Έφαγε ‘χυλόπιτα’ αλλά τη δουλειά του την εκανε…

Έφαγε ‘χυλόπιτα’ αλλά τη δουλειά του την εκανε…

Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε τακτικά και έκανε μια πρόταση για την οποία γνώριζε ότι θα εισπράξει μια άρνηση

Όσοι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας “την πάτησε” προτείνοντας συνεργασία στην Φώφη Γεννήματα, έχουν μεγάλη δυσκολία να “διαβάσουν” τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός μπορεί να στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης όπως τον κατηγορεί ο Α. Λοβέρδος αλλά διαθέτει ένα έμφυτο ταλέντο στην πολιτική τακτική. Ένα ταλέντο που τον έφερε σε πολύ νεαρή ηλικία σε ηγετικές θέσεις ενός κόμματος πολυδιασπασμένου. Κατάφερε να επιβιώσει μόνος του, “πετώντας στη θάλασσα” όσους θεώρησε κατά καιρούς βαρίδια. Τους πρώην συντρόφους του, τους αντιπάλους του, ακόμη και αυτούς που τον στήριξαν στην πορεία του προς την κορυφή.

Είχε σταθμίσει λοιπόν τις επιπτώσεις από την “πολιτική χυλόπιτα” της Φώφης Γεννήματα, αλλά αποφάσισε ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα. Παρά τις ανακοινώσεις περί “πρωτιάς στις εκλογές που θα γίνουν το ’19”, ο Πρωθυπουργός δεν ζει σε συννεφάκι. Βλέπει τις επιδόσεις του κόμματός του σε κάθε πιθανή εκλογική αναμέτρηση. Έχασε κατά κράτος στα δύο μεγάλα επιμελητήρια (ΤΕΕ και ΟΕΕ) και καταποντίστηκε στις φοιτητικές εκλογές. Υπάρχουν σχολές όπου η παράταξη που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία ψήφο. Ακόμη και στα φαρμακεία, που είχαν γίνει προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ,  η ΝΔ με δύο (τουλάχιστον) παρατάξεις μοιάζει να κερδίζει άνετα, παρά το γεγονός ότι οι συμμαχίες είναι δυσδιάκριτες.

Η πρόσκληση για συνεργασία στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, είχε σαν μόνο στόχο την “τοποθέτηση του προϊόντος” ΣΥΡΙΖΑ ως το αντίπαλον δέος απέναντι στην καλπάζουσα αστική παράταξη του Κ. Μητσοτάκη. Κάτι που η κοινωνία θεωρεί ακόμη αυτονόητο. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει το ένα συστατικό του δίπολου, τα αποτελέσματα όμως σε κάθε διαθέσιμη κάλπη, θέτουν την ισχύ του εν αμφιβόλω. Έχοντας απεμπολήσει κάθε ένα στοιχείο του προεκλογικού καταγγελτικού λόγου του, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας πολιτικές που ο ίδιος κατήγγειλε, κινδυνεύει να χάσει την προνομιακή θέση στο δίπολο εξουσίας. Ιδίως καθώς όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το κόμμα της άλλοτε ριζοσπαστικής αριστεράς νιώθει καυτή την πασοκική ανάσα.

Επιπρόσθετα η πρόταση για συνεργασία, τροφοδοτεί με καύσιμα την εσωκομματική διχόνοια με οποιαδήποτε εναπομείνασα ομάδα φιλοσυριζαίων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (όσοι ήθελαν πήγαν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ). Την ώρα που η Φώφη δείχνει να “γλεντάει” τον Πρωθυπουργό με συνεχείς ριπές εναντίον της πρότασής του, στελέχη όπως ο Γ. Πανούσης (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ) τάσσονται υπέρ μιας προεκλογικής δέσμευσης για συνεργασία.

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχουν φιλοσυριζαικοί θύλακες στην ΔΗΣΥ, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα την πλαγιοκοπήσουν ταυτίζοντάς την στα μάτια των ψηφοφόρων με τον “τοξικό” για τα δεδομένα της ελληνικής αριστεράς, Μητσοτάκη. Η πρακτική “αφού δεν είσαι με ‘μας είσαι με τους άλλους”, έχει αποδώσει και στον ΣΥΡΙΖΑ την ακολουθούν ευλαβικά. Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής δήλωσε μόλις χθες ότι “Δεν ξέρω αν αυτό που λέει η κα. Γεννηματά ανταποκρίνεται στον κόσμο τον δημοκρατικό. Έχω πολύ μεγάλες επιφυλάξεις. Δηλαδή η κα. Γεννηματά αυτή τη στιγμή, με αυτό που λέει, προετοιμάζει μία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη” (Real FM).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το “μέντιουμ των Βρυξελλών”, ο αειθαλής Δ. Παπαδημούλης δίνοντας μέσω twitter και μια διεθνιστική, κοσμοπολίτικη διάσταση στην πίεση. “Η σπουδή της Γεννηματά να πει όχι στην πρόταση διαλόγου του Τσίπρα, είναι λάθος κ σε πλήρη αντίθεση με την στάση των ευρωπαίων σοσιαλιστών”. Ο κος Παπαδημούλης βεβαίως δεν θα μπορούσε σε 140 χαρακτήρες, να εξηγήσει τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Συνομιλώντας πέρυσι με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο κος Παππάς είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι: “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα”. Έκτοτε βεβαίως ο Πρωθυπουργός φλερτάρει με τους σοσιαλιστές αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι το κόμμα του είναι μέρος της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας.

Η τακτική του Πρωθυπουργού είναι σωστή. Τοποθετείται ξεκάθαρα με αντιπολιτευτικούς όρους απέναντι στην ισχυρή (δημοσκοπικά τουλάχιστον) παράταξη της ΝΔ. Στη συνέχεια, αν προσπαθήσει να το κάνει και η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ), ο Αλ. Τσίπρας θα μπορεί να λέει ότι προσχώρησαν στις θέσεις του. Επιχειρεί να προλάβει να περιχαρακώσει τα ιδεολογικά και κοινωνικά όρια εντός των οποίων κινείται. Κάτι σαν τη χρησικτησία στα χωράφια. Δεν έχει άλλη επιλογή. Η φθορά της εξουσίας επηρεάζει ακόμη και την αριστερά. Το “ηθικό πλεονέκτημα” δεν επαρκεί. Η Γεννήματα κομπάζει για το φλερτ και τη “χυλόπιτα” που έριξε. Ο Τσίπρας όμως έκανε τη δουλειά του ή για να είμαστε ακριβείς, δεδομένων των συνθηκών, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε…

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα