Η “φιλελεύθερη” σούπα Μητσοτάκη ξίνισε και είναι για πέταμα…

Διαβάζεται σε 3'
Η “φιλελεύθερη” σούπα Μητσοτάκη ξίνισε και είναι για πέταμα…
Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή Dimitris Kapantais / SOOC

Η εικόνα της «φιλελεύθερης» ΝΔ άρχισε να καταρρέει αμέσως μετά το ηχηρό χαστούκι του 28% των ευρωεκλογών. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε στην κυβέρνηση (2019) και κατέκτησε δεύτερη τετραετία (2023) προβάλλοντας τον «κεντρώο» και «φιλελεύθερο» χαρακτήρα της, δηλαδή ένα πρόσωπο που πόρρω απέχει από αυτό του κλασικού κόμματος της παραδοσιακής Δεξιάς.

Και το κατάφερε με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη χρησιμοποίηση στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό προσώπων από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία αναζήτησαν μια νέα καριέρα και θέσεις, αφού το παλιό τους κόμμα δεν είχε καμιά ελπίδα να ξαναγίνει κυβερνητικό. Έτσι, στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα συνυπάρχουν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Χρυσοχοϊδης, Φλωρίδης κ.α) με στελέχη ακροδεξιού παρελθόντος και ακροδεξιάς κοπής(Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης). Και, δεύτερον, με την ψήφιση νομοσχεδίων που έρχονταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό πυρήνα των ψηφοφόρων της, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γάμο των ομοφύλων.

Όμως, η εικόνα αυτή, της «φιλελεύθερης» ΝΔ άρχισε να καταρρέει αμέσως μετά το ηχηρό χαστούκι του 28% των ευρωεκλογών. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πρώτον. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός έδειξαν ότι «ντρέπονται» για το γάμο των ομοφύλων που θεσμοθέτησαν. Ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τη μοναδική ίσως μεταρρύθμιση που έχει κάνει η κυβέρνησή του, για να δείξει στην εκλογική του βάση ότι απλώς αυτή ήταν μια «παρασπονδία» και δεν πρόκειται να έχει συνέχεια. Αντίθετα, η συνέχεια ήταν χειρότερη. Ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στις απειλές λίγων βουλευτών του και απέσυρε την υποψηφιότητα της καθηγήτριας Αικατερίνης Φουντεδάκη από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Δεύτερον. Ο κ. Μητσοτάκη διόρισε νέο επίτροπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απόστολο Τζιτζικώστα, προφανώς για να εξευμενίσει τους «μακεδονομάχους» ψηφοφόρους. Ο Τζιτζικώστας είναι ο περιφερειάρχης που έχει δηλώσει ότι οι πινακίδες, τις οποίες θα έβαζε στην «επικράτειά» του δεν θα έγραφαν «προς Βόρεια Μακεδονία», αλλά «προς Σκόπια». Ήταν η εποχή που η είχε ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τζιτζικώστας παρίστανε τον «μακεδονομάχο». Θα έχει μεγάλη πλάκα αν, τώρα που θα πάει στις Βρυξέλλες, ερωτηθεί για τη Συμφωνία, την οποία παραβιάζει η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της.

Τρίτο και ασφαλώς χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση οργάνωσε και κουκούλωσε το μεγαλύτερο (αντι) θεσμικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπουργοί, αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, αρχηγοί κομμάτων, δημοσιογράφοι και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός, υπέστησαν την υποκλοπή των συνομιλιών τους από τη μυστική υπηρεσία, της οποίας τη δράση ουδείς ήλεγχε. Έτσι δήλωσαν ο διοικητής της και εντεταλμένος για τον έλεγχό της πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού. Το σκάνδαλο κουκουλώθηκε τις προάλλες με τη «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου. Και γι’ αυτό το κουκούλωμα πανηγύρισαν, αντί να σιωπούν αιδημόνως, οι πιο προκλητικοί υπουργοί.

Κάπως έτσι η «φιλελεύθερη» σούπα, την οποία άρχισαν να μαγειρεύουν από το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, χάλασε. Ξίνισε και είναι πια για πέταμα. Τώρα θα πορευθούν με καθαρό δεξιό βήμα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα σημάδια κατρακύλας που εμφανίστηκαν στις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα