Δεν ήθελε να φύγει απ’ το Ποτάμι, συνεργασία με τον Κουβέλη ήθελε

Δεν ήθελε να φύγει απ’ το Ποτάμι, συνεργασία με τον Κουβέλη ήθελε
he president PASOK, Fofi Gennimata met with former Mp of To Potami ( The River) party,Konstantinos Mpargiotas, in Athens, on March 29, 2017 / , , Nick Paleologos / SOOC

“Θα είναι σαν να προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ”. Η πιρουέττα του Κώστα Μπαργιώτα έχει απώτερο στόχο να ξανασυναντηθεί με το Ποτάμι

Ο Κώστας Μπαργιώτας δεν έφυγε απ’ το Ποτάμι. Έκανε απλώς το επόμενο βήμα προς τον μεγάλο στόχο, τη δημιουργία μιας “ενιαίας έκφρασης της κεντροαριστεράς”. Λίγα λεπτά μετά την απόφασή του να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή) δήλωσε ότι μπορεί να ξανασυναντηθεί με το κόμμα που τον ανέδειξε (Θεσσαλία Τηλεόραση / 29 Μαρτίου) όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη δημιουργία της “ενιαίας έκφρασης της κεντροαριστεράς”. Το σουρεαλιστικό του πράγματος είναι ότι ξεκινά το προσκλητήριο για τη δημιουργία της έκφρασης με τη ΔΗΜΑΡ. Έστω και χωρίς τον Φώτη τον Κουβέλη.

Δεν είναι ευδιάκριτο το τι ακριβώς έχασε το Ποτάμι με την αποχώρηση Μπαργιώτα, όπως επίσης δεν είναι ευδιάκριτο τι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από την προσχώρησή του. Όπως αναφέρουν όσοι τον γνωρίζουν, πρόκειται για έναν σοβαρό άνθρωπο, καλό γιατρό και κυρίως όχι επαγγελματία πολιτικό. Αυτό το τελευταίο ήταν και το μεγάλο του προσόν που οδήγησε σχεδόν 3.700 συμπολίτες του να τον εκλέξουν πρώτο σε σταυρούς από τους υποψήφιους του Ποταμιού στη Λάρισα.

Ο ίδιος δεν έχει εκλογική πελατεία, όπως δεν έχουν και οι περισσότεροι από τους ερασιτέχνες πολιτικούς του Ποταμιού. Εκτός και αν νομίζει ότι απέκτησε. Ότι αυτούς τους 3.700 σταυρούς θα τους φέρει ως προίκα στο ΠΑΣΟΚ ή στην οποιαδήποτε “ενιαία έκφραση”. Τότε όμως θα έχει χάσει το βασικό προσόν του. Θα γίνει επαγγελματίας. Λογικά οι 3.700 απεχθάνονται τους επαγγελματίες πολιτικούς και γι’ αυτό ψήφισαν Ποτάμι. Όσοι μένουν πιστοί στην επιλογή τους θα ξαναψηφίσουν Ποτάμι ή κάτι αντίστοιχο ακόμη και χωρίς Μπαργιώτα. Αν προσδοκούσαν σε ρουσφέτι, υπήρχαν και πιο ασφαλείς επιλογές.

Αυτό που μπορεί να φέρει ως προίκα στο “ενιαίο ΠΑΣΟΚ” (πέρα από τη συνεισφορά της έδρας του), είναι η πολιτική εμπειρία που απέκτησε πολιτευόμενος με το Ποτάμι. Και λέω ενιαίο ΠΑΣΟΚ διότι στο ίδιο προσκλητήριο, ο κος. Μπαργιώτας συμπεριλαμβάνει στην “ενιαία έκφραση” αμφότερα τα ΠΑΣΟΚ. Και το νέο και το παλαιό, το ορθόδοξο που λέμε και εμείς οι νοσταλγοί του παρελθόντος.

Αν δεχτούμε ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι με νέες αντιλήψεις στο νέο ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός συσχετισμός του Ποταμιού με το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχουν τόση σχέση όση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο. Το Ποτάμι -ασχέτως αν έλεγε ή όχι αλήθεια- πολιτεύθηκε εξαρχής καταγγέλλοντας τον αχαλίνωτο πολιτικό αμοραλισμό του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που ομολογουμένως βρήκε αλλού άξιους διαδόχους. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος στην επιστολή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. “Στρατεύτηκα στο Ποτάμι, επειδή πίστεψα πως σηματοδοτούσε το νέο στην πολιτική, ίσως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα”. Η πολιτική απόσταση που έχει να διανύσει ο κος. Μπαργιώτας προκειμένου να πείσει άλλους ανθρώπους να τον ψηφίσουν, είναι τεράστια.

 

Όμως ο ίδιος λειτούργησε επαγγελματικά. Σε αντίθεση με τους λόγους που τον οδήγησαν αρχικά στο Ποτάμι, η απόφασή του να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ είναι άκρως επαγγελματική. Θέλει να συνεχίσει στην πολιτική. να κάνει καριέρα και κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να του διασφαλίσει το Ποτάμι. Η απενοχοποίηση δια της καλτίλας, αναγέννησε το ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και τα γκάλοπ εμφανίζουν μια άνετη είσοδο στη Βουλή για την “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”. Κάπου εκεί θα φωλιάσει και ο Μπαργιώτας.

Η πραγματική δυσκολία για τον Λαρισαίο χειρουργό δεν θα είναι να διαβεί το χάσμα που χωρίζει το παλαιό ΠΑΣΟΚ με το ποτάμι, ούτε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των παλαιότερων τοποθετήσεών του για την Φώφη. “Μου έλεγε και σας έλεγα” κατά τη γνώση τακτική του αείμνηστου Παπαγιαννόπουλου στο Τζένη Τζένη.

 

Τα δύσκολα θα έρθουν αν στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς ενταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιθυμούν περίπου ένας στους τέσσερις σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse. Ποσοστό που μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται σχεδόν στο 40%. Τότε ίσως το προσκλητήριο να περιλαμβάνει και τον Φώτη τον Κουβέλη για να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Λαρισαίου Βουλευτή για μια πραγματικά μεγάλη “ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς”.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα