Σκάνδαλο Siemens: Η Ελλάδα χειρότερη και από Μπανανία
Συνήθως όταν απελπιζόμαστε με τη δημόσια διοίκηση, το πολιτικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο, λέμε ότι η Ελλάδα είναι Μπανανία.
- 28 Σεπτεμβρίου 2022 06:11
Η δικαστική κατάληξη του σκανδάλου Siemens, αποδεικνύει ότι ο χαρακτηρισμός “Μπανανία” είναι άδικος. Για τις Μπανανίες. Όχι για την Ελλάδα. Γιατί ακόμα και στις Μπανανίες φροντίζουν να κρατάνε τα προσχήματα -ή τουλάχιστον κάποια προσχήματα.
Ας πούμε, αν πιάσουν πολιτικούς ή κρατικούς αξιωματούχους με τη γίδα στην πλάτη, θα φροντίσουν να βάλουν φυλακή κάποιον, έστω και για λίγο, προκειμένου να εξευμενίσουν τους πολίτες. Προσχηματική και υποκριτική στάση, θα μου πείτε. Και θα έχετε δίκιο, αφού η μετατροπή κάποιων σε αποδιοπομπαίους τράγους ούτε συνιστά πραγματική απονομή δικαιοσύνης ούτε διασφαλίζει τη διαφάνεια.
Όλοι αθώοι
Στην Ελλάδα όμως η άρχουσα ελίτ δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους. Στο εφετείο για το σκάνδαλο της Siemens βρέθηκαν αθώοι ή παραγράφηκαν οι κατηγορίες για 20 από τους 22 κατηγορούμενους. Μη φανταστείτε ότι οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν. Ο ένας έχει αποδημήσει εις κύριον και ο άλλον φυγοδικεί, οπότε δεν έκανε έφεση. Μεταξύ των αθωωθέντων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οργανωτής του πάρτι της μίζας.
Η δικαστική κατάληξη του σκανδάλου της Siemens είναι αδιανόητη γιατί:
- Οι ίδιοι άνθρωποι που αθωώθηκαν στο δεύτερο βαθμό, πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές. Ο Χριστοφοράκος είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια και ανάλογες καταδίκες (10-15 χρόνια) είχαν επιβληθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
- Η Siemens έχει παραδεχτεί ότι έδωσε μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους. Εκτιμάται ότι οι μίζες αυτές έφτασαν τα 130 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα (κατά προσέγγιση, 65 εκατομμύρια ευρώ).
- Για τις μίζες η Siemens έχει κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό με το ελληνικό Δημόσιο, χορηγώντας εξοπλισμό αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ. O συμβιβασμός αυτός είναι βέβαια σκανδαλωδώς ευνοϊκός για την εταιρία, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί επίσημη ομολογία ενοχής για τις δωροδοκίες.
- Σε λογαριασμούς Ελλήνων αξιωματούχων έχουν βρεθεί εμβάσματα (δηλαδή μίζες) της Siemens.
- Η δικαστική διαδικασία κράτησε δεκαπέντε (15) χρόνια, όσο χρειαζόταν δηλαδή για να επέλθουν οι παραγραφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κωλυσυεργία ήταν τόσο προκλητική που γινόταν αστεία. Η προανάκριση κράτησε 3,5 χρόνια, ενώ η μετάφραση του κατηγορητηρίου 1,5 χρόνο. Κατόπιν εορτής, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε έρευνα για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, είναι βέβαιο πού θα καταλήξει η έρευνα…
- Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, Χριστοφοράκος και Καραβέλας, διέφυγαν στο εξωτερικό γιατί προφανώς ούτε οι ίδιοι δεν φαντάζονταν ότι υπήρχε περίπτωση να αθωωθούν.
- Τέλος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, εξαιρέθηκαν από την ποινική διαδικασία.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, η Siemens έδωσε εκατομμύρια σε μίζες στην Ελλάδα για να κλείσει πανάκριβα συμβόλαια, αλλά κανείς Έλληνας αξιωματούχος δεν τις πήρε! Προφανώς τα εκατομμύρια σκορπίζονταν στον αττικό ουρανό…
Μας περιφρονούν
Απίστευτα πράγματα που ούτε στις Μπανανίες δεν γίνονται. Στην Ελλάδα η ελίτ αισθάνεται ότι οι πολίτες είναι τόσο παραιτημένοι ή τόσο κυνικοί (ή και τα δύο μαζί) που δεν πρόκειται να αντιδράσουν ό,τι και να γίνει. Γι’ αυτό δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα, γι’ αυτό δεν αποδίδεται δικαιοσύνη με τόσο προκλητικό τρόπο, γι’ αυτό επιδεικνύεται τόση αλαζονεία και τέτοια περιφρόνηση προς τους πολίτες.
Αλλά αφού βρίσκουν και τα κάνουν…