Πώς θα βοηθήσει ο Κωστής Χατζηδάκης στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Το υπουργείο Εργασίας έχει σημαντικότατο ρόλο να παίξει στα μέτρα ανάσχεσης του Covid 19. Αρκεί να είναι αυτή η προτεραιότητά του και όχι άλλες.
- 08 Ιανουαρίου 2021 06:03
Το ερώτημα του τίτλου δεν αφορά προσωπικά τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά τα νέα του καθήκοντα. Αυτά του υπουργού Εργασίας. Σπανίως το συγκεκριμένο υπουργείο έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την απειλή του Covid 19. Σκεπτόμαστε κατά βάση το υπουργείο Υγείας, άντε και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων. Όμως το υπουργείο Εργασίας έχει πολλά και σημαντικά πράγματα να προσφέρει στην αντιμετώπιση της νόσου. Αρκεί να θέλει.
Το γιατί είναι προφανές : Τα περίφημα «μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» αφορούν την ζωή των πολιτών από το …απόγευμα και μετά. Δεκάδες οι απαγορεύσεις για τις κοινωνικές επισκέψεις, την ομαδική άθληση, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τις επαφές ανθρώπων γενικώς. Αντιθέτως οι περιορισμοί τις ώρες εργασίας είναι πολύ λιγότεροι και οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν συστάσεις. Όπως για παράδειγμα αυτές για την τηλε-εργασία. Κατά κύριο λόγο στην εργοδοτική πλευρά επαφίεται το να εκτιμήσει το πόσο, πώς και αν αυτή είναι εφικτή.
Τα αποτέλεσμα το έχουμε διαπιστώσει . Στην Βόρεια Ελλάδα εργοστασιακές μονάδες αποτέλεσαν εστίες υπερ-μετάδοσης με δεκάδες κρούσματα ανα επιχειρήση. «Έδεσαν» έτσι με τις – ομολογημένες από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης – ολιγωρίες στην λήψη μέτρων για τις θρησκευτικές τελετές.
Στην Δυτική Αττική η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται, είναι δύσκολο να μην συνδέεται με το ότι εκεί υπάρχει σημαντική συγκέντρωση βιομηχανικής παραγωγικής δραστηριότητας. Ελάχιστες επιστημονικές έρευνες βέβαια έχουμε δει για το θέμα αυτό. Τα δελτία ειδήσεων, πάλι, αρέσκονται να προβάλλουν τα ιδιωτικά πάρτι και τις γαμήλιες τελετές, ως κύριες και βασικές αιτίες διάδοσης του Covid 19, (χωρίς να υποτιμά κανείς την συμβολή και τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών).
Παράλληλα «ηλίου φαεινότερο» είναι ότι οι εργασιακές ανάγκες είναι αυτές που επιβαρύνουν και την πίεση στα δίκτυα των μαζικών μεταφορών. Ενισχύοντας έτσι πλαγίως ένα ούτως η άλλως οξυμμένο πρόβλημα.
Ο προκάτοχος του Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννης Βρούτσης, άφησε ένα νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Κυρίως μέσω Πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων νοσήσουν με Covid 19 ή εάν λείψουν για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, να εργάζονται υπερωριακά επί 45 ημέρες δίχως να πληρώνονται. Ρύθμιση που δεν μπορεί κανείς να πει ότι συνιστά …κίνητρο για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Με άλλη διάταξη στέρησε από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας την δυνατότητα να ελέγχουν με άμεσο τρόπο τα ωράρια του προσωπικού, αφού ο εργοδότης έχει την δυνατότητα παροχής των στοιχείων αυτών έως και έναν μήνα αργότερα. Επίσης δόθηκε η εργοδοτική δυνατότητα αύξησης των υπερωριών, η μεταφορά προσωπικού σε επιχειρησεις-ομίλους και πολλά άλλα. Αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε το ότι η νομοθεσία περί υγιεινής στην εργασία (γιατροί εργασίας κ.λ.π) ελάχιστα εφαρμόζονταν και πριν την πανδημία. Με την εξαίρεση ελάχιστων σοβαρών επιχειρήσεων.
Από το εσωτερικό της κυβέρνησης δεν δημοσιοποιήθηκε, ούτε «ακούστηκε» καμία κριτική σε όλα τα παραπάνω. Ως εκ τούτου με ασφάλεια συμπεραίνει κανείς ότι η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση, δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τις διατάξεις που ψήφισε η εφάρμοσε. Με εξαίρεση ίσως την γνωστή ιστορία του «Σκόιλ Ελικίκου».
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέχθηκε άραγε για να καλύψει αυτά τα κενά και να συμβάλλει στην αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης του Covid 19 ; Η μήπως για να προωθήσει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως το περίφημο νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της εργατικής νομοθεσία, ιδίως του 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες; Ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή του 10ωρού με την επίκληση της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας» και της «καλύτερης ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Δηλαδή την κλασσική νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στα εργασιακά.
Πολύ σύντομα θα έχουμε, με απτό τρόπο, απαντήσεις. Άλλωστε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποδείχθηκε σαφής όσον αφορά τις προτεραιότητες του. Αποτελεσματικότατος στην γρήγορη διαμόρφωση νομοθετικών αλλαγών και την ψήφισή τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.