Η αντιπαράθεση στη δημόσια τηλεόραση

Η αντιπαράθεση στη δημόσια τηλεόραση

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την επιστροφή της εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση" στον αέρα της ΝΕΤ

H επιστροφή των δημοσιογράφων Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη στη δημόσια τηλεόραση μετά από αρκετές ημέρες χαροποίησε πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», αλλά και την αντιπαράθεση που ακολούθησε μετά το «κόψιμο» των παρουσιαστών της.

Οι δύο δημοσιογράφοι μετά την  απόφαση της διεύθυνσης της ΕΡΤ  για «παύση μέχρι νεωτέρας» έδωσαν με ήθος, αξιοπρέπεια και δυναμικότητα μια μάχη που φαινόταν άνιση από  την αρχή.  Χωρίς υπόγειες διαδρομές, πολιτικά αλισβερίσια και οσφυοκαμψίες συγκρούστηκαν με ένα σύστημα που έμοιαζε να είναι παντοδύναμο.

Έχει αξία ο συμβολισμός αυτής  της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα την  περίοδο της κρίσης όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες καταπατούνται ή θεωρούνται πολυτέλεια και μεταβιβάζεται η ισχύς και η εξουσία σε αυτόκλητους σωτήρες της χώρας, των πολιτικών κομμάτων, των οργανισμών και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτοί οι σωτήρες θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και προσπαθούν να αποδυναμώσουν και να απαξιώσουν οτιδήποτε αντιτίθεται στις επιλογές και το ναρκισσισμό τους.

Στην αντιπαράθεση στην ΕΡΤ βρέθηκαν αντιμέτωπα δύο διαφορετικά μοντέλα.  Το αυταρχικό, το  οποίο υιοθετώντας τους κανόνες ενός αμφιλεγόμενου management και μια καθεστωτικού τύπου δεοντολογία απαιτούσε την απομάκρυνση των δημοσιογράφων για λόγους οργανωτικής πειθαρχίας και ηθικής τάξης. Και από την άλλη το δημοκρατικό, που απαιτούσε σεβασμό στους νόμους, τα συλλογικά όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες και προέβαλε την αξιοπρέπεια, την ευθύνη και την κριτική στάση απέναντι στην ισοπέδωση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φορείς και άτομα βρέθηκαν δίπλα στους δύο δημοσιογράφους απαιτώντας την άμεση επιστροφή τους.  Η απόφαση της ΕΡΤ να επαναφέρει τους δημοσιογράφους στην εκπομπή έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια.

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έχει έναν ακόμη συμβολισμό.  Αποτελεί ένα παράδειγμα αντίστασης και δίνει την ελπίδα ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος επειδή μια ανώτερη εξουσία αποφασίζει διαφορετικά.

* Διαβάστε ακόμη προηγούμενο άρθρο του κ. Πουλόπουλου, για το “κόψιμο” της εκπομπής, με αφορμή την αναφορά των δημοσιογράφων στο πρόσωπο του υπουργού Δημοσίας Τάξης.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι  διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα