Η κλιματική κρίση και οι “41%”

Η κλιματική κρίση και οι “41%”
Φωτιά στα Δερβενοχώρια Dimitris Kapantais / SOOC

Μερικές σκέψεις για όσα γίνονται και δεν γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σαν μια μελαγχολική επανάληψη ενός έργου που δεν θέλουμε να συνηθίσουμε.

Περιμετρικά και εντός της Αττικής δεν θα μείνει κανένα πράσινο, ας το καταλάβουμε αυτό και ας προετοιμαστούμε. Ξέρετε, μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί θα βράζουμε (κυριολεκτικά) το καλοκαίρι στους 50 βαθμούς μέσα στο τσιμέντο, και τους χειμώνες θα μας παίρνει το ρέμα. Και θα “φταίει” η κλιματική αλλαγή.

Στη Μάνδρα άλλωστε των φονικών νερών, της πλημμύρας και των κατολισθήσεων, εκεί έφτασε η φωτιά που θα κάψει ο,τι είχε απομείνει για να συγκρατεί τα ποτάμια που νομοτελειακά, θα φουσκώσουν ξανά. Νομοτελειακό επίσης είναι το γεγονός πως όσο συνεχίζεται η ανθρώπινη ηλιθιότητα εκείνων που αποφασίζουν να κάψουν χόρτα εν μέσω καύσωνα και ανέμων, τόσο θα καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον που αρνούμαστε να σεβαστούμε.

Εντωμεταξύ πριν λίγες μέρες το ΕΛΚ (και η ΝΔ μαζί του) καταψήφισαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Αποκατάσταση της Φύσης που είναι ούτως ή άλλως ελλειμματική.

Πρακτικά το ΕΛΚ πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στους αγρότες, καθώς υποτίθεται πως θα αφαιρεί γη από τους παραγωγούς και θα θέσει σε κίνδυνο την “επισιτιστική ασφάλεια”.

Το ζήτημα είναι πως μέχρι το 2030 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, και κυρίως πόσα δάση ακόμη θα έχουν καταστραφεί – καταπατηθεί.

Στην δική μας χώρα βέβαια, στις αρχές Μαίου οι εποχικοί πυροσβέστες του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδος έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα ζητώντας σταδιακή απορρόφηση όλων των εποχικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ανεξαρτήτου ηλικίας με λίστα επιλαχόντων, τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας καθώς και ίση ιατρική κάλυψη με το υπόλοιπο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την περίοδο εργασίας.

Σήμερα, πάλι όλοι σπεύδουν να τους πουν “ήρωες”. Για ακόμη μια χρονιά. Χωρίς να έχουν γίνει τα δέοντα, για ακόμη μια χρονιά.

Σημειώνεται δε, πως σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ που είχε αποφασιστεί από το επιτελικό Κράτος τον Ιούνιο του 2021 για τις προμήθειες – κόστους 1.760.000.000 ευρώ – δεν προχώρησε η τοποθέτηση συστημάτων “έξυπνης πυρανίχνευσης” στα δάση, δεν έχουν αντικατασταθεί όλα τα “γερασμένα” Canadair και δεν έχουν γίνει προσλήψεις 3.000 νέων, μόνιμων πυροσβεστών.

Αντιθέτως, και φέτος συνεχίστηκαν οι μισθώσεις καθώς και η χρήση του ίδιου γερασμένου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων με τις λίγες προσθήκες να αφορούν κυρίως δωρεές που κάνουν ιδιώτες, κόντρα σε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Και ενώ οι πυροσβέστες αναφέρουν πως μέσα από το σύστημα συνταξιοδοτήσεων – προσλήψεων, τελικά φέτος βρέθηκαν λιγότεροι.

Τα παραπάνω είναι ζητήματα πρόληψης και ετοιμότητας που πρέπει να μπαίνουν στην ώρα τους στην ατζέντα και να ασκείται πίεση και κριτική, διαρκής, όχι μόνο πάνω στη στιγμή του χαμού. Τώρα θα μου πεις, υπάρχει συγκροτημένη αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή για να τα αναδείξει αυτά; Η απάντηση είναι όχι, και το ζήτημα είναι τι θα κάνει, άπαξ και συγκροτηθεί.

Από εκεί και πέρα, και σχετικά με τους “δικαστές” των πληκτρολογίων που σπεύδουν να ερμηνεύσουν μέσα από κομματικές, και μόνο, παρωπίδες. Το να σχολιάζεις την ώρα που καίγεται η Ελλάδα γράφοντας “41%”, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσεις γιατί αυτή η κυβέρνηση πήρε 41%. Και με τόσο χαοτική διαφορά.

Διότι αμφιβάλλω αν οι άνθρωποι που εθελοντικά, έπεσαν με αυταπάρνηση μέσα στις φλόγες, βρήκαν δύναμη, κουράγιο και θυμικό για να αναλωθούν σε τόσο επιδερμικές δοξασίες. Ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτα και κύρια απέναντι στους εαυτούς μας και από εκεί και πέρα ας κάνει ο καθένας αυτό που κρίνει σωστό για τον ίδιο και για τον διπλανό του. Με πράξεις, όχι με λόγια.

Μόνο αυτό μας έχει μείνει τελικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα