Εξ ονόματος των χαμηλοσυνταξιούχων

Εξ ονόματος των χαμηλοσυνταξιούχων
The Parliamentary Foreign Affairs and Defense Committee visits the border islands of Ro, Stroggili Megistis and Kastellorizo, Greece on December 5, 2016. / , , 5 2016. Menelaos Myrillas / SOOC

Η αναμενόμενη και λογική κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε όσους μιλούν για λογαριασμό των χαμηλοσυνταξιούχων

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους για φέτος και αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, προκάλεσαν αντιδράσεις και τα αναμενόμενα σκωπτικά σχόλια.

Η καχυποψία την περίοδο των μνημονίων, αυξήθηκε, όσο γρήγορα μειώθηκαν τα χρήματα. Και δικαίως.

Επομένως, η γκάμα των αντιδράσεων ήταν φυσικό να ξεκινάει από το “προεκλογικό τρικ” και να καταλήγει στα “ψίχουλα” ή στο “χρύσωμα χαπιού” ενόψει νέων μέτρων.

Η αλήθεια είναι πως οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης, λάβει οποιαδήποτε κυβέρνηση τώρα ή στο μέλλον, θα είναι πάντα “ψίχουλα”, αν αναλογιστούμε τι έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τελευταία 7 χρόνια.

Θα είναι πάντα λίγο, αν δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, θα αφορά πάντα συγκεκριμένες ομάδες και όχι όλες. Το ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις, θα πρέπει όταν υπάρχει το περιθώριο, να προχωρούν σε ελαφρύνσεις για τους ασθενέστερους. Ποιος μπορεί να πει όχι;

Το κοινωνικό μέρισμα, που μοίρασε ο πρωθυπουργός, προέκυψε από την υπεραπόδοση των εσόδων. Οποιοσδήποτε στη θέση του θα έκανε το ίδιο και καλά θα έκανε. Άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για βοήθεια στους ασθενέστερους, με κάθε ευκαιρία.

Μόνιμα μέτρα αποκατάστασης θα αργήσουμε να δούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό οι συνταξιούχοι να λάβουν βοήθημα αυτή την περίοδο ή οι νησιώτες που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα να αποφύγουν την αύξηση του ΦΠΑ.

Αν πρόκειται ή όχι για “προεκλογικό τρικ”, θα το διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες.

Αν αποτελεί “χρύσωμα χαπιού” ενόψει των σκληρών μέτρων, που μπορεί να έρθουν, θα το δούμε στην πράξη και εδώ θα είμαστε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε, όποιον φορτώσει νέα βάρη στα ίδια υποζύγια.

Ανεξαρτήτως πολιτικών σκοπιμοτήτων, το ότι δίνεται 13η σύνταξη το 2016 για χαμηλοσυνταξιούχους των 500 και των 600 ευρώ, έχει σημασία. Καλό είναι να το θυμούνται αυτό όσοι μιλούν εξ ονόματός τους.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα