Ραβανί, η γλυκιά παράδοση

Ραβανί, η γλυκιά παράδοση

Σχετικά εύκολο, η επιτυχία του κρίνεται στις λεπτομέρειες

Το ραβανί είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Συναντάται πιο συχνά, ωστόσο, στη Θράκη- στα περισσότερα εστιατόρια μάλιστα αποτελεί το κέρασμα προς τους επισκέπτες.

Υλικά

Για το κέικ

6 αυγά

1 κούπα γάλα

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 βανίλια

ξύσμα από ένα λεμόνι

500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 φακελάκια μπέικινγκ πάουντερ

Για το σιρόπι

5 κούπες ζάχαρη

5 κούπες νερό

1 βανίλια

φλούδα και χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά που τα ρίχνουμε ένα – ένα έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ακολούθως το γάλα. Συνεχίζουμε με το μίξερ σε χαμηλότερη ταχύτητα και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μίγμα το σιμιγδάλι και το μπέικινγκ πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα- θα έχουμε ένα χυλό λίγο πιο αραιό από εκείνον του κλασσικού κέικ βανίλιας. Ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. και ψήνουμε επί 40′ στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.

Για το σιρόπι

Ρίχνουμε σε μια κατσαρολίτσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.

Tip: Το σιρόπι πρέπει να πέσει στο γλυκό ζεστό- όχι καυτό, με το κέικ να έχει αρχίσει να κρυώνει. Μπορείτε να φτιάξετε το σιρόπι όταν βγάλετε το ραβανί από το φούρνο

-Ρίξτε το σιρόπι σταδιακά με μία κουτάλα να πάει σε όλο το γλυκό. Ρίχνετε λίγο- λίγο ώστε να προλαβαίνει το κέικ να ‘πίνει’ το σιρόπι: ρίξτε περίπου το ένα τρίτο, περιμένετε να ‘στεγνώσει’ στην επιφάνεια και επαναλάβετε έως ότου τελειώσει το υγρό.

-Μην κόψετε το γλυκό για να σιροπιάσετε- ρίξτε από πάνω με τον τρόπο που προαναφέρθηκε και κόψτε κομμάτια όταν πια θα έχει κρυώσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα