“Άφησαν τη Β. Εύβοια να καεί”: Ποιος θα απαντήσει στη φοβερή καταγγελία

“Άφησαν τη Β. Εύβοια να καεί”: Ποιος θα απαντήσει στη φοβερή καταγγελία
Εικόνα από τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις πρόσφατες φωτιές στην Β. Εύβοια, για τις καταστροφές που επέφεραν, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν.

Σήμερα διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, το πώς αντιμετωπίστηκαν και τις καταστροφές που επέφεραν. Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ως ένα βαθμό αυτό είναι αναμενόμενο. Όχι διότι θα έχει απέναντί του τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτά γνωστά και αναμενόμενα είναι. Αλλά διότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα εξαντλούνται. Και ,κυρίως, όταν γίνεται δημοσίως μια ανατριχιαστική καταγγελία. Την οποία δεν κάνει κάποιος αντιπολιτευόμενος. Αλλά ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο οποίος εξελέγη με τη σημαία της ΝΔ.

Από το πιο επίσημο βήμα, λοιπόν, αυτό του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε επί λέξει:

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν».

Προς επίρρρωσιν, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν το σχετικό βίντεο από όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση αυτή. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως γι’αυτό που θα συνέβαινε σε προγενέστερες δηλώσεις του.

Ολες αυτές οι καταγγελίες ασφαλώς θα έρθουν σήμερα στη Βουλή. Μαζί με όλες τις άλλες, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών παρά μόνο η κυβερνητική εντολή «εκκενώστε», ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Και αυτή μεν η εντολή πέτυχε, αλλά έτσι τα χωριά αφέθηκα στο έλεος της φωτιάς κι έτσι καταστροφή του ζωϊκού κεφαλαίου και των δασών ήταν φέτος ανεπανάληπτη.

Για να κάνει μια τέτοια δήλωση ο Περιφερειάρχης, οποίος-σημειωτέον- διαδέχτηκε τον Κώστα Μπακογιάννη στη θέση αυτή, φαίνεται ότι αυτά που έζησε τις μέρες του πύρινου ολέθρου στην περιοχή, δεν καταπίνονται εύκολα. «Η εντολή μη κατάσβεσης», που είχαν τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης, αν αληθεύει, δεν μπορεί να περάσει έτσι

Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν μπορεί να αρκεστεί στις «τυχόν» ευθύνες και στις «όποιες» αστοχίες, με τις οποίες διάνθισε την, επιδερμική άλλωστε, αυτοκριτική του κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Αν δεν δώσει πειστικές απαντήσεις-που σημαίνει βεβαίως και άμεσο καταλογισμό ευθυνών- θα δείξει ότι ενστερνίζεται αυτόν τον στίχο του Πέρση ποιητή Σααντί: «Μόνο τα δέντρα που έχουν καρπούς πετροβολούν». Και, ως γνωστόν, στη Β. Εύβοια δεν υπάρχουν πια δέντρα. Μόνο καμένα…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα