Γιατί όχι και στο 10% το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή;
Διαβάζεται σε 3'Είναι, πλέον, σαφές. Κάποιοι απεργάζονται περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για να διαιωνίσουν την εξουσία τους.
- 22 Οκτωβρίου 2024 08:47
Προς το παρόν, ψυθυρίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Διοχετεύεται δε στους δημοσιογράφους ως σκέψη και όχι ως απόφαση. Ανιχνεύονται αντιδράσεις, όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Το εκλογικό όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο θεωρείται πλέον μικρό από πολλούς, ιδιαίτερα τους θιασώτες της “πολιτικής σταθερότητας”. Αντιθέτως το όριο του 37% (ή κάπου εκεί τέλος πάντων, ανάλογα με τις επιδόσεις των υπολοίπων) θεωρείται μεγάλο, υπερβολικό. Το πρώτο πρέπει να “μεγαλώσει” και το δεύτερο να “μικρύνει” για να αποφύγουμε την ακυβερνησία αλλά και τα πολλά κόμματα στη Βουλή. Θεωρούνται μπελάς, περιττές παρουσίες.
Τα παραπάνω είναι ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το πώς αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία οι κρατούντες. Προφανώς δεν κόπτονται για την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στο κοινοβούλιο, τους ενδιαφέρει μόνο το γκουβέρνο και μόνο με αυτοδυναμία. Κατ’ αυτούς, οι συνεργασίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν έχει μάλλον καμία σημασία ότι την Ελλάδα την χρεοκόπησαν ισχυρές και μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Για να αποφύγουμε λοιπόν τις περιπέτειες, θα λάβουμε τα μέτρα μας για να βγαίνουν τα νούμερα. Τώρα αν όλα αυτά μαρτυρούν έλλειμμα δημοκρατίας, ε, τόσο το χειρότερο για τη δημοκρατία.
Ας θυμηθούμε κάτι. Στις δεύτερες εκλογές του 2023, η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών συγκεντρώνοντας το 40,56% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Με 2.115.322 ψήφους στους 5.215.207 που έριξαν έγκυρη ψήφο στην κάλπη, το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε το 52,6% των εδρών. Αυτή είναι η ενισχυμένη αναλογική με το μπόνους των 50 εδρών. Αν,δε, υπολογίσει κανείς ότι στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 ψηφοφόροι, διαπιστώνει ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά (άνετα μάλιστα) με την έγκριση του 21,5% του συνόλου των ψηφοφόρων.
Ας θυμηθούμε επίσης το εξής: Το ακροδεξιό μόρφωμα των Σπαρτιατών συγκέντρωσε το 4,68% των ψήφων (ας είναι καλά καταδικασμένος Κασιδιάρης) με 243.922 ψήφους. Εφόσον μπει όριο το 5% για την είσοδο στη Βουλή, όπως ακούγεται, τότε ένας σχηματισμός που αποσπά χοντρικά 250.000 ψήφους θα μένει εκτός βουλής (ανάλογα, βέβαια, και με τη συμμετοχή).
Είναι, φυσικά, χυδαίο να κρύβουν αυτήν την επιδίωξή τους πίσω από το δήθεν πόλεμο που έχουν κηρύξει στην Ακροδεξιά. Την Ακροδεξιά την πολεμά κανείς με τις πολιτικές του, την καθημερινή του μάχη στους τόπους δουλειάς και στο δρόμο έτσι ώστε να την καταστήσει περίττωμα, σκουπίδι για το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν την ακροδεξιά με εκλογικούς κόφτες, γελιούνται.
Δεν είναι αυτό λοιπόν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μεγάλη ανησυχία τους ότι λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας δεν θα βγαίνουν τα κουκιά για τη συνέχιση της εξουσίας τους. Και για να “θεραπεύσουν” αυτό τον πονοκέφαλο, οραματίζονται εκλογικά συστήματα που θα φαλκιδεύουν, ακόμη περισσότερο, τη λαϊκή βούληση και ετυμηγορία. Πάντα για το καλό μας και το καλό του τόπου για το οποίο αιωνίως και διαχρονικώς κόπτονται.
Δεν πείθουν, είναι η αλήθεια. Δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους. Γι’ αυτό προτείνουμε το εξής: Βάλτε στο 10% το όριο της εισόδου των κομμάτων στη Βουλή να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Το κάνει εδώ και χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και έχει απαλλαχθεί από περιττούς πονοκεφάλους. Μην διστάζετε λοιπόν…