20% ενσυναίσθηση
Η κυρία Παπαευαγγέλου προχώρησε σε μια κυνική ομολογία για τις ΜΕΘ, που δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς αντιδράσεις.
- 27 Μαρτίου 2021 09:56
Την ώρα που η χώρα καταγράφει 7.754 νεκρούς από τον κορονοϊό με τις διασωληνώσεις να έχουν φτάσει στις 707, αριθμό ρεκόρ, η δήλωση που διατύπωσε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εργαζόμενη στο ΕΣΥ, Βάνα Παπαευαγγέλου, μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως ατυχής.
Εν μέσω συνεχιζόμενης πίεσης στο Σύστημα Υγείας και ενώ τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η κ. Παπαευαγγέλου δέχθηκε την αναμενόμενη ερώτηση για τις καταγγελίες που αφορούν πολύωρες αναμονές για εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά και για διασωληνώσεις και θανάτους εκτός εντατικής.
Η απάντηση της κ. Παπαευαγγέλου ήταν μια κυνική ομολογία. Επανέλαβε πως υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν εκτός εντατικών μονάδων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, “ως πολύ μικρό ποσοστό”.
“Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω”.
Νωρίτερα είχε φροντίσει να κάνει λόγο για “σημάδια σταθεροποίησης” παρά το ιδιαίτερα επιβαρυμένο φορτίο σε όλη τη χώρα.
Το ζήτημα εδώ όμως είναι το αυτονόητο: πως όλες οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και αξία. Το ζήτημα επίσης είναι γιατί οι άνθρωποι δε διακομίζονται στα νοσοκομεία ή όταν διακομίζονται, αν υπάρχουν κρεβάτια για να νοσηλευτούν στις δέουσες συνθήκες. Μιλάμε για χιλιάδες δυνητικά αποτρέψιμους θανάτους που δεν έχουν αποτραπεί λόγω της κατάστασης του Συστήματος Υγείας. Είναι ή δεν είναι έτσι;
Από την άλλη, η κ. Παπαευαγγέλου αυτό που έκανε ήταν στην πραγματικότητα ότι εξέφρασε το κυβερνητικό δόγμα που διέπεται από αντικοινωνικές εμμονές και επιβεβαιώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έλεγε την Τετάρτη μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών:
“Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες. Θα υπάρξει ίσως στο μέλλον. Αυτή την στιγμή το σύστημα αντέχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα τη δική του πραγματικότητα και προφανώς ολόκληρης της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία.
“Αυτή την στιγμή υπάρχει μια αναμονή που είναι πολύ περιορισμένη των 24ωρών ή και λίγες περισσότερες ώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα” είπε χαρακτηριστικά σε μια ακόμη δήλωση που μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει, την ώρα που ασθενείς παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και οι δικοί τους άνθρωποι περνούν ώρες αγωνίας.
Για τον κ. Γεραπετρίτη είναι μάλλον φυσιολογικό να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός Εντατικής, για ένα ολόκληρο 24ωρο ή και για περισσότερο. Για το δημόσιο αίσθημα όμως, δεν είναι έτσι.
Τον Ιανουάριο άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, απέδιδε τους θανάτους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας στη κρίση των γιατρών. Τότε, στην κορύφωση της πανδημίας, η πολιτική ηγεσία θεωρούσε πως όλοι οι ασθενείς μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Εκείνη την εποχή είχαν έρθει στη δημοσιότητα δημοσιεύματα που μιλούσαν για θανάτους σε ποσοστό 80% στα σπίτια. Μάλιστα, ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης, διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ξεκίνησε – από επιστημονική περιέργεια, όπως αναφέρει – την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ήταν ο πρώτος που ανέδειξε ότι ένα τρομακτικό ποσοστό άνω του 80% των θανάτων από COVID-19 συνέβη εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Και τι μας απαντούσε ο κ. Κοντοζαμάνης;
“Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”.
Μέχρι και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη του ζήτησε τότε να ανακαλέσει εξηγώντας πως ένας ασθενής διασωληνώνεται από τους ιατρούς όταν κριθεί απαραίτητο ακόμη και σε απλή κλίνη.
Τα παραπάνω διατυπώνονται σε αυτούς τους τόνους με σταθερή ακρίβεια. Τον Σεπτέμβρη, και ενώ γνωρίζαμε πως θα έχουμε νέα κύματα πανδημίας μπροστά μας, ο κ. Πέτσας έριχνε τα “βέλη” του στην αντιπολίτευση λέγοντας πως “αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”.
“Στο τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, έβγαινε συνεχώς ο κ. Πολάκης κι έλεγε ότι πρέπει να επιτάξουμε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Θα ‘πρεπε, δηλαδή, να τις πληρώνουμε, ενώ δεν τις χρειαζόμασταν, 1.600 ευρώ την ημέρα, γιατί αυτός είναι ο κανονισμός των νοσηλειών. Θα ‘πρεπε να είχαμε δώσει, δηλαδή, όλους αυτούς τους μήνες εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να χρειάζεται”, έλεγε και εκείνος από τη δική του μεριά.
Τα ίδια είχε πει και στα μέσα Μαρτίου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος. “Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε 10 εκ. ΜΕΘ και Μέσα Μεταφοράς αλλά ακόμη και έτσι δεν θα αποτρέπαμε την πανδημία”. Ένα είναι το δόγμα λοιπόν.
Θυμάστε που στην αρχή της πανδημίας χειροκροτούσαμε τους γιατρούς και τους υγειονομικούς από τα μπαλκόνια μας; Θυμάστε που μια στο τόσο ακούμε να τους χαρακτηρίζουν ως “ήρωες”; Θυμάστε τα δάκρυα εκπροσώπων του Κράτους μπροστά στο φακό; Θυμάστε μήπως δικούς σας ανθρώπους να αγωνιούν για την υγεία τους σκεπτόμενοι το ξεχαρβάλωμά του; Τον εαυτό σας να είναι σε αυτή τη θέση;
Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν το ξεχαρβάλωμα αυτό και τα μπαλώματα με τα οποία αντιμετωπίζεται.
Είναι εντελώς ιδεοληπτικό και καταστροφικό η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με ιδεοληπτική αδιαλλαξία απέναντι στις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία ζητάει επιτάξεις, ακόμη και χωρίς αποζημίωση για ένα μήνα, ζητάει μαζικά τεστ από την αρχή της κρίσης, ζητούσε πλαφόν στα τεστ που γίνονταν, διαφάνεια για τους εμβολιασμούς, μόνιμες προσλήψεις.
Το να διαψεύδεις από τη μια τους θανάτους ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να διασωληνωθούν και από την άλλη να προβαίνεις σε διατυπώσεις που αποτελούν από μόνες τους μια επαναλαμβανόμενη ασέβεια, δείχνει προχειρότητα σε συνδυασμό με παραδοχή ελλιπούς αποτελεσματικότητας απέναντι σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και αν μη τι άλλο οι άνθρωποι δεν είναι στραγάλια για να μιλάς για αυτούς με ποσοστά. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε σωστά στη κοινή γνώμη, καλύτερα να μην το κάνετε καθόλου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις