Γιατί ο Κυριάκος διαγράφει τον Αντώναρο και όχι τον Άδωνι

Γιατί ο Κυριάκος διαγράφει τον Αντώναρο και όχι τον Άδωνι
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Ο “πρώην κύκλος” αποτελεί παρελθόν από τη ΝΔ έχοντας προηγουμένως προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες στην ηγεσία

Από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει περάσει το ενδεχόμενο να διαγράψει τον Άδωνη Γεωργιάδη. Όχι μόνο γιατί ο ίδιος τον θεωρεί αξιόμαχο στέλεχος της παράταξής του αλλά κυρίως γιατί η βασική αντιπολιτευτική του γραμμή εδράζεται στο γεγονός ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί κατασκεύασμα που θα καταρρεύσει. Για να την υπερασπιστεί, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε προσωρινά τις κατηγορίες. Κάτι που θα συνέβαινε αυτόματα αν “παραιτούσε” τον Αντιπρόεδρό του.

Ο Αντώναρος από την άλλη πλευρά θέλησε να πλαγιοκοπήσει το μπλοκ των “μητσοτακικών” που του φέρεται απαξιωτικά. Το έκανε με τη σιγουριά ενός ανθρώπου που έχει υπολογίσει με ακρίβεια της ισορροπίες και θεώρησε ότι σε μια εποχή που η ΝΔ έχει ανάγκη την ενότητα, ουδείς θα τολμήσει να τα βάλει με έναν “κύκλο”. Διότι ως τέτοιος επιβίωνε πολιτικά τα τελευταία χρόνια. Έγινε βουλευτής ελέω Καραμανλή που τον έβαλε σε μη εκλόγιμη θέση του επικρατείας και εν συνεχεία ελέω Σουφλιά που παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Καραμανλή να πάρει τη θέση του. Αργότερα απέτυχε να εκλεγεί και έκτοτε αποτελεί τον διασημότερο ίσως “κύκλο” του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο Κώστας Καραμανλής ωστόσο δεν έχει ορίσει κανέναν ως εκπρόσωπό του και αρκετές από τις απόψεις που ακούγονται από του “κύκλους” δεν είναι σαφές σε ποιόν βαθμό τον εκφράζουν. Έχουν γραφτεί “σεντόνια” για μια ασαφή συμπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος κάθε φορά που χρειάστηκε ξεκαθάρισε τη θέση του και αυτή ήταν πάντοτε υπέρ της ενότητας του κόμματος. Υπάρχουν άλλωστε και “κύκλοι” που επιμένουν υπέρ αυτή της άποψης. Όπως ο Νικήτας ο Κακλαμάνης που δήλωνε πέρυσι ότι “έχει αποδείξει εμπράκτως ότι όπως στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά, έτσι στηρίζει και τον Κυριακό Μητσοτάκη” (Real FM Μάρτιος 2017).

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν επίσης σαφής. Ακολούθως των δηλώσεων Αβραμόπουλου, συνεργάτες του Καραμανλή με επίσημη διαρροή διευκρίνισαν ότι ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού οι χειρισμοί στο θέμα του μοριακού ελέγχου του αίματος αλλά και των εμβολίων της γρίπης H1N1. Ο Καραμανλής όταν θέλει τοποθετείται και έχει πολλούς τρόπους να το κάνει. Ο Αντώναρος δεν ήταν ο μόνος και δεν είναι βέβαιο ούτε καν ότι ήταν πάντοτε εκφραστής της γραμμής.

Στην πραγματικότητα με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκόλυνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από το 2015 και εντεύθεν, ο Ευάγγελος Αντώναρος παρενέβαινε διαρκώς στα πολιτικά δρώμενα κατακρίνοντας τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ. Είτε της προηγούμενης είτε της σημερινής. Ήταν πάντοτε “απέναντι”. Ανεξαρτήτως της απήχησης που είχαν οι απόψεις του (σημειωτέον στις βουλευτικές εκλογές του 2012 έλαβε 4.465 ψήφους στην Β’ Αθηνών), δημιουργούσαν πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια εικόνας εσωκομματικής διαμάχης από τους πολιτικούς αντιπάλους της δεξιάς παράταξης.

Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω ούτε τι συνεισέφερε με την παρουσία του στην ΝΔ, ούτε φυσικά και τι θα χάσει η παράταξη με την αποχώρησή του. Έδωσε ωστόσο στον Μητσοτάκη την δυνατότητα να επιδείξει πυγμή και παράλληλα να δώσει ένα σήμα σε όλους όσοι τον αμφισβητούν. Κάτι που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Αντώναρος όταν χλεύαζε τον Πρόεδρο με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί εξορίας. «Η αυτογελοιοποίηση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί, κι ακόμη χειρότερο είναι να μην πάρεις είδηση τι πατάτα έκανες…» είχε γράψει τότε στο Twitter.

Όσοι έχουν επενδύσει πολιτικά στην υπονόμευση του Μητσοτάκη από τον Καραμανλή δεν θα πρέπει να είναι πολύ σίγουροι για την επιλογή τους. Όσοι πιστεύουν ότι ο Καραμανλής μπορεί να διαλύσει την παράταξη που ίδρυσε ο θείος του, βρίσκονται μάλλον μακριά από την πραγματικότητα. Στη ΝΔ δεν υπάρχουν πολλοί που στεναχωρήθηκαν με την απομάκρυνση του Αντώναρου και όσοι στεναχωρήθηκαν απέφυγαν να το εκφράσουν δημόσια. Η προσφορά του Ευάγγελου Αντώναρου ίσως αποδειχθεί καταλυτική για την δεξιά παράταξη καθώς το ξεκαθάρισμα που ζητούσε εδώ και καιρό η κομματική βάση της ΝΔ δεν είχε προχωρήσει αλλά ο “πρώην κύκλος” παρείχε μια μοναδική ευκαιρία…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα