Τέσσερις νηστίσιμες συνταγές (με twist) που είναι πεντανόστιμες
Συνταγές μαγειρικής για να κάνεις τη νηστεία σου πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Και να την κρατήσεις και αργότερα.
- 14 Απριλίου 2020 14:02
Θυμάσαι τότε που ήσουν μικρή και δεν ήθελες να φας με τίποτα τις φακές, το λαχανόρυζο και τα υπόλοιπα όσπρια και λαδερά; Τη Μεγάλη Εβδομάδα ειδικά, είναι τα φαγητά που τιμάμε για να αποτοξινωθούμε λίγο από το κρέας. Ή επειδή κάνουμε νηστεία. Και μην ξεχνάς ότι είναι μία καλή ευκαιρία να φας δυναμωτικές και θρεπτικές τροφές που τυγχάνει να είναι και νηστίσιμες συνταγές.
Η Madame Ginger σου δίνει 4 νηστίσιμες συνταγές για να κάνεις τη νηστεία σου πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Και να την κρατήσεις και αργότερα.
Λαχανόρυζο κοκκινιστό
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
Υλικά:
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε λεπτές φέτες
1 καρότο, σε λεπτές φέτες
1 μικρό λάχανο, χονδροκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. ρύζι γλασέ
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
250 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
850 ml νερό
χυμός από 1 λεμόνι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
1) Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
2) Προσθέτουμε το καρότο και λάχανο και το σοτάρουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να χάσει τον όγκο του. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
3) Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε ένα λεπτό. Συνεχίζουμε με τον πελτέ, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το νερό.
*Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, εάν οι ντομάτες κονσέρβας μας φαίνονται πολύ όξινες.
4) Αλατίζουμε λίγο ακόμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 20 – 25 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
5) Όσο είναι ακόμα ζουμερό, αποσύρουμε από την φωτιά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε.
6) Σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και γαρίδες
Μερίδες: 4-5, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′ , Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30′
Υλικά:
1 πακέτο φασόλια μαυρομάτικα
1/2 κιλό γαριδάκι καθαρισμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 μάτσο μαϊντανό ή μυρώνια ή κόλιανδρο
1 lime
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 καυτερές πιπερίτσες
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
Εκτέλεση:
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τα μαυρομάτικα και γεμίστε με νερό. Βάλτε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλετε. Λίγο πριν τα κατεβάσετε, αλατίστε.
Παράλληλα ετοιμάστε τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρείτε τις πιπεριές και τα σκόρδα και προσθέστε τις γαρίδες. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά και αλατοπιπερώνετε.
Ρίξτε στο τηγάνι το ούζο και αφήνετε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σβήστε με τον χυμό μισού lime και κατεβάστε από τη φωτιά. (Μπορείτε μόλις ρίξετε το ούζο να φλαμπάρετε τις γαρίδες ανάβοντας το ούζο με φωτιά, αλλά με μεγάλη προσοχή να είστε σε ανοιχτό χώρο και κυρίως όχι κάτω από τον απορροφητήρα γιατί θα πιάσει φωτιά το φίλτρο του).
Σουρώστε τα μαυρομάτικα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Ρίξτε τις γαρίδες μαζί με το ζουμί από το μαγείρεμά τους, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ραντίστε με ελαιόλαδο και ρίξτε τον χυμό από το υπόλοιπο lime.
Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε τη σαλάτα με μαυρομάτικα και γαρίδες κρύα ή ζεστή.
Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-55 λεπτά
Υλικά:
120 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο σε φέτες
2 πατάτες σε κύβους
500 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατ/νος
1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
2) Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, να μαλακώσουν κι αυτά.
3) Προσθέτουμε το καρότο, τις πατάτες, τον αρακά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
4) Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε να ανακατευτεί καλά με όλα τα λαχανικά.
5) Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με καπάκι.
6) Αφήνουμε τον αρακά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να βράσουν οι πατάτες και τα καρότα. Εάν χρειαστεί, κάθε τόσο προσθέτουμε λίγο νερό.
7) Ανοίγουμε το καπάκι, κλείνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ωμό ελαιόλαδο.
8) Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά, κουνώντας την κατσαρόλα.
9) Σερβίρουμε τον αρακά ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Κριθαράκι με χταπόδι (από την Άννα Χαλικιά)
Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: –
Υλικά:
1 χταπόδι 1,5 κιλό, πλυμμένο και καθαρισμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
80 ml ούζο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1,2 λίτρο ζεστό νερό
200 ml ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι
400 γρ. τριμμένη ντομάτα, αποφλοιωμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό & λίγο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1) Βράζουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ώστε να βγάλει τα υγρά στα οποία θα βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από το ζωμό του.
2) Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
3) Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.
4) Ρίχνουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά.
5) Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 600 ml περίπου από το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
6) Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ζωμό στο οποίο έβρασε το χταπόδι ανακατεύοντας συχνά. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
7) Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.