Οδηγός επιβίωσης στο σαρακοστιανό τραπέζι

Οδηγός επιβίωσης στο σαρακοστιανό τραπέζι
Francesca Giaitzoglou Watkinson

Σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές για να απογειώσεις το νηστίσιμο τραπέζι σου

Νηστεία. Ακόμη μια φορά, που αυτή η λέξη φαντάζει βαριά κι ασήκωτη. Για κάποιους ακούγεται μέχρι και ως τιμωρία! Και είναι όντως έτσι αν την έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου με λιγότερο φαγητό και στέρηση. Τα πράγματα όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Υπάρχουν συνταγές, αλλά και μικρά μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις τη νηστεία με άλλο μάτι και φυσικά να απογειώσεις το τραπέζι σου. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Tip #1: Μην μαγειρεύεις μόνος σου

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να μαγειρεύεις μόνος σου, από το να το κάνεις με παρέα. Η μαγειρική γίνεται διασκέδαση και μάλιστα μπορεί κάποιος να ξέρει και δύο πράγματα παραπάνω στην κουζίνα και να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος. Γιατί όχι;

Tip #2: Η μαγειρική θέλει και το ουζάκι της

Γιατί να μαγειρεύετε χωρίς να πίνετε και κάτι παράλληλα; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, από τη στιγμή που θα μαζευτείτε στο σπίτι με φίλους είναι να βάλετε κι ένα Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου το οποίο παράγεται από μία 100% ελληνική οικογενειακή αποσταγματοποιία στο Πλωμάρι της Λέσβου από το 1894. Η ιδανική συντροφιά στη μαγειρική και στα γέλια. Πάντα με μέτρο όμως.

Tip #3: Οι κατάλληλες συνταγές

Οκ, νηστεία κάνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιοριστούμε και στο τι θα φάμε. Εκτός από τις κλασσικές συνταγές σε όσπρια και θαλασσινά, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μια ρεβυθάδα, μια ωραία μακαρονάδα με γαρίδες και σάλτσα πέστο ή ακόμη και γλυκό με βασικό υλικό τη σοκολάτα υγείας. Συνταγές υπάρχουν, αρκεί να ψαχτούμε λίγο παραπάνω. Αξίζει τον κόπο.

Tip #4: Δώσε έξτρα προσοχή στα λαχανικά

Η βάση του σαρακοστιανού τραπεζιού, όπως και να το κάνουμε, είναι τα λαχανικά. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να τα προσέξουμε και λίγο περισσότερο. Βγες μια βόλτα στη λαϊκή αγορά και επέλεξε φρέσκα λαχανικά σε διαφορετικά χρώματα, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τα οποία και θα νοστιμίσουν, αλλά και θα χρωματίσουν τα πιάτα σου.

Tip #5: Το ούζο θα απογειώσει τα πιάτα σου

Παραδοσιακό μυστικό των γιαγιάδων μας. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στις συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσεις συγχρόνως τόσο τη γεύση, όσο και την όσφρησή σου μιας και το φαγητό θα αποκτήσει έξτρα νοστιμάδα, χάρη στα συστατικά του ούζου.

Με απλές συμβουλές, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας μας, η “τιμωρία” της νηστείας, μετατρέπεται σε “ευκαιρία”.

Μια ευκαιρία να πειραματιστούμε με συνταγές που δεν έχουμε συνηθίσει, καθώς επίσης και να μπούμε σε ένα κλίμα πιο ανάλαφρο, πιο καλοκαιρινό. Και σε αυτό φυσικά βοηθάει το ούζο, το οποίο, φυσικά, έχει συνδυαστεί με το τραπέζι της Σαρακοστής.

Με λίγο ουζάκι, λίγους εκλεκτούς μεζέδες και λίγο ήλιο, η άνοιξη θα γίνει καλοκαίρι, χωρίς να το καταλάβεις καθόλου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα