To Bloomberg είπε αυτό που φαίνεται, η κυβέρνηση ν’ αφήσει την αυταρέσκεια και να προλάβει τα χειρότερα…
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την ανάγκη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να παραμερίσουν το σύνδρομο της αυταρέσκειας που τους διακατέχει σχετικά με την πανδημία.
- 24 Δεκεμβρίου 2020 06:32
Αν πεις ότι, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, κατά την οποία σχεδόν όλα πήγαν καλά, στη δεύτερη έχει χαθεί η μπάλα, κινδυνεύεις να εισπράξεις τη ρετσινιά του «υπονομευτή της εθνική προσπάθειας». Αυτά που δεν έγιναν στην πρώτη φάση(καθυστερήσεις, παραλείψεις, λάθη, σκοπιμότητες) και είναι ολοφάνερα στη δεύτερη, είτε υποβαθμίζονται από την κυβέρνηση είτε αποκρύπτονται από τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης. Τα ίδια, που την αποθέωναν στην πρώτη φάση και πρόβαλαν πομπωδώς κάθε έπαινο εκ του εξωτερικού, σήμερα είτε πετούν τη μπάλα στην εξέδρα(στα δύσκολα) είτε εξαφανίζουν κάθε τι που αποκαλύπτει ότι, από τον Οκτώβριο και μετά η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χειρότερες χώρες ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μάλιστα, η επισήμανση αυτή δεν προέρχεται από κάποιον «υπονομευτή» της κυβέρνησης, όπως μπορεί να θεωρείται ένα εγχώριο αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης. Προέρχεται, αυτή τη φορά, από το διεθνές Βloomberg, το οποίο την περασμένη άνοιξη δεν εφείδετο κολακευτικών σχολίων για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο.
Είναι το ίδιο μέσο που σήμερα μας κατατάσσει σε μια από τις χειρότερες θέσεις. Από τις 53 χώρες που περιλαμβάνει η λίστα του πρακτορείου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50, πάνω μόνον από το Μεξικό, την Αργεντινή και το Περού. Μόνο αρνητικές πρωτιές καταγράφει: τη μεγαλύτερη θνησιμότητα(σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων), το χειρότερο lockdown και μεγάλη ύφεση στην οικονομία(πρόβλεψη). Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι τα κριτήρια του Bloomberg μπορεί να αδικούν τη χώρα μας(δεν είναι δα από τις χειρότερες να ζει κανείς στην πανδημία), η κατρακύλα είναι εμφανέστατη. Και η σύγκριση με ό, τι συνέβαινε την άνοιξη καταλυτική.
Ελπίζω ότι, μετά από αυτά, δεν θα βγει κάποιος υπουργός να πει ότι…πανηγυρίζει επειδή έχουμε λιγότερους θανάτους από το Βέλγιο. Και να σταματήσουν, επιτέλους, οι τεχνητές ενέσεις(διοχετευόμενης) αισιοδοξίας, όπως είναι η διαρκής εμβολιολογία. Καλώς να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και όλοι οι νουνεχείς πολίτες να συμβάλλουμε στη μείωση της αμφισβήτησής τους. Και οι υπουργοί να πείσουν πρώτα απ’ όλους τους υγειονομικούς, στο χώρο των οποίων υπάρχει μεγάλο ποσοστό άρνησης. Όμως, μέχρι να εμβολιασθεί ο απαιτούμενος αριθμός του γενικού πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, πρέπει να γίνουν πολλά άλλα, για να μη συνηθίσουμε την καθημερινή τραγωδία των δεκάδων ή και εκατοντάδων θανάτων. Τα φούσκωσαν, ως μη όφειλαν, οι υπουργοί με τα «δυο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα» και τώρα, που οι γιατροί λένε ότι αυτό είναι ανέφικτο, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.
Τουλάχιστον να μην έχουμε παρατράγουδα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Να φροντίσουν ώστε να εμβολιαστούν ομαλά έστω αυτοί που θα θέλουν και θα μπορούν. Θα είναι λιγότεροι, αφού δεν θα υπάρχουν οι αρχικώς εξαγγελθείσες ποσότητες εμβολίων, αλλά έστω αυτοί να αποτελέσουν την πρώτη ασπίδα. Φυσικά, θα είναι ολέθριο λάθος αν τα πάντα εναποτεθούν στο εμβόλιο, την ώρα που οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και οι εστίες υπερμετάδοσης πολλές. Αυτές πρέπει να ελεγχθούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν μετά τη λήξη της πρώτης φάσης. Τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν με κατάλληλο προσωπικό, διότι μόνο με καλά λόγια(«ήρωες» και τα παρόμοια) η δουλειά δεν βγαίνει.
Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, να παραμερίσουν το σύνδρομο της αυταρέσκειας που τους διακατέχει. Η δεύτερη φάση, σε αντίθεση με την πρώτη, πάει άσχημα. Τους το λένε πλέον (όχι κάποιοι εγχώριοι «μίζεροι» αλλά ) και υπεράνω υποψίας διεθνή ΜΜΕ. Για να μη συνεχιστεί έτσι, πρέπει επειγόντως να διορθώσουν ό,τι διορθώνεται. Ασφαλής οδηγός είναι το «παθός και μαθός».
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr