Μήπως να αισθανόμαστε και τύψεις για τα 612 ευρώ το μήνα κ. Χατζηδάκη;

Μήπως να αισθανόμαστε και τύψεις για τα 612 ευρώ το μήνα κ. Χατζηδάκη;
Φθάσαμε στα απώτατα όρια με την αύξηση στον κατώτερο μισθό επιμένει ο Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Επιμένει ο υπουργός Εργασίας ότι με την αύξηση του κατώτερου μισθού η οικονομία έφθασε στα απώτατα όρια της αντοχής της.

Το ‘χει ξαναπεί ο Κωστής Χατζηδάκης, το επανέλαβε και την Πρωτομαγιά: Η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 713 ευρώ μεικτά «κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας».

Ο υπουργός Εργασίας κάνει αυτή την αναφορά για να μας πείσει ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο. Μπορεί όμως η δήλωση αυτή να «διαβαστεί» και ανάποδα: Άντε και χάρη σας κάναμε.

Αυτή η δεύτερη ερμηνεία μοιάζει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει αυτή την κίνηση την τελευταία (άρα προεκλογική) χρονιά της. Τα τρία προηγούμενα έτη δεν βρήκε κανέναν λόγο να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός.

Πήρε την πρωτοβουλία αυτή στην μέση της χρονιάς. Έτσι ώστε σε μόνον ονομαστικά να καταγράφεται αύξηση στους μισθούς της τάξης 9,7% (σε συνδυασμό με την αύξηση 2,5% που δόθηκε από 1 Ιανουαρίου). Στην πραγματικότητα για το 2022 είναι λίγο παραπάνω από την μισή.

Προσθέτει στην αύξηση και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την «φουσκώσει» στο 11, 8%. Μπαίνοντας σε λογικές που οι παλιότεροι ξέρουν από την περίοδο 1990-93. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε το ίδιο με την φορολογία και μας έλεγε ότι 0+0=14%

Το κυριότερο: Προχωρά στην αύξηση του κατώτερου μισθού όχι επειδή την πιστεύει αλλά γιατί πιέζεται. Προσπαθεί να αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργήσει το κύμα ακρίβειας. Με τον πληθωρισμό να κινείται πάνω από το 10% και τους λογαριασμούς ρεύματος σε αδιανόητα επίπεδα.

Επίσης πιέζεται από την αντιπολίτευση. Ιδίως από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στα 800 ευρώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς που δίνουν έμφαση στις εργατικές διεκδικήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν διστάζει να μιλά τα … «απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας» όταν ο «καθαρός» κατώτερος μισθός είναι στα 612 ευρώ. Ένα ποσό δεν επιτρέπει σε κανέναν να ζήσει και με τις σημερινές συνθήκες ούτε καν να επιβιώσει.

Τα 42,5 ευρώ το μήνα που επιπρόσθετα θα λάβει ο αμειβόμενος με το κατώτατο μισθό θα …εξαερωθούν πριν καν τα ακουμπήσει. Αρκεί αν πληρώσει την ρύθμιση για την ΔΕΗ η να μπει για 5 λεπτά σε ένα σούπερ-μάρκετ.

Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη των πιο γνωστών εγχώριων ομίλων που ασχολούνται (και) με την παροχή ενέργειας καταγράφονται για φέτος αυξημένα. Με ποσοστά άνω του 30%, όπως προκύπτει από τις δικές τους ανακοινώσεις και φυσικά αποτιμώνται σε δις. Παρόλα αυτά ο υπουργός μας μιλά για «μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Όλα τα παραπάνω δίχως να συνυπολογίζουμε τις αρνητικές αλλαγές που έχει επιφέρει το νομοθετικό έργο του υπουργείου Εργασίας. Με κυριότερη την κατάργηση του 8ωρου έτσι ώστε αυτά τα 612 ευρώ (λιγότερα στην ημι-απασχόληση) να βγαίνουν μετά από εξαντλητικά ωράρια και διάλυση της ζωής του εργαζόμενου.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου θα κάνουν ότι μπορούν για να ανορθώσουν το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης. Όμως δεν ανορθώνεται. Γιατί είναι η κοινωνία αυτή που βρίσκεται στα «απώτατα όρια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα