Χταπόδι ξυδάτο

Χταπόδι ξυδάτο
shuttestock

Ο πιο εκλεκτός μεζές της Σαρακοστής κι όχι μόνο. Κάνοντας πρόβα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Λόγος για να πέσει το ουζάκι άφθονο. Μια πολύ καλή αφορμή  να κρατήσουμε την παράδοση την Καθαρά Δευτέρα και για όποιον το επιθυμεί και τη Σαρακοστή. Το χταπόδι είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β13 και Β12, αλλά και μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο.

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • Για το βράσιμο: ½ φλιτζάνι ξύδι
  • 1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Για το μαρινάρισμα: 1/3 του φλιτζανιού ξύδι
  • ½ κ.γ θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ ρίγανη
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Προετοιμασία

  1. Βάλτε το χταπόδι χωρίς καθόλου νερό στην κατσαρόλα να βγάλει τα υγρά του
  2. Αφού βγάλει τα υγρά του προσθέστε το ξύδι και τα μπαχαρικά
  3. Αφήστε το χταπόδι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
  4. Κόψτε το χταπόδι κομμάτια και αλάτισε αν χρειαστεί
  5. Βάλτε το χταπόδι σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά
  6. Αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα να ποτίσει στο ξύδι
  7. Σερβίρετε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα