Αβελτηρία κυβερνητική, έγκλημα κατά της κοινωνίας
Διαβάζεται σε 4'Πώς να πολεμήσεις την ακρίβεια με υποστελεχωμένες Υπηρεσίες; Γιατί να σε φοβηθούν οι πολυεθνικές όταν τις αφήνεις επί χρόνια να ληστεύουν τον κόσμο; Και, βέβαια, σε ποια λιβάδια βόσκει ο θεός της ελεύθερης αγοράς, ο παινεμένος ανταγωνισμός;
- 11 Ιανουαρίου 2024 08:38
Το επιχείρημα περί εισαγόμενης ακρίβειας τελικά κατάπιε τους κυβερνώντες και τους εξέθεσε. Εκτίθενται γιατί αδυνατούν να εξηγήσουν στον κόσμο την χαώδη διαφορά στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το κατάλαβαν κι έβαλαν την…«εισαγόμενη» στη μπάντα. Γιατί κινδύνευαν να γίνουν καταγέλαστοι ακόμη και στα μάτια των φανατικών ψηφοφόρων τους. Ετσι, τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν μπάς και περιορίσουν κάπως αυτή την εκτατική φάουσα, την ακρίβεια.
Ασκημένοι στα πομπώδη της προπαγάνδας, επιστράτευσαν δια στόματος πρωθυπουργού τα ηρωικά περί Μπανανίας. Πάλι καλά που άφησαν το Μολών Λαβέ και τις Θερμοπύλες στην ησυχία τους και δεν έριξαν τα ένδοξα στη μάχη εναντίον των πολυεθνικών. Οι οποίες έτσι κι αλλιώς…έχασαν το χρώμα τους μόλις άκουσαν τον Μητσοτάκη να λέει ότι εδώ δεν είμαστε Μπανανία…
Όπως άλλωστε και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, μετά από τα αστεία πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Εκείνες γελάνε μετρώντας τα υπερκέρδη τους και η κυβέρνηση εμφανίζει ως τεράστια επιτυχία τα γλίσχρα-στις περισσότερες των περιπτώσεων- ποσά των προστίμων.
Υποστελέχωση Υπηρεσιών
Τόσο καιρό ούρλιαζε η πραγματικότητα ότι για την ανάσχεση της ακρίβειας απαιτούνται πρωτίστως έλεγχοι. Σαρωτικοί έλεγχοι, καθημερινοί, σε όλη την επικράτεια.
Αλλά, στο θεός σας, πώς να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι από τους φιλότιμους ελεγκτές ώστε να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, όταν ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας (ΔΙ.Μ.Ε.Α) διαθέτει σήμερα μόλις 89 ελεγκτές; Αβελτηρία κυβερνητική, έγκλημα κατά της κοινωνίας.
Ναι, αφετηρία της ακρίβεια ήταν η αύξηση στις τιμές των καυσίμων με αναπόφευκτες παράπλευρες αυξήσεις(μεταφορές, πρώτες ύλες κλπ).Τότε είχε νόημα το επιχείρημα περί εισαγόμενης ακρίβειας. Εξάλλου, το ίδιο συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη.
Όπως, για να λέμε του στραβού το δίκιο, η εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου οφείλεται στην δραστικά μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών σε όλη την Μεσόγειο.
Όμως τα υπόλοιπα προϊόντα; Γιατί έφτασαν στον ουρανό τα απορρυπαντικά, το βρεφικό γάλα και αρκετά είδη πρώτης ανάγκης; Γιατί δεν υπήρχε μια αναπόφευκτη λογική αύξηση λόγω των καυσίμων κλπ., όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά είδαμε στη χώρα μας να ανεβαίνουν οι τιμές σε δυσθεώρητα ύψη;
Πολύ απλά, διότι η κυβέρνηση αφενός έλεγε το πιστεύω στο φιλελεύθερο δόγμα της και το προσκυνούσε, περιμένοντας να πέσουν μέσω του ανταγωνισμού οι τιμές, και αφετέρου είχε αφήσει την ΔΙ.Μ.Ε.Α χωρίς επαρκές προσωπικό!
Κατόπιν εορτής, ως συνήθως
Πότε νομίζετε ότι ξύπνησε η κυβέρνηση και ασθμαίνουσα έτρεξε να ενισχύσει με υπαλλήλους την ελεγκτική αυτή υπηρεσία; Τον Σεπτέμβριο του ΄23!Τότε υπήρχαν 83 υπάλληλοι. Και σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπήρχε ανάγκη για επιπλέον 30 υπαλλήλους.
Απηύθυνε λοιπόν πρόσκληση προς εργαζόμενους του Δημοσίου να στελεχώσουν την ΔΙ.Μ.Ε.Α(μέσω αποσπάσεων). Ε, σήμερα η εν λόγω Μονάδα Ελέγχου διαθέτει 89 υπαλλήλους έναντι 83 που είχε τον Σεπτέμβριο. Μεγάλη ενίσχυση, έ;
Γράφει σχετικά ο Οικονομικός Ταχυδρόμος(26.9.2023):
«Η υποστελεχωμένη μέχρι σήμερα ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι το κύριο εργαλείο του υπουργείου για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Είναι εκείνη η υπηρεσία που ελέγχει λιανεμπόριο και προμηθευτές για το εάν εφαρμόζουν τη διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, συνεπώς είναι αντιληπτό ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο της κυρίαρχη προϋπόθεση είναι να έχει επαρκές στελεχιακό προσωπικό».
Η άχρωμη αντιπολίτευση
Άχρωμη, πλαδαρή και αναποτελεσματική αντιπολίτευση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά πυροβολούσαν τα περί εισαγόμενης ακρίβειας ακόμη κι όταν αυτή ήταν γεγονός αναντίρρητο, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα αστεία πρόστιμα κλπ.
Είχαν δίκιο. Τα λένε αλλά δεν ακούγονται γιατί αρκούνται στον καταγγελτικό λόγο. Δεν μιλούσαν ούτε μιλάνε στον κόσμο αναλυτικά, με συγκεκριμένα στοιχεία, για την κυβερνητική αβελτηρία.
Να, επί παραδείγματι, για την υποστελέχωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Τώρα ξύπνησε ο Ανδρουλάκης και ανέφερε χθες ότι δεν έχουν γίνει έλεγχοι επί δύο χρόνια. Το ανέφερε εν παρόδω! Με φωνή εγγαστρίμυθου…
Όσο για τον Κασσελάκη, ανήγγειλε ότι επίλεκτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκπονούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ακρίβεια. Καλό και άγιο το σχέδιο, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση προτιμούσε και επί εποχής Τσίπρα και επί Κασσελάκη τις ηχηρές-σωστές κατά τα άλλα- καταγγελίες( «ακρίβεια Μητσοτάκη» κλπ) και τις σφοδρές πολιτικές επιθέσεις, αντί- π.χ. για το συγκεκριμένο ζήτημα- να μιλάει με στοιχεία που θα εξέθεταν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση (υποστελέχωση Υπηρεσιών, ασυδοσία πολυεθνικών στην Ελλάδα κλπ).
…Ημίμετρα με καθυστέρηση, λοιπόν. Κι αν δεν καταλαγιάσει ο πυρετός των ανατιμήσεων, η ακρίβεια που τρώει τον παρά, δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά τραύματα στο κυβερνών σώμα.