Η Νέο-Πουριτανική Ευρώπη της Μέρκελ και η Ελλάδα

Η Νέο-Πουριτανική Ευρώπη της Μέρκελ και η Ελλάδα
German Chancellor Angela Merkel stand behind a window with a reflection of the European flag as she waits for the arrival of King Willem-Alexander of the Netherlands and Queen Maxima of the Netherlands, unseen, for a meeting at the chancellery in Berlin, Monday, June 3, 2013. (AP Photo/Markus Schreiber) AP/dpa

Η συμπόρευση της κυβέρνησης με την Γερμανίδα καγκελάριο και η θυσία της μεσαίας τάξης, σε μια Ευρώπη που είναι καταδικασμένη να διαλυθεί

Η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, εν προκειμένω η φορολόγηση της φυσικής ροπής του ανθρώπου προς την ευμάρεια, είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο Νέο-Πουριτανικό πνεύμα των Βρυξελλών. Κι αν αυτό το μοντέλο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ-όπως και κάθε αριστερής κυβέρνησης- εν τούτοις έχει ελάχιστη σχέση με την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.

Το ελεύθερο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα που αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της ΕΟΚ και εν συνεχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προκειμένη περίπτωση της έννοιας που αποδίδει στο εμπόρευμα η Ε.Ε., πως είναι  οτιδήποτε ενσωματώνει αξία και αποτιμάται σε χρήμα. Υπό την ευρεία έννοια και την αξία του ανθρώπου να ζει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Αυτός ο στρατηγικός στόχος, ότι μέσα από την οικονομική ενοποίηση θα επιτευχθεί η ευημερία των ανθρώπων, απέτυχε υπό την καθοδήγηση του Γαλλογερμανικού άξονα. Η Ευρώπη που δημιουργήθηκε για να προάγει την ελεύθερη οικονομία και τις αξίες του ανθρώπου, έχει στραφεί εναντίον των αρχών της ιδρυτικής της πράξης.

Ο Νέο- Πουριτανισμός της κ. Μέρκελ τον οποίο επικαλύπτει μ’ ένα επίχρισμα “ισότητας”- την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τον μεταφράζει με ισοπέδωση προς τα κάτω- αποτελεί το νέο ιδεολογικό δόγμα της Ευρώπης. Πολύ απλά εκείνη την Ευρώπη, της ελευθερίας παντού και σε όλα, δεν την γνώρισε η γερμανίδα Καγκελάριος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία κι εκεί φαίνεται μένει ακόμα.

Η κυβέρνηση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συμπορεύεται-κι ας φωνάζει όπως ο Ανδρέας “έξω οι βάσεις του θανάτου”- με τον Νέο-Πουριτανισμό της κ. Μέρκελ. Διαφωνεί δημοσίως αλλά εφαρμόζει τα μέτρα με τον ίδιο ζήλο που τα εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Αντί να προσελκύσει επενδυτές με κεφάλαια, αντί να δώσει φορολογικές απαλλαγές και μείωση φόρων, ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα και φορολογεί μέχρι εξαντλήσεως του πληθυσμού.

Παράλληλα, όμως, φροντίζει να κάνει κηρύγματα για την ανάπτυξη. Το βέβαιο είναι ότι οι φτωχοί δεν θα γίνουν πλουσιότεροι, ούτε οι πλούσιοι θα φτωχύνουν. Θα την πληρώσει και πάλι η μεσαία τάξη- αυτοί που κινούν πάνω από το 60% της κατανάλωσης- και συνακόλουθα το εμπόριο. Ο Νέο- Πουριτανισμός απέκτησε στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πεδίο εφαρμογής. Παρεμβαίνει στη ζωή μας και νομοθετεί με τη διαδικασία του επείγοντος τις επιθυμίες μας. Τιμωρεί την επιτυχία και εκδικείται τον επιτυχημένο.

Σ’ αυτό το πνεύμα κινείται η κυβέρνηση και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω όσους την επικρίνουν. Κατανοώ την έκπληξη όσων δεν ανέμεναν τη συμπόρευση με τον Νέο- Πουριτανισμό της κ. Μέρκελ, αλλά κι αυτό εξηγείται με βάση τα στερεότυπα που έχει διαμορφώσει η αριστερή ιδεολογική σκέψη. Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα αργοπεθαίνει σε μια Ευρώπη που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί σε διάλυση. Μέχρι τότε όμως τα μέτρα λιτότητας-τα οποία επιβάλλονται με εμπάθεια- θα οδηγήσουν σε πογκρόμ της μεσαίας τάξης.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα