Εκλογές; Ένα μονολεκτικό ανέκδοτο
Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για τα ρεαλιστικά -και όχι μιντιακά- σενάρια των εκλογών εντός του 2021, αλλά και τα πραγματικά "όπλα" που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση προεκλογικά.
- 07 Ιανουαρίου 2021 06:47
…Και βέβαια μπορεί να γίνουν εκλογές το2021: Αν εμβολιαστεί η πλειονότης μέχρι το καλοκαίρι και ταυτόχρονα βρεθεί φάρμακο για τον ιό…Αν γεμίσει ο τόπος τουρίστες και ταυτόχρονα εκτιναχτεί στα ύψη η Ανάπτυξη… Και, φυσικά, αν βρεθεί πετρέλαιο…στο Σύνταγμα ή κάνα κοίτασμα χρυσού και σπάνιων γαιών κάπου στην επικράτεια…
Σοβαρά, τώρα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν σκέψεις στα κυβερνητικά δώματα (υπάρχουν;), να γίνεται σχετική κουβέντα στα καφωδεία των Μήντια και να πιθανολογείται το ενδεχόμενο εκλογών; Κι όμως είναι:
Προεκλογικής ετοιμότητος η νέα κυβέρνηση-Ευκαιρία του Μητσοτάκη να κάνει εκλογές το Φθινόπωρο, καθώς δεν έχει αντίπαλο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνεται» και ασθμαίνει δημοσκοπικά-Ευοίωνη η προοπτική για τη χώρα, διότι αναμένεται ιαματική ύφεση της πανδημίας και ως εκ τούτου αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική βελτίωση της Οικονομίας-Δραστική αλλαγή κλίματος και ψυχολογίας στο κοινωνικό σώμα, γεγονός που θα ευνοήσει την κυβέρνηση.
Τέτοια λέγονται και γράφονται. Τέτοια. Κόντρα στην κοινή λογική και στη συνοφρυωμένη πραγματικότητα που προϊδεάζει μάλλον για ζοφερή προοπτική παρά για έστω υποφερτή κανονικότητα εντός του 2021.
Ας δούμε τα στοιχεία:
1)Πανδημία: Στα λόγια των ειδημόνων, ημετέρων και ξένων, φυσάει άνεμος ανησυχητικής μονοτονίας: Συνεχής η αναζωπύρωση των εστιών μολύνσεως, αργός ο ρυθμός εμβολιασμού εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανεύρετο μέχρι στιγμής το θαυματουργό φάρμακο, ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας.
.Ενδεικτικώς, διά στόματος γιατρών, οι προειδοποιήσεις, οι εκτιμήσεις και οι μελαγχολικές αποφάνσεις:
-Αθηνά Λινού(iefimerida.gr): «Θα το περάσουμε (το 2021) με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown».
– Ματίνα Παγώνη(Real Fm): «Δεν είναι lockdown αυτό. Ο κόσμος είναι έξω. Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown(…)Ούτε το Πάσχα ελεύθερα, αλλά με μέτρα».
–Μανώλης Δερμιτζάκης, ποστάροντας φωτογραφία από εκκλησία: «Κατόπιν τούτου, μη απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως με κλειστά σχολεία πάλι, σύντομα».
Επιμύθιον: Όλα δείχνουν ότι το 2021 θα βρίσκεται εγκλωβισμένο στον ιστό του ιού. Κάπως καλύτερο από το 2020, αλλά στο σώμα του θα υπερτερεί η «μέλαινα χολή». Επομένως, μικρές οι πιθανότητες για μεγάλες ανάσες. Πόσω μάλλον για πανηγυρισμούς και…εκλογές.
2)Οικονομία: Η αισιόδοξη εκδοχή, εγγεγραμμένη στον Προϋπολογισμό, μιλά για Ανάπτυξη 4,5%, ποντάροντας στην άνοδο του Τουρισμού. Όμως η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν δίνει ούτε καν 1% για τη χώρα μας. Αν ληφθούν υπόψιν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην Οικονομία, η επίσημη εκδοχή φαντάζει εξωπραγματική.
Το ίδιο θα συμβεί με τις εικαζόμενες/αναμενόμενες επενδύσεις και την κίνηση στην αγορά, καθώς η πατρίδα μας θα συνεχίζει να ζει με αυστηρά μέτρα και lockdown-ακορντεόν. Ποιος να επενδύσει υπ’ αυτές τις συνθήκες και ποιός επαγγελματίας θα βρεί επιβιωτικό ρυθμό με αλλεπάλληλες τις αλλαγές στα μέτρα και στους περιορισμούς;
Εδώ αξίζει να υπομνησθεί μια αξιοσημείωτη άποψη, εκπεφρασμένη από κάποιους οικονομολόγους και πολιτικούς (π.χ. Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ): Το ακορντεόν κοστίζει περισσότερο από ένα σκληρό lockdown, σαν κι αυτό που είχαμε πέρυσι. Προφανές το γιατί.
Επιμύθιον: Όλα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το 2021 χάνεται οικονομικά. Επομένως, με ποια όπλα θα πάει στις εκλογές ο Μητσοτάκης. Και τι να πει; Ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε, ενώ γύρω θα μετράμε νεκρούς και θα χάσκουν χρεωκοπίες; Η μήπως ότι, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήσαν χειρότερα τα πράγματα, όπως διατείνονται αφοριστικώς κάποιοι;
Αποθεώνοντας το κοινότοπον «Με την πολιτική ποτέ δεν ξέρεις», δεν αποκλείεται να διενεργηθούν εντός του 2021. Ειδικά, αν βρεθεί πετρέλαιο στο Σύνταγμα…
Υ.Γ. Η παινεμένη Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ) βολοδέρνει στην τρικυμία της πανδημίας και δοκιμάζεται δεινώς οικονομικά. Αντιθέτως, εκεί πέρα στην Ανατολή(Κίνα, Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία) τα κατάφεραν μια χαρά. Επιτυχής αντιμετώπιση του επάρατου ιού και εντυπωσιακή οικονομική ζωτικότητα. Με κορυφαία επίδοση από την Κίνα: από το 2%, η Ανάπτυξη εκτινάχθηκε στο 8%!