Μητσοτάκης – Μακρόν: Ακριβή συμφωνία, γαλλική δέσμευση, ο Ερντογάν θα την “κρίνει”…
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συμφωνία.
- 29 Σεπτεμβρίου 2021 06:06
«Αγορές του αιώνα» η Ελλάδα έχει κάνει αρκετές, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα η ηγεσία της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, επειδή αγοράζουμε όπλα από μια μεγάλη χώρα, αυτή θα μας σώσει από (ενδεχόμενη) τουρκική επίθεση. Αυτό γίνεται, για πρώτη φορά τώρα, με αφορμή την ανακοίνωση της αγοράς τριών φρεγατών από την Γαλλία (έχει ανακοινωθεί και η αγορά γαλλικών αεροπλάνων).
Είναι δικαιολογημένοι οι πανηγυρικοί τόνοι περί «ιστορικής συμφωνίας» Μητσοτάκη – Μακρόν; Ας δούμε τα γεγονότα:
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε πέρσι να αγοράσει γαλλικά αεροπλάνα, τα γνωστά Rafale. Τότε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους αρχηγούς των κομμάτων, είχε πει ότι δεν θα αγοραστούν, τελικά, φρεγάτες διότι ήταν ακριβές. Το υπενθύμισε τώρα η Φώφη Γεννηματά.
Τι άλλαξε και προστέθηκαν τώρα οι φρεγάτες στο πανέρι των εξοπλισμών; Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι οι Γάλλοι μας έκαναν έκπτωση στην τιμή. Επομένως, ψωνίσαμε-λένε- με συμφέροντες όρους.
Όμως, το κλειδί σε όσα έγιναν τώρα μπορεί να βρίσκεται στη μακρινή…Αυστραλία. Η οποία, ως γνωστόν, ακύρωσε μια παραγγελία-μαμούθ που είχε κάνει στη Γαλλία (υποβρύχια), καθώς εντάχθηκε στην τριμερή συμμαχία με ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, για να αντιμετωπίσουν τον «κίνδυνο από την Κίνα» στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό. Η Γαλλία έχασε 55 δισεκατομμύρια.
Η αγορά, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, συνοδεύεται από μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την οποία η Γαλλία αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση που η επικράτειά της δεχθεί επίθεση (το άρθρο 2 της συμφωνίας αναφέρει επί λέξει: «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»).
Συμπέρασμα πρώτο: Η Ελλάδα παίζει τον ρόλο του καλού εταίρου και έρχεται να αναπληρώσει, έστω εν μέρει, τη γαλλική χασούρα από την ακύρωση της παραγγελίας της Αυστραλίας. Το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συμπέρασμα δεύτερο: Μολονότι ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε, Ελλάδα μπαίνει εκ των πραγμάτων σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, η οποία είναι άγνωστο πού θα καταλήξει. Υπενθυμίζουμε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ και, σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο(210%).
Συμπέρασμα τρίτο: Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε καμιά ουσιαστική υποστήριξη απέναντι στις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας. Στην καλύτερη περίπτωση οι Αμερικανοί, παρά τα «καψόνια» που τους κάνει ο Ερντογάν, τηρούσαν μια «ευμενή ουδετερότητα». Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που δέχεται να αναλάβει γραπτώς δέσμευση στρατιωτικής συνδρομής, αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση. Μολονότι ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η δέσμευση, για παράδειγμα αν η Τουρκία δεν επιτεθεί σε ελληνικό έδαφος, αλλά στείλει πλοία της μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, εκ των πραγμάτων αυτή η συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που μια ισχυρή στρατιωτικά ευρωπαϊκή χώρα δέχεται να αναλάβει γραπτώς τέτοια δέσμευση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στην Τουρκία. Μένει να φανεί στην πράξη, (ότ)αν ο Ερντογάν επαναλάβει τις προκλήσεις του 2020.
Καταληκτικό συμπέρασμα: Η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή τη φορά να αγοράσει ακριβά εξοπλιστικά συστήματα από τη Γαλλία. Επειδή η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που δέχτηκε να παράσχει γραπτώς στην Ελλάδα διαβεβαίωση ότι θα την βοηθήσει στρατιωτικά αν δεχθεί επίθεση, καλά έκανε η κυβέρνηση και την προτίμησε. Όμως, αν αυτή η συμφωνία οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, που θα την εξοντώσει οικονομικά, τότε τα οφέλη μπορεί να μην είναι αυτά που φαίνονται. Και, επιπλέον, παρά τη γραπτή συμφωνία, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα μπουν μέσα πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις