Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που ξεχώρισαν

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που ξεχώρισαν

Ένα εστιατόριο από την Αθήνα και ένα από την Κέρκυρα μοιράστηκαν τον τίτλο του καλύτερου στην Ελλάδα. Δείτε και τα 24 γαστρονομικά "στέκια" που απέσπασαν σκούφους (Λίστα)

Απονεμήθηκαν από το Αθηνόραμα οι Χρυσοί Σκούφοι στα εστιατόρια της χώρας που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε σε όλη την Ελλάδα.  Τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας μοιράστηκαν και για το 2017 το κερκυραϊκό «Etrusco» και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» που ήταν άλλωστε και οι δύο γαστρονομικοί προορισμοί με δύο σκούφους.

Πέραν αυτών, 24 συνολικά εστιατόρια διακρίθηκαν έπειτα από την ενδελεχή γευσιγνωσία των ειδικών του Αθηνοράματος που έχει δημιουργήσει το θεσμό. Στην κορυφή της ελληνικής γαστρονομίας η πρωτεύουσα Αθήνα, αλλά και το νησί των Φαιάκων, η Κέρκυρα. Μεταξύ των εστιατορίων που διακρίθηκαν και προτάσεις από την πανέμορφη Σαντορίνη και την Κρήτη. Για πρώτη φορά φέτος, ανακοινώθηκε και το βραβείο κοινού που πήγε στην Κρήτη και στο Pelagos Seaside Restaurant.

Δείτε στη συνέχεια τα 24 εστιατόρια που κέρδισαν τη τιμητική διάκριση και τη βαθμολογία τους:

Η διαδικασία της επιλογής

Όταν μιλάμε για Χρυσούς Σκούφους, θα πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ένα απέραντο γευστικό ταξίδι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Μια γευσιγνωσία που ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, το Αμύνταιο και τα Πομακοχώρια και καταλήγει στην Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σχοινούσα και τη Νότια  Κρήτη.

Κάθε γευσιγνώστης βαθμολογεί ένα, ένα χωριστά τα πιάτα που δοκιμάζει και στη συνέχεια υπολογίζει το μέσο όρο τους. Αφού ολοκληρωθεί η ατομική βαθμολόγηση κάθε κριτή, βγαίνει ο μέσος όρος του βαθμού που προκύπτει από το μέσο όρο των ατομικών βαθμών όλων των γευσιγνωστών. Αυτός είναι και ο τελικός βαθμός με τον οποίο αξιολογείται το κάθε εστιατόριο.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολογία είναι:

α) η ποιότητα των πρώτων υλών

β) η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ

γ) η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων

δ) τα πρωτότυπα υλικά

ε) οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί

στ) η αισθητική εμφάνιση των πιάτων

ζ) η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων

Η ιστορία του Θεσμού

Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.

Το 1995 ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, όπως δήλωσε στην τελετή απονομής ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα