Ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται: Καλό σημάδι για τον Τύπο, κακό για τον ίδιο…

Ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται: Καλό σημάδι για τον Τύπο, κακό για τον ίδιο…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο Eurokinissi

Όταν ο πρωθυπουργός ενοχλείται και εκνευρίζεται στο εξωτερικό από επισημάνσεις αδυναμιών της κυβέρνησής του, το πιο απλό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν μπορεί να αντικρούσει τις επικρίσεις.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να εκνευρίζονται με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Κάθε άλλο. Έχουν την πιο ευρεία μιντιακή υποστήριξη από κάθε άλλη κυβέρνηση στα 48 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.

Επομένως, ο χτεσινός εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου δέχτηκε παρατηρήσεις και ερωτήσεις για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δείχνει ότι δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον αντιπρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του Μακρόν, να του λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Ο ερωτών ευρωβουλευτής δεν διάκειται δυσμενώς – κάθε άλλο – απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως, δεν δίστασε να ρωτήσει για ένα θέμα που την ενοχλεί. Και το έκανε με βάση τη διαπίστωση διεθνών οργανώσεων ότι η πολυφωνία πάσχει στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ήταν προετοιμασμένος. Απόδειξη ότι είχε μαζί του – και τα επέδειξε -τα πρωτοσέλιδα δυο αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, για να υποστηρίξει ότι δημοσιεύονται τα πάντα χωρίς έλεγχο. Ο εκνευρισμός του ήταν εμφανής.

Ο πρωθυπουργός ατύχησε. Διότι η κυκλοφορία εφημερίδων που του ασκούν σκληρή αντιπολίτευση δεν είναι απόδειξη της πολυφωνίας. Ακόμα και σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουγγαρίας υπάρχουν αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχουν στη δημοκρατική ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αυτό μας έλειπε.

Όμως, στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η απόκρυψη από πολλά ΜΜΕ ειδήσεων που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, αλλά και κυβερνητικές παρεμβάσεις (λίστα Πέτσα κ.ά.) που αποσκοπούν στον επηρεασμό των ΜΜΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν το μετριάζει η κυκλοφορία αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε για δεύτερη φορά, όταν δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με την κατάσταση στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Αντί να απαντήσει με επιχειρήματα, χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις («γράφετε σαχλαμάρες»). Αλλά αυτό φανερώνει αδυναμία. Διότι για την κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν διαμαρτυρήθηκε μόνο η ευρωπαία επίτροπος, κάτι που διέψευσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσφατη είναι η διαμαρτυρία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Αλλά δεν χρειάζονται οι επισημάνσεις των ξένων. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Επιμύθιο: Όταν ο πρωθυπουργός ενοχλείται και εκνευρίζεται στο εξωτερικό από επισημάνσεις αδυναμιών της κυβέρνησής του, το πιο απλό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν μπορεί να αντικρούσει τις επικρίσεις. Όταν ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται από ερωτήσεις δημοσιογράφων, είναι καλό σημάδι για τον Τύπο και κακό για τον ίδιο.

Χτες ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που έχει πει ο παλιός βρετανός πολιτικός Ίνοχ Πάουελ: « Οι πολιτικοί που ενοχλούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα