Ενισχύσεις 3,7 δισ. για εργαζόμενους- 7,3 δισ. δάνεια σε Α.Ε. Βλέπετε κάποιο πρόβλημα στη μοιρασιά;
Πως οι αριθμοι δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ειναι, τελικά, ένα κόμμα ...του σοσιαλισμού.
- 02 Μαρτίου 2021 06:07
Στις απαρχές της πανδημίας και το πρώτο lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόμπαζε για το ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαζομένων . Είτε στις επιχειρήσεις που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, είτε αυτές που χρησιμοποίησαν την αναστολή εργασίας για το προσωπικό τους. Μιλούσε – αν θυμάστε – ενισχύσεις «σοσιαλιστικού τύπου» απέναντι στην οικονομική κρίση.
Πάντως το φιλελεύθερο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, τότε, δεν εξέφρασε κάποιο είδος ανησυχίας μήπως τυχόν βρίσκεται σε …λάθος κόμμα. Πολύ καλά έκανε.
Γιατί έναν χρόνο αργότερα μπορούμε (και) με βάση τους αριθμούς να διαπιστώσουμε πως ο χαρακτήρας της Ν.Δ δεν αλλοιώθηκε. Παρότι εξαναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, που δεν είχε προϋπολογίσει
Η «μοιρασιά» των κρατικών κονδυλίων που έχουν έως τώρα δαπανηθεί δεν έχει προνομιακό αποδέκτη τον κόσμο της εργασίας. Δεν ζήσαμε δηλαδή, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τον … «γαλάζιο υπαρκτό σοσιαλισμο».
Ας δούμε και τα νούμερα:
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις». Σε αυτέ τις επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι καθότι δεν έχουν το ανάλογο … «πρόσωπο» ώστε να διανοηθούν να πάνε σε μια τράπεζα και να ζητήσουν δάνειο.
Αυτό το επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που μόλις χθές δήλωσε στην Βουλή πως «το κύριο μέτρο που αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι το εγγυοδοτικό και το ΤΕΠΙΧ, για τον απλούστατο λόγο ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουν τραπεζικό προφίλ και ούτε υπήρχε χρόνος για να αποκτήσουν».
Τα 7,3 δις που δόθηκαν ως δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις όπως φαίνεται χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για να αυξήσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Όχι για λόγους επιβίωσης.
Το επιβεβαίωσε (κι αυτό) ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε παρέμβασή του στην Βουλή πριν από 15 ημέρες. Όταν επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αποθησαυρίσει, προσθέτοντας πως «μπορεί αυτό να έχει συμβεί σε περιπτώσεις δανείων, που, πράγματι, να πήγαν σε επιχειρήσεις που είχαν ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί. Δεν μπορώ να το αρνηθώ, ιδίως με δεδομένο ότι υπάρχει μια αύξηση στις καταθέσεις επιχειρήσεων».
Από αυτά τα δάνεια το πόσα θα ειναι «επιστρεπτέα», θα …το δείξει η (τραπεζική) νεκροψία. Αυτή οπου έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Περνάμε τώρα στα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων. Όπως είπε χθες ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου: «Με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση εκταμιεύθηκαν από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 συνολικά 5,27 δισεκατομμύρια ευρώ».
Διευκρίνισε ότι «απ’ αυτά εκτιμάται ότι το κόστος της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται το κόστος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών». Δηλαδή ακόμη και αν θεωρήσουμε ενίσχυση το επίδομα ανεργίας το κόστος για την επιδότηση των εργαζομένων μετά βίας φτάνει τα 3,7 δις.
Τα στοιχεία είναι, λοιπόν, σαφέστατα. Ξεκάθαρο ποιος παίρνει, πόσα.
Οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ, ο Κωστής Χατζηδάκης κι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συχνά – πυκνά δηλώνουν οπαδοί της «ελεύθερης οικονομίας», μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις