Ανδρουλάκης – Δούκας: Ο “προβλέψιμος” και ο “αδοκίμαστος”…

Διαβάζεται σε 3'
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας Menelaos Myrillas / SOOC

Αν ο Ανδρουλάκης επανεκλεγεί, μπορεί να ποντάρει στη φθορά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εκλεγεί αρχηγός ο Δούκας, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Αν υποθέσουμε ότι, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, έχει σημασία να δούμε τι θα ήθελε αυτός ο αντίπαλος και τι απάντησαν οι ψηφοφόροι στην ΠΑΣΟΚική κάλπη.

Πρώτον, οι ψηφοφόροι απάντησαν ότι δεν θέλουν για αρχηγό κάποιαν που έλειπε 12 χρόνια από το κόμμα τους και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εγκωμιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε ταχθεί υπέρ της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Η Άννα Διαμαντοπούλου τα πήγε, τηρουμένων των αναλογιών, καλά. Δεν είναι λίγο να παίρνει το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων, αν και αυτοί οι ψηφοφόροι σε εθνικές εκλογές πολύ δύσκολα θα φύγουν από την κάλπη της ΝΔ του Μητσοτάκη. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των προχτεσινών ψηφοφόρων απέκρουσε το ενδεχόμενο να γίνει αρχηγός η κυρία Διαμαντοπούλου.

Δεύτερον, οι ψηφοφόροι είπαν ότι την αρχηγία θα διεκδικήσει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος, σε αντίθεση με την δεξιόστροφη Διαμαντοπούλου, «πολιτογραφήθηκε» ως αριστερόστροφος. Από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Δούκας δέχεται επιθέσεις από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Τα οποία, αντιθέτως, υποστήριξαν την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου.

Η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πιο σύνθετη. Επιβραβεύτηκε από το περίπου 30% όσων πήγαν την Κυριακή στην κάλπη. Αν επανεκλεγεί, δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Θεωρείται προβλέψιμος αντίπαλος. Στα δυόμισι χρόνια της αρχηγικής θητείας του ανέβασε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το, μικρότερο ή μεγαλύτερο, άλμα που θα το καθιστούσε επικίνδυνο αντίπαλο για τη ΝΔ. Αν επανεκλεγεί, μπορεί να ποντάρει στη φθορά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει να αποδειχθεί αν αυτή θα είναι αρκετή για το ΠΑΣΟΚ.

Αν εκλεγεί αρχηγός ο κ. Δούκας, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Είναι σχετικά άγνωστο πρόσωπο και χωρίς «προϋπηρεσία» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν έχει δοκιμαστεί σ’ αυτήν. «Ξεπετάχθηκε» πριν από ένα χρόνο, όταν εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Ενδεχόμενη εκλογή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα τον καταστήσει απρόβλεπτο αντίπαλο για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερα αν καταφέρει να απευθυνθεί σε εκτός ΠΑΣΟΚ, εξ αριστερών, ψηφοφόρους.

Την Κυριακή το βράδυ θα μάθουμε μόνο τον αρχηγό. Για τα υπόλοιπα ισχύει αυτό που λέει η ανώνυμη ρήση: «Το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα είναι ανοησία»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα