Αμετροέπεια και απρονοησία: Εμβόλια με το σταγονόμετρο, θάνατοι με τη σέσουλα. Κι έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας…

Αμετροέπεια και απρονοησία: Εμβόλια με το σταγονόμετρο, θάνατοι με τη σέσουλα. Κι έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας…
MotionTeam

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τους ταγούς, οι οποίοι μετά τον εμβολιασμό τους, πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στην ενίσχυση των νοσοκομείων, ώστε να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Μόλις έληξε το πρώτο κύμα της πανδημίας (συμβολικά ας πούμε τον περασμένο Αύγουστο), η Ελλάδα κατέγραφε 266 θανάτους. Ηταν μια σπουδαία επίδοση. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που θα ‘λεγε και ο πατήρ Μητσοτάκης.

Τότε, με το που έφευγε το καλοκαίρι, άρχισε και η εμβολιολογία: ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο τέλος του (μήνα που διανύουμε) Δεκέμβρη θα έχουμε 700.000 δόσεις. Και μετά άρχισε ο «χορός» των εμβολίων. Μέρα παρά μέρα όλο και κάποιος κυβερνητικός παράγοντας μιλούσε για την «ελπίδα που έρχεται». Και όσο οι μήνες περνούσαν και το δεύτερο κύμα φούντωνε, με κρούσματα και νεκρούς να εκτοξεύονται κάθε μέρα, «έφερναν» όλο και περισσότερα εμβόλια, μέχρι που φτάσαμε στην …ιστορική δήλωση ότι θα εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια Ελληνες το μήνα. Πάσχιζαν ορισμένοι ειδικοί να πουν ότι μαζικοί εμβολιασμοί δεν επρόκειτο να γίνουν πριν από το καλοκαίρι του 2021(αυτό το είπε ο καθηγητής Σύψας στις 7 Σεπτεμβρίου 2020), αλλά το εμπόριο ελπίδας είχε φουντώσει για καλά.

Εν τω μεταξύ φώναζαν και οι γιατροί των νοσοκομείων-και ειδικά οι εντατικολόγοι- που έβλεπαν κάθε μέρα τον αριθμό των ασθενών που δέχονταν να αυξάνεται αλματωδώς, ζητώντας επειγόντως προσωπικό και μέσα. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πέρασαν με 360 νεκρούς. Ναι, οι δυο πρώτοι μήνες του φθινοπώρου είχαν περισσότερα θύματα από όλη την πρώτη φάση της πανδημίας. Και όταν πια ήρθε ο Νοέμβριος χάθηκε ο έλεγχος: 1378 θύματα. Τελειώνει αύριο και ο Δεκέμβριος και πλησιάζουμε τους 5000 θανάτους(4730 ήταν χτες).

Ας κλείσουμε αυτό το μακάβριο κεφάλαιο τρων αριθμών με μια πρόβλεψη. Προέρχεται από το Ιnstitute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και λέει ότι, αν τηρηθούν τα μέτρα(μάσκα) και γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός, έως τον Απρίλιο η Ελλάδα θα μετρά κάτι παραπάνω από 11.000 νεκρούς. Αν χαλαρώσουν τα μέτρα, ας μην πούμε τι θα γίνει. Μπορεί αυτές οι προβλέψεις να αμφισβητούνται(διάβασα ότι ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος έχει αμφισβητήσει αυτή τη μέθοδο πρόβλεψης) και μακάρι να πέσουν έξω. Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο το ίδιο Ινστιτούτο είχε προβλέψει 2700 θανάτους μέσα στο 2020 και μάλλον ήταν πολύ συντηρητικό: είναι ήδη πολύ περισσότεροι.

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Διότι καταδεικνύουν ότι αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες με τα σόου των εμβολιασμών κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά το πρόβλημα θα είναι εδώ. Τελειώνει ο Δεκέμβριος, αλλά χειμώνα δεν έχουμε δει. Λιακάδες και υψηλές θερμοκρασίες έχουμε. Τι θα γίνει αν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι(κανονικοί) χειμωνιάτικοι μήνες; Τι θα γίνει αν ο Μάρτης είναι γδάρτης; Τα εμβόλια είναι λίγα, ο εμβολιασμός πάει πολύ αργά και ουδείς μπορεί να βασίζεται σ’ αυτόν μέχρι το καλοκαίρι. Μετά από αυτό θα αρχίσει να χτίζεται η ανοσία.

Και μέχρι τότε; Θα μετράμε κάθε μέρα δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς και θα χαζεύουμε ποιος(επώνυμος) εμβολιάστηκε και ποιος (αρνητής) έκανε ντόρο με τις δηλώσεις του; Αυτό θα είναι εγκληματικό. Οι εκατόμβες των θυμάτων δεν πρέπει να επανέλθουν. Αρκετά με τα επικοινωνιακά σόου και την εμβολιολογία. Τώρα όλο το βάρος πρέπει να πέσει στα νοσοκομεία. Να γίνει, έστω τώρα, ό,τι δεν έγινε, αυτά που ζητούν εδώ και μήνες οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Να μην πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν βρίσκουν θέση σε ΜΕΘ ή επειδή δεν προλαβαίνουν να τους μεταφέρουν σε άλλη πόλη. Μέχρι να τελειώσουν οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να επανέλθουν φαινόμενα ασφυξίας και πανικού σαν κι αυτά που με είδαμε στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετά επαρχιακά νοσοκομεία. Αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων αρχίσουν πάλι να εκτοξεύονται, κανένα εμβόλιο δεν θα δώσει άλλοθι σε κανέναν.

Εντάξει, εμβολιάστηκαν οι ταγοί, έστειλαν το συμβολικό μήνυμα. Τώρα να πέσουν με τα μούτρα στην ενίσχυση των νοσοκομείων, ώστε να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι και να μην επαναληφθούν οι αριθμοί του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Δεν πρέπει να πάθουμε ανοσία στην καθημερινή ανακοίνωση δεκάδων ή και εκατοντάδων θανάτων. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να συνηθίσουμε αυτό που υπονοεί η γνωστή ρήση: «Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος είναι τραγωδία, όταν πεθαίνουν χιλιάδες είναι στατιστική».

ΥΓ: Εντάξει, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, για να δώσουν το παράδειγμα και να πειστούν οι πολίτες να το ακολουθήσουν. Όποιος άλλο κυβερνητικό ή κρατικό στέλεχος εμβολιάζεται χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος παίρνει τη θέση κάποιου υπερήλικα ή άλλου με σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να κινδυνεύει. Και αυτό μπορεί να θεωρηθεί εγκληματική πράξη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα