Και όποιος καταλάβει, κατάλαβε…
Άλλο υπουργός και άλλο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος πρωθυπουργός...
- 14 Μαΐου 2019 08:48
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ειδική «ευαισθησία» σε θέματα εργασιακών σχέσεων. Κάτι θέλει να πει, αλλά το λέει μισό. Και μετά, αφού ξεσπάει ο σχετικός σάλος, έρχονται οι σύμβουλοι επικοινωνίας του και τον «διορθώνουν».
Δεν συνέβαινε πάντα έτσι. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στην κυβέρνηση Σαμαρά, δεν δίστασε να δηλώσει ότι έπρεπε να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει κάπου αλλού στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. https://www.youtube.com/watch?v=LMRNoRFklNE
Τότε ήταν μόνο υπουργός, την ευθύνη για τις απολύσεις ανελάμβανε συνολικά η κυβέρνηση και ο ίδιος διαμόρφωνε προφίλ «εξυγιαντή» του Δημοσίου. Ετσι πίστευε.
Άλλο υπουργός και άλλο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος πρωθυπουργός. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης περιβάλλεται από στρατιά συμβούλων, με πρώτους αυτούς της επικοινωνίας. Οι σύμβουλοι, όμως, δεν είναι δυνατόν να τα προλαβαίνουν όλα. Κάτι θα ξεφύγει, ιδίως όταν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να (αυτο)προβάλλεται ως ο πολιτικός που προωθεί «νέες» και «καινοτόμες» ιδέες σήμερα, τις οποίες, προφανώς, σχεδιάζει να εφαρμόσει αύριο, αν του δοθεί η ευκαιρία.
Παράδειγμα πρώτο: πέρσι τέτοια εποχή είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένο» το «κλασικό» οκτάωρο. https://www.youtube.com/watch?v=qd_0PFQRGZ0
Ο σάλος που ξεσηκώθηκε υποχρέωσε τη ΝΔ να δώσει εξηγήσεις. Εκτοτε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» όσα του αποδίδουν, δηλαδή την εικαζόμενη πρόθεσή του να επιχειρήσει να καταργήσει αυτό που θεωρεί «ξεπερασμένο».
Παράδειγμα δεύτερο: δεν έχει ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής, για μετάβαση από το πενθήμερο στο εφταήμερο. Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα της ΝΔ:
«Και ναι, και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει στη σημερινή οικονομία, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».
Μετά το νέο σάλο που προκλήθηκε, η ΝΔ έδωσε εξηγήσεις και κατάγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την ομιλία του. Η εξήγηση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εννοούσε εφταήμερη εργασία, αλλά εφταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, κατά το παράδειγμα της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι αυτό συνέβη με άδεια που έδωσε το υπουργείο Εργασίας(το σημερινό, του ΣΥΡΙΖΑ).
Σε κάθε περίπτωση, δημιουργούνται δύο εύλογες απορίες:
Η πρώτη: Επιχειρήσεις που λειτουργούν εφτά ημέρες υπάρχουν και σήμερα, υπήρχαν ανέκαθεν. Επομένως, ποιο ήταν το νόημα της αναφοράς του αρχηγού της ΝΔ; Ποιο νέο στοιχείο εισέφερε, τι το «μεταρρυθμιστικό» είπε, αν εννοούσε μόνο την ισχύουσα εφταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και όχι(και) την εφταήμερη εργασία;
Η δεύτερη: Ο ισχυρισμός ότι αναφερόταν στην εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ δεν είναι πειστικός. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης έκανε όλη αυτήν την αναφορά μόνο και μόνο για να… επαινέσει μια απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και της κυρίας Αχτσιόγλου; ‘Η μήπως ήθελε να πει αυτό που έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, δηλαδή την καθολική ισχύ πλέον των επιχειρησιακών συμβάσεων, μέσω των οποίων θα ξεπεραστεί το («ξεπερασμένο», κατ’ αυτόν) οκτάωρο και θα έρθει το εφταήμερο;
Επιπροσθέτως, μια ακόμα αναφορά του προϊδεάζει για το πώς εννοεί τη μετάβαση στη νέα εργασιακή εποχή: «Κάποιοι-είπε- νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Όμως, αυτή η Ελλάδα τελείωσε».
Φυσικά, ουδείς πιστεύει ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ’80. Πόσω μάλλον εκείνες οι κατηγορίες των ανθρώπων που τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να εξαερώνονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα να διαλύονται. Όμως, η δεκαετία του ’80, στην οποία τόσο απαξιωτικά αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να είχε πολλά στραβά και ανάποδα, αλλά είχε και συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία και οκτάωρο και ανερχόμενες αμοιβές. Οσα , δηλαδή, ονειρεύεται κάθε κανονικός εργαζόμενος.
Οι πολιτικοί δεν είναι σχολιαστές και αναλυτές, για να περιγράφουν αυτό που ισχύει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Ο ψηφοφόρος-εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος- γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτό που ζει. Δεν του χρειάζεται ακόμα μια «ανάλυση». Περιμένει(και) από τον κ. Μητσοτάκη να του πει:
.Πώς τα τρίωρα και τα τετράωρα των 300 και 400 ευρώ θα γίνουν κανονικό οκτάωρο με κανονική αμοιβή. Και ο κ. Μητσοτάκης τούς λέει για εφταήμερο.
.Πώς η, έστω κουτσουρεμένη, 13 σύνταξη, που δίνει η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να γίνει κανονική. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται κάν ότι θα την δώσει και η δική του κυβέρνηση, αν σχηματίσει, αφού την χαρακτηρίζει «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα». Το οποίο, παρόλα αυτά, θα ψηφίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει τον κ. Τσίπρα ότι ψεύδεται εφτά ημέρες την εβδομάδα. Αλλά και ο ίδιος λέει, ανά εβδομάδα, μισές αλήθειες. Σε αυτό θυμίζει τη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν πρέπει να λες ψέματα. Όμως, κάπου-κάπου πρέπει να είσαι διφορούμενος». Και όποιος καταλάβει, κατάλαβε…