Η Εξεταστική για τις υποκλοπές να ξεκινήσει από το “Γενικόν Ταχυδρομείον” επί Καποδίστρια

Η Εξεταστική για τις υποκλοπές να ξεκινήσει από το “Γενικόν Ταχυδρομείον” επί Καποδίστρια
Ο Ιωάννης Καποδίστριας προφανώς δεν θα έρθει να καταθέσει στην Εξεταστική για τις υποκλοπές. Η κυβέρνηση πάντως έτσι όπως το πάει θα ζητήσει την έναρξη της έρευνας από την ...περίοδο της διακυβέρνησής του. Eurokinissi

Αντί για άμεση διαλεύκανση του σκανδάλου η κυβέρνηση προκρινει, η Βουλή να κάνει διδακτορική έρευνα περί παρακολουθήσεων γενικώς και αορίστως.

Αν αυτό είναι το καλύτερο που σκέφθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί κοινοβουλευτικά το Σκάνδαλο των Υποκλοπών τότε η Ν.Δ έχει μεγάλο πρόβλημα. Το πιθανότερο δίχως λύση.

Μιλάμε για τις διαρροές που θέλουν το κυβερνών κόμμα να προτείνει επέκταση του πεδίου έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συσταθεί. Να ερευνήσει δηλαδή για υποκλοπές από το 2012 και μετά ή ακόμη και από το 2009.

Αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο Κώστας Τσιάρας. Όπως δήλωσε πρέπει «να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων, και να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό»!

Ενδιαφέρον αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αρκεί όμως να είσαι ακαδημαϊκός και να κάνεις συγκριτική ανάλυση δεδομένων. Επίσης αν είσαι δημοσιογράφος και κάνεις έρευνα τύπου «Φάκελος».

Σε περίπτωση που δεν το έχει προσέξει ο Κώστας Τσιάρας οι (σοβαροί) ακαδημαϊκοί ασχολούνται αυτή την περίοδο με το πόσο αντι-συνταγματικό είναι να γίνονται νόμιμες παρακολουθήσεις πολιτικών. Όσο για τους (σοβαρούς) δημοσιογράφους ψάχνουν να βρουν άκρη σχετικά με το «ποιοι», «πώς», «γιατί» παρακολουθούσαν και «ποιους».

Με λίγα λόγια άπαντες έχουν εστιάσει στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν το κάνουν επειδή είναι «της αντιπολίτευσης». Το κάνουν γιατί – ίσως δεν το πρόσεξε ούτε αυτό, ο Κώστας Τσιάρας- βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και παραδέχθηκε: Πρώτον, ότι παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεύτερον ότι γίνονται «νόμιμες επισυνδέσεις», δίχως να αποκλείσει τα πολιτικά πρόσωπα.

Όταν έχουμε μια τέτοια παραδοχή, το μυαλό του μέσου πολίτη δεν «πάει» στην διενέργεια …μια διδακτορικής έρευνας που θα καλύπτει την προηγούμενη 10ετία. Αντιθέτως «τρέχει» στην ανάγκη του να απαντηθούν τάχιστα, επισήμως και κοινοβουλευτικά τα αυτονόητα ερωτήματα του σήμερα: Γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης; Πόσα άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται; Ποιος έδωσε τις εντολές; Πώς έγιναν οι παρακολουθήσεις;

Αφήστε που αν – τέλος πάντων- κάποιος βουλευτής της Ν.Δ ξέρει οτιδήποτε σχετικά με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από προηγούμενες κυβερνήσεις, κανείς δεν θα τον εμποδίσει να το πει. Είτε στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε στην Επιτροπή Θεσμών που θα συνεδριάσει, είτε βέβαια στην Εξεταστική Επιτροπή. «Γαλάζια» πλειοψηφία και πρόεδρος (θα) υπάρχει και στα τρία αυτά όργανα.

Παράλληλα μοιάζει απίθανο να υφίστανται τέτοια δεδομένα και να μην έχουν ήδη … «βρει το δρόμο τους» πρός την δημοσιότητα. Ως γνωστόν τα μονοπάτια ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε μια πλειάδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ορθάνοικτα και «στρωμένα» με δημόσιο χρήμα.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει αν θέλει ακόμη και να ελεγχθεί η …παρακολούθηση των επιστολών που διακινούνταν με το «Γενικόν Ταχυδρομείον» που ίδρυσε το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας. Μοιάζει όμως με κίνηση απελπισίας που δεν θα της επιτρέψει να «την γλυτώσει». Άλλωστε τα κοινοβουλευτικά περιθώρια της αντιπολίτευσης είναι μεγάλα εάν θελήσει να τα αξιοποιήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα