Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Ένα πιάτο που δεν χρειάζεται συστάσεις
- 20 Φεβρουαρίου 2018 07:12
Η επιτομή του παραδοσιακού πιάτου. Μια συνταγή που “μιλάει” στην καρδιά κάθε Έλληνα. Τα σουτζουκάκια είναι πιο αρωματικά και γευστικά χάρη στο μαγικό κύμινο και τρώγονται με μπόλικη ποσότητα φέτας.
Υλικά για 6 μερίδες
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
- Μια χεριά φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- Ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κρασί
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
- Βάλε σε μπολ τον κιμά και ανακάτεψε με το ψωμί αφού το στύψεις καλά ανάμεσα στα χέρια σου. Τρίψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κράτησε 4 κ.σ. στην άκρη. Ρίξε το υπόλοιπο στο μείγμα του κιμά.
- Πρόσθεσε 1 κ.γ. κύμινο, και 2/3 από τον μαϊντανό που έχει ψιλοκόψει. Ζύμωσε τον κιμά καλά να γίνει ένα μείγμα. Πλάσε μικρά σουτζουκάκια, μακρόστενα και όχι μεγαλύτερα από το μέγεθος της παλάμης σου.
- Βάλε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει και αφού πανάρεις τα σουτζουκάκια στο αλεύρι, πέρασε από το τηγάνι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Βγάλε σε μια πιατέλα.
- Σε μια κατσαρόλα βάλε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, σόταρε το κρεμμύδι με το σκόρδο που κράτησες και πασπάλισε με το κύμινο. Σβήσε με το κρασί και αφού φύγει το αλκοόλ, πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα και άσε να πάρει βράση. Αλατοπιπέρωσε και ρίξε στη σάλτσα τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Πρόσθεσε στη σάλτσα σου τα σουτζουκάκια προσεκτικά και ανακίνησε την κατσαρόλα να καλυφθούν καλά. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει όλο μαζί για 30′ λεπτά περίπου.
- Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες τηγανητές
ΠΗΓΗ COOKLEIT