Η εκτέλεση του CEO και τα καναρίνια στο ανθρακωρυχείο

Διαβάζεται σε 3'
LUIGI MANGIONE
O Λουίτζι Μαντζιόνε NYPD via ZUMA Press/Visaulhellas.gr

Πώς κάποιος που “τα έχει όλα” μετατρέπεται σε σύμβολο ριζικής δυσαρέσκειας; Η υπόθεση του Λουίτζι Μανιόνε.

Ο 26χρονος Λουίτζι Μανιόνε με προνομιούχα καταγωγή, λαμπρές ακαδημαϊκές διακρίσεις και ένα φαινομενικά λαμπρό μέλλον, συνελήφθη για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare, Μπράιαν Τόμσον. Πώς κάποιος που «τα έχει όλα» μετατρέπεται σε σύμβολο ριζικής δυσαρέσκειας;

Το προφίλ του Μαντζιόνι αψηφά την εύκολη κατηγοριοποίηση. Προερχόμενος από εύπορη οικογένεια, υπήρξε αριστούχος ενός φημισμένου σχολείου και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με πτυχία στην επιστήμη των υπολογιστών. Το βιογραφικό του υποδηλώνει επιτυχία, όχι βία. Κι όμως, το μανιφέστο του, που βρέθηκε μαζί με το όπλο που φέρεται να χρησιμοποίησε, μιλάει για συστημικές αδικίες, αντικαπιταλιστικά ιδεώδη και ακόμη και θαυμασμό για τον Unabomber, Τεντ Καζίνσκιαν απέρριπτε τις βίαιες μεθόδους του.

Αυτό που καθιστά το προφίλ του Μαντζιόνι τόσο ασυνήθιστο είναι αυτή η σύγκρουση προνομίων και ριζοσπαστισμού. Δεν ήταν ένας απελπισμένος περιθωριακός που αγωνιζόταν να αποκτήσει ευκαιρίες· ήταν ένας «εκ των έσω» που απογοητεύτηκε από τα ίδια το σύστημα που φαινομενικά είχε καλλιεργήσει την επιτυχία του. Η πράξη του 26χρονου μας αναγκάζει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποξένωση δεν περιορίζεται σε εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο αλλά μπορεί να ριζώσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η δυσαρέσκεια του Μαντζιόνι, η οποία εκδηλώθηκε ως οργή ενάντια στη βιομηχανία υγείας, αποτελεί ανησυχητική ένδειξη ενός βαθύτερου κοινωνικού ρήγματος. Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, καθοδηγούμενο από το εταιρικό κέρδος, έχει εδώ και καιρό επικριθεί για την αποξένωση τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας. Ωστόσο, η εγκληματική πράξη του Μανιόνε υποδηλώνει ένα πιο ύπουλο πρόβλημα: την αδυναμία των σύγχρονων συστημάτων να ικανοποιήσουν ακόμα και εκείνους που είναι προνομιούχοι σε αυτά.

Η δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare φέρνει αναπόφευκτα στο νου τη διαφορετική και παράδοξη βάση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία περιλάμβανε την εργατική τάξη λευκών Αμερικανών αλλά και Λατίνους και μαύρους άνδρες – ομάδες με ριζικά διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες. Αυτό που τους ένωσε δεν ήταν η ιδεολογία αλλά ένα κοινό αίσθημα αποξένωσης και δυσαρέσκειας προς το κατεστημένο.

Η τραγωδία του Μαντζιόνι ξεπερνά τις ΗΠΑ. Η οικονομική πίεση, οι θεσμικές αποτυχίες και η αυξανόμενη ανισότητα δεν περιορίζονται εκεί. Η υπόθεση αυτή μάς υπενθυμίζει ότι, όταν τα άτομα, ανεξαρτήτως προέλευσης, αισθάνονται αποξενωμένα, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες και (αυτο)καταστροφικές.

Αλλά η ιστορία του Λουίτζι Μαντζιόνι δεν είναι απλώς μια τραγωδία· είναι αντανάκλαση της συλλογικής αποτυχίας μας να αντιμετωπίσουμε την αποξένωση που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ζωή. Όπως ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο προειδοποιεί για τον επικείμενο κίνδυνο, έτσι και η υπόθεση του Μαντζιόνι μάς καλεί να δούμε κατάματα το τοξικό περιβάλλον που έχουμε λίγο ή πολύ συν-δημιουργήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα