Τα εγκαίνια (δεν) κρύβουν την πραγματικότητα: Μαύρες μέρες χωρίς το ρωσικό αέριο…
Επειδή ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η σημερινή κατάσταση, φρόνιμο θα ήταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να μη δίνουν κάθε τόσο υποσχέσεις ούτε να εμφανίζονται τόσο σίγουροι ότι έχουν βρει τις λύσεις.
- 04 Μαΐου 2022 06:03
Όλη η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι, χωρίς το ρωσικό αέριο, οι εθνικές οικονομίες θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και οι πολίτες θα δεινοπαθήσουν. Οι σοβαρές χώρες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ορισμένες, όπως η Γερμανία, δεν διστάζουν να προτρέπουν τους πολίτες να καταφύγουν και σε μέτρα που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδιανόητα.
Και στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί. Πριν ακόμα αρχίσει το σοβαρό πρόβλημα με τις αυξήσεις, ήταν καθησυχαστική. Ο πρωθυπουργός και υπουργοί του έλεγαν ότι το φαινόμενο της ακρίβειας (θα) είναι “παροδικό”. Αν δεν ήταν ευχή, ήταν μυωπική ανάγνωση της πραγματικότητας.
Όταν αποδείχτηκε ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και οι τιμές, ειδικά στη ενέργεια, κάλπαζαν μέρα με τη μέρα, αναζητούσαν δικαιολογίες. “Τι να κάνουμε; Είναι εισαγόμενη”, έλεγαν. Και λοιδορούσαν, με περισσή ευκολία, ως “λαϊκισμό” κάθε πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ώσπου άρχισαν να εμφανίζονται ακόμα και στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης εξωφρενικοί λογαριασμοί ρεύματος και στις δημοσκοπήσεις να ξεχειλίζει η οργή των πολιτών. Τότε άρχισαν οι εξαγγελίες για “παρέμβαση Μητσοτάκη” και για “εθνικό σχέδιο”, αν η Ευρώπη δεν καταλήξει σε κοινή απόφαση. Θα περιμένουμε να δούμε τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, όμως, συνεχίζεται η πολιτική παραπλάνησης των πολιτών με υποσχέσεις και εγκαίνια. Ο πρωθυπουργός πήγε πρώτα στη Ρεβυθούσα και χτες στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα αποθηκεύεται το υγροποιημένο αέριο (LNG) και παρουσίασε μια πολύ ρόδινη εικόνα των πραγμάτων, λέγοντας ότι όχι μόνο θα καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας, αλλά θα δίνουμε και σε γειτονικές.
Όμως, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση για τις άμεσες ανάγκες. Η πραγματικότητα είναι ότι, αυτή τη στιγμή και για πολύ καιρό ακόμα, χωρίς το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η χώρα θα βρεθεί ενεργειακά μετέωρη. Κι επειδή ουδείς γνωρίζει τις διαθέσεις του Πούτιν, δεν κάνουν καθόλου καλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του που δίνουν τόσο εύκολες διαβεβαιώσεις για “πλήρη επάρκεια” ενέργειας. Καλοκαίρι έρχεται, δεν γνωρίζουμε πόσους καύσωνες θα έχουμε, ας είναι λιγότερο σίγουροι σ’ αυτά που λένε. Γιατί μετά, αν σκάσει το πρώτο μπλακάουτ, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.
Επιπλέον, θα πρέπει να ειπωθεί άλλη μια δυσάρεστη αλήθεια. Η αντικατάσταση του φυσικού αερίου της Ρωσίας με το LNG, πέρα από το πρόβλημα της επάρκειας, θα κοστίζει πολύ ακριβά. Έτσι, μπορεί κάποια στιγμή να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο, αλλά η εξάρτηση από το υγροποιημένο θα γονατίσει τους Προϋπολογισμούς των πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα. Οι Αμερικανοί και όποιοι άλλοι το παράγουν φυσικά τρίβουν τα χέρια τους(είναι πολλά τα λεφτά), αλλά εμείς δεν έχουμε και πολλούς λόγους να πανηγυρίζουμε κόβοντας κορδέλες σε εγκαίνια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά πόσο θα επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά, αν χρειαστεί να επιδοτηθούν για πολύ καιρό τα τιμολόγια του ρεύματος. Και αυτό δεν θα αλλάξει αν μειωθούν ή και σταματήσουν εντελώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Διότι οι τιμές αυτού που θα το αντικαταστήσει θα είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες.
Επιμύθιο: Επειδή ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η σημερινή κατάσταση, φρόνιμο θα ήταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να μη δίνουν κάθε τόσο υποσχέσεις ούτε να εμφανίζονται τόσο σίγουροι ότι έχουν βρει τις λύσεις. Διότι άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν και όσες βρεθούν θα είναι τόσο ακριβές που μπορεί να τινάξουν στον αέρα κάθε Προϋπολογισμό.
Πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πίεση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ δεν πρέπει να φτιασιδώνουν την πραγματικότητα. Για να μην πάθουν αυτό που περιγράφει η ρήση του τόσο προσφιλούς τους Ουίνστον Τσόρτσιλ: “Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε“.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις