Στήριξη μέχρι το… λουκέτο

Στήριξη μέχρι το… λουκέτο
Το μέλλον των συνοκιακών μικρομάγαζων δεν είναι ευοίωνο. Και το γνωρίζουν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι κυβερνώντες. Eurokinissi

Πολλές διευκολύνσεις στους πολίτες για να γίνουν επιχειρηματίες. Όσες και οι πτωχεύσεις που έρχονται.

Την ερχόμενη, θα ψηφιστεί στην Βουλή ένας ακόμη νόμος που θα απλουστεύει τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας και την έναρξη κι επέκταση οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους. Πρέπει να είναι ο 3ος ή ο 4ος νόμος με ένα τέτοιο αντικείμενο που έχει θεσπιστεί από την σημερινή κυβέρνηση. Η επωδός με την οποία συνοδεύουν τέτοια νομοσχέδια οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που τα εισηγούνται είναι «κλασσική»: «Δημιουργούμε ένα κράτος πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα», ενώ πάντα επισημαίνεται και ο παράγοντας την ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Δεν ξέρω ποιες επιχειρήσεις έχουν ευνοηθεί με όλα αυτά τα κυβερνητικά νομοθετήματα, πάντως σίγουρα όχι αυτές της γειτονιάς σας. (Εκτός αν μένετε στο Μπάντεν-Μπάντεν). Όπως εύκολα διαπιστώνει όποιος λέει «μια καλησπέρα» με τις «επιχειρήσεις» που βρίσκονται στο οικοδομικό του τετράγωνο, άντε και στα διπλανά, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να σου πει αν θα υπάρχει τους επόμενους μήνες: Κουρείο, φούρνος, ταβερνάκι, ψιλικατζίδικο, τοπική μπουτίκ, ραφείο, συνεργείο, γυμναστήριο, μανάβικο. Η χρονιά που αφήνουν πίσω τους «μαύρη» λόγω πανδημίας και τα χρέη που βρίσκονται όλα μπροστά τους, αδύνατον να αποπληρωθούν. Απλά περιμένουν να δουν «τι θα γίνει;».

Αν πιστέψουμε την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αυτό που θα γίνει είναι να πέσουν τα λουκέτα σύννεφο. Μια και αυτό εννοεί η φράση του σύμφωνα με την οποία «επίκειται σωρεία πτωχεύσεων μετά το τέλος των ενισχύσεων».

Επίσης εάν αληθεύουν τα στοιχεία που συχνά – πυκνά καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή τότε από τα 800.000 ΑΦΜ της μικρής επιχειρηματικότητας μόλις 30.000 έχουν πρόσβαση στον δανεισμό μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματός. Πράγμα που δεν σημαίνει μόνον ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από την Τράπεζα, αλλά και ότι τα περίφημα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψη τα οποία η κυβέρνηση προβάλει με τυμπανοκρουσίες ως το εισιτήριο για έξοδο από την οικονομική κρίση, απλούστατα, δεν τους αφορούν. Όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα περάσει μέσα από τις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρουν χρήματα όσοι -κατά το κοινώς λεγόμενο- «έχουν πρόσωπο». (Ίσως και κάποιο που ξέρουν το …κατάλληλο πρόσωπο σε κάποιο θώκο εξουσίας).

Ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά που μόλις ψηφίστηκε προφανώς δεν θα ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» των μικρών επιχειρήσεων. Οι μεγάλες αλυσίδες είναι αυτές που θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις του, πολλαπλασιάζοντας υπερωρίες και ωράρια στο προσωπικό ώστε να ανταγωνίζονται ακόμη πιο αποτελεσματικά τα οικογενειακά μικρομάγαζα.

Όσο για το τέλος του δρόμου εκεί υπάρχει ο περίφημος πτωχευτικός νόμος. Τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να «περισυλλέξει» το «πτώμα» κάθε μικρής επιχείρηση θα βρεθεί εκτός της «μετα-Covid» αγοράς. Έχει προνοήσει και προβλέπει την πτώχευση νομικών προσώπων αλλά και φυσικών προσώπων ταυτόχρονα: Χάνεις το μαγαζί, χάνεις και το σπίτι, με λίγα λόγια.

Κατά τα άλλα το κράτος φροντίζει να γίνεται ολοένα και πιο φιλικό στον πολίτη. Ιδίως όταν αυτός αποφασίζει να ασχοληθεί με το «επιχειρείν» και να έχει την …«ίση ευκαιρία του» στην ελεύθερη αγορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα