H ιστορία προχωράει με πράξεις και όχι με στολές και χειροφιλήματα

H ιστορία προχωράει με πράξεις και όχι με στολές και χειροφιλήματα

Πώς από την κόντρα κράτους-εκκλησίας, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα για την κατασκευή τεμένους -προς τιμήν όλων των εμπλεκόμενων- χωρίς συγκρούσεις και αλλαλαγμούς. Ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας και οι υπογραφές που έπεσαν για να προχωρήσει το έργο

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Η σύγκρουση κράτους-εκκλησίας, οδηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην καταλαγή, καθώς όλες οι πλευρές κατανόησαν ότι είναι προτιμότερος ο διάλογος, παρά ο διχασμός.

Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα του (αρχικά σε υψηλούς τόνους) διαλόγου με την εκκλησία, να επιχείρησε να το καπηλευθεί ο μετρ του πολιτικού οπορτουνισμού Πάνος Καμμένος, με τα χειροφιλήματα και τις δημόσιες δηλώσεις υποταγής, ωστόσο φαίνεται ότι η παρέμβαση άλλου υπουργού, έστω και αν έγινε χωρίς φασαρία ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Μάλιστα, εκτός από την καταλαγή, ήρθαν και πολύ περισσότερα, προς τιμην και της ηγεσίας της εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες για να υπάρξει συμβιβασμός, χρειάστηκε η συνδρομή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος επέλεξε να μην κάνει σόου όπως ο υπουργός Άμυνας, αλλά πράξεις.

Όπως φαίνεται πέρα από τον συμβιβασμό, υπήρξαν και άλλα πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Τον περασμένο Αύγουστο, ψηφίστηκε (με διαφωνούντες τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ) η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χθες έπεσαν υπογραφές για την ανέγερση, την οποία θα αναλάβει η κοινοπραξία Άκτωρ, Intrakat, JP ΑΒΑΞ και ΤΕΡΝΑ.

Μπαίνει έτσι τέλος σε μια κατάσταση που εξέθετε τη χώρα μας και κυρίως η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση της επιταγής του άρθρου 13 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9 της Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της ΕΣΔΑ, που κυρώθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 53, το 1974, για την υποχρέωση που έχει το κράτος να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα.

Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αποτελούν γνωστή θρησκεία και με μόνο περαιτέρω περιορισμό ότι με την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων, αφενός δεν προσβάλλονται η δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη και αφετέρου δεν διενεργείται προσηλυτισμός.

Το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό βήμα έγινε χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις και τυμπανοκρουσίες, είναι ενδεικτικό του πώς πρέπει να κινούνται οι υπουργοί.

Σίγουρα με λιγότερα χειροφιλήματα και μεταμφιέσεις.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα