Δεν είναι (μόνο) το ποδόσφαιρο
Η οπαδική βία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Από το 2000 και μετά, όμως, διαμορφώθηκαν τελείως διαφορετικές συνθήκες με την είσοδο των φασιστών στα γήπεδα. Η δολοφονία του Άλκη φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια ολέθρια διασύνδεση που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο το ποδόσφαιρο
- 03 Φεβρουαρίου 2022 16:42
Αν ήταν μόνο ο οπαδικός φανατισμός και ο χουλιγκανισμός που οδήγησαν στη δολοφονία του 19χρονου νεαρού στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν πολύ πιο απλά με το μοιραίο να περιορίζεται στο περιθώριο του ποδοσφαίρου και να αφορά ορισμένους σεσημασμένους χουλιγκαναραίους, που πολύ εύκολα η αστυνομία και τους εντοπίζει και τους συλλαμβάνει.
Η υπόθεση ωστόσο της “καταδρομικής” επίθεσης και του φόνου του ενός παιδιού είναι ενδεχομένως πιο περίπλοκη. Πρώτα για το ίδιο το ποδόσφαιρο και τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών η δομή των οποίων μοιάζει τελείως διαφορετική σε σχέση με όσα ξέραμε πριν από είκοσι χρόνια κι ύστερα για την κοινωνία που συμβιώνει με τη βία, τον ρατσισμό και τη μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε πάει κόντρα στα “πιστεύω μας”.
Ο Άλκης μαχαιρώθηκε επειδή στην ερώτηση “τι ομάδα είσαι” απάντησε “Άρης”. Όπως έχουν μαχαιρωθεί ή ξυλοκοπηθεί άλλοι νεαροί διαφορετικού χρώματος, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο φασισμός δεν αφορά μόνο τα συντεταγμένα γκρουπ, τάγματα εφόδου, της Χ.Α για τα οποία καμάρωνε ο καταδικασμένος πλέον αρχηγός της εγκληματικής συμμορίας.
Είναι όλη η συμπεριφορά εκείνων που δεν δέχονται δίπλα τους κανέναν, αρνούνται οτιδήποτε διαφορετικό και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή.
Τα γήπεδα ήταν το πρόσφορο έδαφος στην πορεία της “Χρυσής Αυγής” από το 2000 και μετά, μέχρι τη γιγάντωση της και την εξέλιξη της. Η “γαλάζια στρατιά”, ο Παναγιώταρος και οι λοιποί φωστήρες, εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή βάζοντας “την Ελλάδα υπεράνω όλων” (όπως οι ναζί τη Γερμανία, για παράδειγμα) προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη για πογκρόμ “αλλόθρησκων” φιλάθλων, με αφορμή την κατάκτηση του 2004.
Πάνω στον ενθουσιασμό του εθνικού θριάμβου κάποιοι, είτε πρόθυμοι, είτε εθελοτυφλούντες, προσπέρασαν εύκολα την εμφάνιση των φασιστών στα γήπεδα. Η διάβρωση συνδέσμων οπαδών μεγάλων ΠΑΕ ήταν το επόμενο στάδιο, αφού και εκεί υπήρχε εύπλαστη μάζα νεαρών, που μπορούσε να αφιονιστεί -με πρόσχημα το πάθος και την αφοσίωση για την ομάδα- και να μετατραπεί σε μέλος ενός τάγματος εφόδου.
Τι διαφορά είχε ένα ντου σε “αντίπαλους” οπαδούς του “μισητού εχθρού” στο γήπεδο, με ένα αντίστοιχο κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, ή Αφρικανών μικροπωλητών στον Άγιο Παντελεήμονα;
Ταυτόχρονα η διασύνδεση με βαλκάνιους εθνικιστές (Σέρβοι, Κροάτες κλπ) έφερνε επι ελληνικού εδάφους και ξένη βοήθεια σε διάφορες μάχες (μερικές εκ των οποίων έχουν βιντεοσκοπηθεί κιόλας) τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Σε πολλά γήπεδα, στις περίφημες Θύρες, ένα σύνθημα ή ένα πανό έφτανε για να προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες, συγκρούσεις καθώς δεν ήταν όλοι συνδεσμίτες θαυμαστές του Χίτλερ και του Γκέμπελς. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως για όλη την κοινωνία έτσι και για τους οργανωμένους οπαδούς στο συνολό τους, ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί πλήρως η αποτρόπαια δράση της Χρυσής Αυγής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων οπαδών σε όλη την Ελλάδα ευαισθητοποιήθηκε από το γεγονός, ενεργοποιώντας και τα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας. Στον Ολυμπιακό, μάλιστα, ιδρύθηκε και σύνδεσμος με το όνομα του Φύσσα, σαν απάντηση στη σιωπή που είχε -προς στιγμήν- κυριαρχήσει στην “ερυθρόλευκη” εξέδρα.
Η καταδίκη της Χ.Α, έβγαλε εκτός νόμου το ναζιστικό μόρφωμα, δεν περιθωριοποίησε ωστόσο τη νοοτροπία “ότι κινείται σφάζεται” που φώναζε κάποτε ο πυρηνάρχης Πατέλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν αρνήθηκε ότι οι έρευνες της αστυνομίας θα κινηθούν και στον χώρο των αντιεμβολιαστών αλλά και των ακροδεξιών ομάδων της Θεσσαλονίκης, που είχαν επιτεθεί στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και του Ευόσμου.
Η διείσδυση των ακροδεξιών -με πρόσχημα την αντίθεση στο εμβόλιο κλπ, κλπ- είναι προφανής. Και όπως συνέβη με την Χρυσή Αυγή, τα σχολεία και τα γήπεδα είναι εκεί που θα απλωθούν τα πρώτα δίχτυα.
Τα γραφεία της “Θύρας 4” του πιο μαζικού συνδέσμου οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ δέχθηκε επίθεση από μια μεγάλη ομάδα … ΠΑΟΚτσήδων, που με λοστούς και ρόπαλα πολιόρκησαν την είσοδο πριν επέμβουν τα ΜΑΤ. Αφορμή όιπως είχε ειπωθεί τότε ήταν η στάση της Θύρας 4, στα επεισόδια στα ΕΠΑΛ, καθώς τότε εκτός από ναζιστικούθς χαιρετισμούς και επιθέσεις, οι ακροδεξιοί φώναζαν και συνθήματα του ΠΑΟΚ. Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των φίλων του Δικεφάλου αντέδρασε έντονα και ακολούθησε το “ντου”.
Να είναι το αίμα του Άλκη η αφορμή για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε όλα αυτά; Ίσως. Τίποτε όμως δεν θα φέρει πίσω τον γιο που έχασαν η μητέρα και ο πατέρας του νεαρού. Η πολιτεία οφείλει κυρίως σε αυτούς τους γονείς να βρει την άκρη του νήματος και να οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Οφείλει και μια σε βάθος έρευνα για το ποιοι διαφεντεύουν, πλέον, τους συνδέσμους οπαδών -κυρίως των μεγάλων ομάδων- γιατί ακόμη και αυτό “το ελέγχονται εύκολα από τις ΠΑΕ” μοιάζει αμφισβητούμενο. Υπάρχουν πολλά γεγονότα τελευταία, που ακόμη και οι διοικήσεις δεν μπορούν να εξηγήσουν.
Από την άλλη, όχι τώρα, αλλά πολλά χρόνια είναι οι ίδιες οι ΠΑΕ που ανέχονται τα ντου και τις παρεμβάσεις των οργανωμένων, τους χάιδευαν και τους χαϊδεύουν, χρησιμοποιώντας τους για άλλες δουλειές των αφεντικών, άρα η ευθύνη τους για όσα ακολούθησαν είναι δεδομένη.
Ντροπή που έγινε η αγωνιστική
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την κηδεία του νεαρού Άλκη, το πρωτάθλημα συνεχίστηκε κανονικά σα να μη συνέβη τίποτε. “Δηλαδή θα διορθωνόταν το πρόβλημα, αν δεν παίζαμε” σχολίασε κυνικά ο πρόεδρος της Super League. Κρίμα κύριε Μποροβήλε, που έχετε περάσει και από τα γήπεδα, έστω και με την ιδιότητα του διαιτητή.
Φαίνεται ότι δεν καταλάβατε τίποτε για το μήνυμα που πρέπει να στέλνει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός στην κοινωνία. Κατά τη γνώμη σας είναι φυσιολογικό να σκοτώνονται άνθρωποι επειδή είναι Άρης, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και οι αγώνες να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς … να τρέχει μία. Να διαμαρτύρονται οι ΠΑΕ για τις διαιτησίες, να βγάζουν τα απωθημένα τους οι παίκτες στους πανηγυρισμούς, σα να μην έγινε τίποτε.
Δεν είπε κανείς ότι θα έλυνε το πρόβλημα της βίας μια αναβολή της αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής. Θα έδειχνε όμως πρώτα τον σεβασμό στο νεκρό κι ύστερα την ενσυναίσθηση της λίγκας για το αίσθημα μιας κοινωνίας που έμεινε άναυδη από την εν ψυχρώ δολοφονία. Αλλά ξέρουμε. Είναι δύσκολο να βρεθούν ημερομηνίες, το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, ε ας πάει το παλιάμπελο, να παίξουμε. Στο κάτω-κάτω τι έγινε; Μια δολοφονία…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις