανακάτεψε να ενωθεί. Σκέπασε και άφησε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά να φουσκώσει.

Ανακάτεψε τους δύο τύπους αλευριού και το αλάτι σε ένα μπολ και άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση. Πρόσθεσε εκεί το ελαιόλαδο και τη μαγιά αφού φουσκώσει. Δούλεψε με τα χέρια σου να ενωθούν τα υλικά και συμπλήρωσε μισό ακόμη ποτηράκι χλιαρό νερό ή όσο πάρει ώστε να έχεις μια ζύμη ομοιογενή και απαλή.

Βάλε τη ζύμη σε μπολ, σκέπασε και άφησε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου. Εγώ την άφησα στο φούρνο στους 35-40oC στον αέρα.

Αφού φουσκώσει, χώρισε σε δύο μέρη. Στρώσε σε ρηχό ταψί μια λαδόκολλα και πασπάλισε με 3-4 κ.σ. σιμιγδάλι λεπτό. Στρώσε εκεί τις λαγάνες απλώνοντάς τες να λεπτύνουν αρκετά και ράντισε με λίγο νερό. Με ένα πηρούνι κάνε τρύπες σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπάλισε με σουσάμι. Άφησε σκεπασμένες για 20′ λεπτά ακόμη.

Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 30′ λεπτά

ΠΗΓΗ COOKLEIT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα