Εξεταστική για “Λίστα Πέτσα” με…μαϊντανό τον Μπογδάνο
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για το πώς θα λειτουργήσει, πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες της.
- 19 Νοεμβρίου 2021 08:32
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα ερευνήσει την «Λίστα Πέτσα» ξεκινά τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό το ποιοι βουλευτές θα μετάσχουν από κάθε κόμμα. Γεγονός θετικό για όσους πιστεύουν ότι τα δεκάδες εκατομμύρια που διανεμήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίχως να έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια επιλογής είναι ένα θέμα που απαιτεί λογοδοσία και διαφάνεια.
Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά. Γιατί πριν καν ξεκινήσει να δουλεύει η εν λόγω επιτροπή (που θυμίζουμε ότι εγκρίθηκε με 142 ψήφους από την αντιπολίτευση) πολλά είναι τα σημάδια ότι μεθοδεύεται το …κλείσιμό της. Ενώ η σύνθεσή της κατέληξε πιο «φιλοκυβερνητική» από όσο θα μπορούσε να ελπίσει η κυβέρνηση.
Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, ήταν δεδομένη. Το άρθρο 68 του Συντάγματος προβλέπει ότι ακόμη και στις εξεταστικές που προτείνονται απο την αντιπολίτευση, οι βουλευτές μετέχουν κατ’ αναλογία. Έτσι το κυβερνών κόμμα θα διαθέτει 15 από τα 28 μέλη της επιτροπής.
Αυτό που δεν μπορούσε να προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης είναι πως τελικά η Ν.Δ θα κατέληγε να έχει «υπερ-πλειοψηφία». Βλέπετε στους ήδη υπάρχοντες βουλευτές της προστέθηκε και ο πρόσφατα διαγραμμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Η συμμετοχή του προέκυψε μετά από κλήρωση ανάμεσα στους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που υπάρχουν στο κοινοβούλιο προκειμένου κι αυτοί να εκπροσωπηθούν. Η «τύχη» μεταξύ της Κωνσταντίνας Αδάμου (ανεξαρτητοποήθηκε από το Μέρα 25) και του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, διάλεξε τον δεύτερο.
Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του βουλευτή Α’Αθήνας στις ψηφοφορίες θα είναι πάντα ο 158ος βουλευτής της Ν.Δ. Κάτι που επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής ψηφίζοντας «ναι» σε οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση.
Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία αν συνυπολογίσει κανείς πως η διαφαινόμενη πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να ξεμπερδεύει με αυτή την επιτροπή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι προφανές ότι μια επιτροπή που θα ερευνά τις κινήσεις του Στέλιου Πέτσα, νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νωρίτερα γενικό διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι και ότι καλύτερο. Για την ακρίβεια είναι μία συνεχής πολιτική και επικοινωνιακή «βόμβα» στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κυβερνητικές προθέσεις ήδη φάνηκαν από την σπουδή που έδειξε πριν η εξεταστική εγκριθεί από την Βουλή, την προηγούμενη Παρασκευή. Ζητώντας να φύγουν οι αναφορές στην «Λίτσα Πέτσα» με «αντάλλαγμα» να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Ν.Δ, μια εξεταστική που θα ερευνούσε τις σχέσεις ΜΜΕ και πολιτείας γενικώς και αορίστως. Μάλιστα είχε ζητήσει το χρονικό πεδίο της έρευνας να αφορά από το 2015 έως σήμερα.
Επίσης από το γεγονός ότι έχει ορίστει μόλις ένα δίμηνο προκειμένου η επιτροπή να παραδώσει το πόρισμά της. Δηλαδή από τις 23 Νοεμβρίου που είναι η πρώτη συνεδρίασή της, έως τις 23 Ιανουαρίου. Χρόνος που είναι προφανές ότι δεν αρκεί για να εξεταστούν διεξοδικά θέματα όπως η χρηματοδότηση των ΜΜΕ και το κρατικό χρήμα στην Opinion Poll. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι μέσα σε αυτό το διάστημα περιλαμβάνονται και οι «διακοπές» των Χριστουγέννων.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι την κεντρική ευθύνη για όσα θα γίνουν μέσα στην επιτροπή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχουν οι βουλευτές -μέλη, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Μπάμπης Παπανδημητρίου. Δύο κοινοβουλευτικά στελέχη με εγνωσμένη επικοινωνιακή δυνατότητα να δικαιολογήσουν οτιδήποτε συμβεί σε αυτή την επιτροπή. Σε θεσμικό επίπεδο την εποπτεία φέρεται πως έχει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ένα ενδιαφέρον test των επόμενων ημερών θα είναι το αν και κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει στην επιτροπή αυτό που ζητούσε και στην Ολομέλεια της Βουλής: Δηλαδή την επέκταση της έρευνάς της και την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση που αντικειμενικά θα επιφέρει διεύρυνση του πεδίου ελέγχου της επιτροπής. Άρα θα απαιτήσει νέα έγκριση από το κοινοβούλιο και – αντικειμενικά- παράταση χρόνου των εργασιών της. Θα δούμε…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις