Τι πραγματικά σημαίνουν όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ύποπτο βρίσκει τον όρο "προοδευτική διακυβέρνηση" ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
- 22 Οκτωβρίου 2021 06:03
Δεν πρόλαβε καλά – καλά να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ και ήδη η συζήτηση έχει αποκτήσει έντονο ενδιαφέρον. Η πόλωση που δημιουργείται – ιδίως μετά από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να «κατέβει»- φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερες γενικολογίες και περισσότερο πραγματιστικές αντιπαραθέσεις.
Λαμπρό παράδειγμα η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Στην οποία επισήμανε πως «η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική κυβέρνηση ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη». Μάλιστα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA διευκρίνισε πως για ένα τέτοιο σενάριο «που εγώ το βλέπω πια μπροστά μου, δεν θα περάσει όσο είμαι εγώ εκεί και αν είμαι Πρόεδρος δεν θα γίνεται και συζήτηση γι’ αυτό».
Η χρήση του ονόματος του Γιάννη Βαρουφάκη μοιάζει να έγινε περισσότερο για λόγους εντυπώσεων. Ίσως για να προκληθούν τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον υπουργό Οικονομικών στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι μάλλον απίθανο ο Αντρέας Λοβέρδος να μην γνωρίζει ότι το Μέρα 25 και ο γραμματέας του προσωπικά, έχουν αποκλείσει αυτά τα σενάρια. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τo σχόλιο που έκανε το γραφείο τύπου του κόμματος. Απευθυνόμενο στον Ανδρέα Λοβέρδο λέει: «Επειδή «όσο ήσουν εσύ» περάσανε κάτι Μνημόνια και κάτι διαπομπεύσεις οροθετικών, μην ανησυχείς αδίκως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ΜέΡΑ25 μιλάει αποκλειστικά για προοδευτικό μέτωπο».
Στην πραγματικότητα η αναφορά του υποψηφίου για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα την πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια στον πολιτικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας, για την ανάγκη να προκύψει μια προοδευτική διακυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές. Αυτές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε αυτό απάντησε με απόλυτο τρόπο ο Ανδρέας Λοβέρδος και είπε ένα «ΟΧΙ» μεγάλο σαν της 28ης Οκτωβρίου που έρχεται.
Για την ακρίβεια δήλωσε πως εφόσον γίνει πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα σταματήσει (ή θα απαγορεύσει;) κάθε συζήτηση για το ζήτημα. Μια θέση που είναι συνεπής με το «αντι-σύριζα» πνεύμα που έχει επιδείξει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό άλλωστε προκρίνει ως το στοιχείο διαφοροποίησής του από τους άλλους υποψήφιους. Σαν προεκλογική τακτική αυτό είναι κατανοητό. Όμως τι στην πραγματικότητα σημαίνει το να αποκτήσει το ΚΙΝ.ΑΛ μια τέτοια «γραμμή»;
Η έμμεση απάντηση που έχει πολλάκις δώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πως θα σημάνει ενίσχυση της επιρροής και των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιατί θα δομηθεί ένα σαφές μέτωπο με τον «υπαρξιακό αντίπαλο», όπως έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έλα όμως που και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν το ίδιο αλλά …από την ανάποδη. Εκτιμούν δηλαδή πως σε περίπτωση που στο ΚΙΝ.ΑΛ γίνει πρόεδρος ο Α.Λοβέρδος τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Μια και είναι εμφνανής η «κλίση» του προς την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι το πράγμα πολώνει και οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ένα στοιχείο που οφείλει κανείς να συνυπολογίσει είναι το ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ίσως είναι «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» από επιλογή. Όμως δεν θα μπορούσε να είναι «φιλο-ΣΥΡΙΖΑ» ακόμη και αν το ήθελε. Βλέπετε για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός αποτελεί «κόκκινο πανί» ιδίως για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών το 2012. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χωρίζουν μόνον διαφορές πολιτικών θέσεων, αλλά και ζητήματα ηθικής τάξεως. Αυτά που σχετίζονται με όσα έχουν γίνει αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.
Η «μεγάλη εικόνα» εν κατακλείδι λέει ότι τυχόν επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στην κούρσα της διαδοχής σημαίνει πως κόβεται κάθε γέφυρα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και για επιμέρους ζητήματα. Στο σκεπτικό που αναπτύσσει ο εν λόγω υποψήφιος αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Με την προϋπόθεση όμως τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛ να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν. Έτσι ώστε το ΚΙΝ.ΑΛ να πάρει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Πόσο ρεαλιστικό άραγε είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Όλα αυτά είναι σίγουρο πως θα «μετρήσουν» για τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Πρόκειται για ένα κόμμα που στο άμεσο μέλλον πιθανόν να κληθεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, γιατί όχι καθοριστικό σε τυχόν εξελίξεις. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δυσκολευθεί να το κάνει, αν έχει αυτό-αποκλειστεί από την πολιτική επικοινωνία με τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς που καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις