Μακαρονόπιτα από την Ήπειρο
Μια πίτα σκέτη απόλαυση με καταγωγή από την "καρδιά του φύλλου"
- 04 Φεβρουαρίου 2018 08:24
Μια πίτα είναι πάντα καλοδεχούμενη σε ένα ελληνικό τραπέζι. Αν μάλιστα είναι και ηπειρώτικων καταβολών, τότε μιλάμε για υπερπαραγωγή. Η μακαρονόπιτα είναι ομολογουμένως ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της “φτωχής κουζίνας” και μπορείτε να την ετοιμάσετε στο “πιτς – φυτίλι”.
Υλικά για ένα ταψί
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο.3
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- 1/2 κιλό φέτα
- 5 αυγά (4 για την γέμιση και 1 για να αλείψεις τα φύλλα)
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 1 πακέτο φύλλο για χωριάτικες πίτες
- Αλάτι-πιπέρι
Προετοιμασία
- Βράσε πρώτα τα μακαρόνια όπως θα τα έβραζες κανονικά για μια μακαρονάδα, αλλά άφησέ τα 2′ λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνηθίζεις. Θα ψηθούν περισσότερο στο ταψί.
- Σούρωσέ τα, λιώσε τη μαργαρίνη μέσα στην κατσαρόλα που τα έβρασες και ξαναρίξτα μέσα. Μην ξεχάσεις να κλείσεις το μάτι γιατί το μαγείρεμα έχει τελειώσει!
- Πρόσθεσε το γάλα και τη φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια (απλά τρίψ’ τη με τα χέρια σου, όχι στον τρίφτη)
- Χτύπα σε ένα πιάτο τα 4 αυγά και πρόσθεσέ τα και αυτά στην κατσαρόλα
- Ανακάτεψε τα όλα μαζί και πρόσθεσε αλάτι και μπόλικο τριμμένο πιπέρι
- Βουτύρωσε το ταψί σου και στρώσε το πρώτο φύλλο
- Συνήθως το πακέτο έχει 8-10 φύλλα οπότε θα χρειαστείς τα μισά για κάτω και τα άλλα μισά για πάνω
- Χτύπα σε ένα πιάτο το αυγό που έμεινε με λίγο γάλα και στρώνοντας τα φύλλα σου άλειφέ τα ένα-ένα
- Αφού στρώσεις τα μισά σου φύλλα πρόσθεσε τη γέμιση και μετά άπλωσε τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας την ίδια διαδικασία με το αυγό και το γάλα
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 50′ λεπτά (μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα δλδ. Aν τυχόν χρειαστεί άλλα 5′-10′ λεπτά μην φοβηθείς να την αφήσεις κι άλλο!)
ΠΗΓΗ COOKLEIT