Κρατάμε το κερί αναμμένο
Δίνουμε φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή: Ποιοι είμαστε εμείς στη Διεθνή Αμνηστία. Μια έκκληση για αγώνα στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
- 01 Ιανουαρίου 2022 08:33
“Το κερί δεν καίει για μας. Καίει για όλους εκείνους που αποτύχαμε να σώσουμε από τη φυλακή, για εκείνους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο, που βασανίστηκαν, που απήχθησαν, που εξαφανίστηκαν που δολοφονήθηκαν. Γι’αυτό είναι το κερί”.
— Peter Benenson, ιδρυτής της Amnesty International
Η Διεθνής Αμνηστία είναι η οικογένεια μου.
Έγινα μέλος στα 20 μου χρόνια όταν ξεκίνησε το Ελληνικό Τμήμα και ακόμα συνεχίζω.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 είχα την τιμή να προλογίσω τη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής ο τότε πρόεδρος της Οργάνωσης μας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μια βράδια με μεγάλους καλλιτέχνες, πολλή συγκίνηση, τραγούδι, αγάπη και πάνω απ’ όλα Αλληλεγγύη. Όσοι ζήσαμε από κοντά αυτή την εκδήλωση δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.
Θα ήθελα να σας μιλήσω για το σπίτι μας και να σας καλέσω να γίνετε μέλη της Οικογένειας μας.
Να έρθετε κοντά μας, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα, να δουλέψουμε δίπλα δίπλα. Η κεντρική ιδέα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ότι θα γίνουμε πιο δυνατοί όταν παλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μαζί αγωνιζόμαστε:
- για την κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων, του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»
- για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας
- για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης
- για την εξάλειψη των διακρίσεων
- για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
- για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και των μειονοτήτων
- για λογοδοσία σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- για την εταιρική ευθύνη, όταν προκύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μπορούμε #μαζί να δώσουμε φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Μπορούμε #μαζί να φωνάξουμε δυνατά και καθαρά πως όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όχι δεν είμαστε όλοι ρατσιστές, φασίστες, ομοφοβικοί, βιαστές, βασανιστές και φονιάδες.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, πολιτικές ιδεολογίες, οικονομικά συμφέροντα και θρησκείες. Επίσης οικονομικά ανεξάρτητη χάρη στις προσφορές των μελών και των υποστηρικτών της.
Τα μέλη μας και οι ακτιβιστές μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας. Υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας επιστολές ή ασκώντας θεσμική πίεση (lobbying) σ’ αυτούς που έχουν δύναμη και επιρροή, συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές και μη εκστρατείες, σε πορείες διαμαρτυρίας, σε δράσεις.
Τοπικά, εθνικά, και διεθνώς συνενωνόμαστε για να κινητοποιήσουμε τη δημόσια πίεση και να δείξουμε διεθνή αλληλεγγύη.
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 από τον Πίτερ Μπένενσον και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα με επτά εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές, με δομές και εθνικά Τμήματα και πάνω από 1800 επαγγελματικά στελέχη, οι οποίοι αγωνίζονται όλοι μαζί για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσουν οι παραβιάσεις τους.
Μέσα στην χρονιά που μάς πέρασε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργάνωσε εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και πολλές ακτιβιστικές πρωτοβουλίες για τα θύματα κάθε μορφής εξουσίας.
- Για την πανδημία του Covid-19 που χτυπάει τα άτομα που κλονίζονται κυρίως από την καταπίεση, την ανισότητα, την παραμέληση, την κακοποίηση δεκαετίων (Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2020-21).
- Για τις επαναπροωθήσεις και τη βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών/ριών.
- Για τον Ζακ Κωστόπουλο / Zackie Oh και τη δίκη που ακολούθησε την δολοφονία του. Έχει σημασία εδώ να πούμε πως όλο αυτό το διάστημα η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του.
- Για την κατάχρηση εξουσίας των Αρχών και για την προάσπιση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία.
- Για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Από τα χλευαστικά σχόλια και τον εκφοβισμό, μέχρι την άρνηση της εργασίας ή της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, το φάσμα της άνισης μεταχείρισης είναι εκτεταμένο και καταστρεπτικό. Μπορεί μάλιστα να γίνει απειλητικό για τη ζωή ενός ανθρώπου.
- Για τα θύματα βιασμών και γυναικοκτονιών.
- Τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα: σύμφωνα με τα διεθνή και περιφερειακά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα τρανς άτομα πρέπει να μπορούν να αποκτούν νομική αναγνώριση φύλου μέσω γρήγορων, προσβάσιμων και διαφανών διαδικασιών, σε συμφωνία με τις δικές τους αντιλήψεις για την ταυτότητα φύλου. Τα κράτη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα τρανς άτομα μπορούν να αποκτούν έγγραφα που να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους χωρίς να απαιτείται η ανταπόκρισή τους σε κριτήρια που από μόνα τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Το όραμά μας είναι κάθε άτομο να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μέχρις τότε δεν θα σταματήσουμε αν κάθε άνθρωπος δεν ζει με αξιοπρέπεια, αν η φωνή του κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να ακουστεί, αν μπει ένα τέλος στα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις.
Ελάτε μαζί μας στο ταξίδι μας, ελάτε να γίνουμε μέλη της ίδιας οικογένειας, ελάτε να αλλάξουμε πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων. Γίνετε μέλη μέλη ή υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ.
Και μην ξεχνάτε να επισκεφτείτε το υπέροχο eshop μας και να βοηθήσετε με όμορφα δώρα τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή. Θα τη διεκδικήσουμε και θα την κερδίσουμε.
Μαζί!
Καλή Χρονιά με Αλληλεγγύη!