Η πολιτική ζωή μπήκε σε νέα φάση

Η πολιτική ζωή μπήκε σε νέα φάση
Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πώς άλλαξε και διαμόρφωσε το πολιτικό σκηνικό η τραγωδία στα Τέμπη. Τα τέσσερα σημεία που έχουν αναδειχτεί από τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Έντεκα μέρες μετά τη την τραγωδία στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, όλα δείχνουν ότι η πολιτική ζωή έχει μπει σε νέα φάση. Ο λόγος είναι προφανής: η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων ανέδειξε την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους, δηλαδή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον, επανέφερε στο προσκήνιο χρόνιες παθογένειες όπως η μνημονιακή διάλυση των υποδομών, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου από «επενδυτές» και εργολάβους, η γενικευμένη διαφθορά, ο κυνισμός του πολιτικού συστήματος.

Θα ήταν πρόωρο να βγάλουμε πλήρη συμπεράσματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν. Θα χρειαστούν περισσότερες μετρήσεις σε βάθος χρόνου για να κάνουμε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις. Είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της νέας φάσης.

Τέσσερα σημεία

Μπορούμε όμως να αναφερθούμε σε τέσσερα σημεία που έχουν αναδειχτεί από τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Το πρώτο σημείο είναι ότι ανατινάχτηκε ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου. Δεν είναι μόνο ότι ακυρώθηκε ο προγραμματισμός των εκλογών για τις 9 Απρίλη -φαίνεται ότι πάμε για τέλη Μάη. Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι καταστράφηκε η ατζέντα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πάμε στις κάλπες. Από τις καταδίκες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ έως την αύξηση του κατώτατου μισθού, και από τη προβολή των επιτευγμάτων του ψηφιακού μετασχηματισμού έως την αναβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ο κ. Μητσοτάκης είχε χαράξει ένα πολιτικό μονοπάτι που θα τον οδηγούσε σε μια εκ του ασφαλούς νίκη -δεδομένου και του μεγάλου δημοσκοπικού προβαδίσματός του. Αυτό το μονοπάτι δεν υπάρχει πλέον. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να πάει στις κάλπες απολογούμενη για τα Τέμπη.

Το πλήγμα σε Μητσοτάκη

Είναι νωρίς για να προσδιορίσουμε το ακριβές μέγεθος του πλήγματος που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για πολύ ισχυρό πλήγμα που τσαλάκωσε δύο από τα πιο δυνατά χαρτιά του: τη διοικητική επάρκεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Φαίνεται ότι το πολιτικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί αναταχθεί πλήρως ακόμα και στο ευτυχέστερο για αυτόν σενάριο.

Το τρίτο σημείο των παρατηρήσεων μας έρχεται ως αποτέλεσμα του πλήγματος που έχει δεχτεί ο κ, Μητσοτάκης: το εκλογικό παχνίδι έχει ανοίξει ξανά. Μέχρι τα Τέμπη, το πλέον πιθανό σενάριο ήταν να πηγαίναμε για μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές η οποία θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες. Αυτό το σενάριο έχει καεί πλέον.

Είναι βέβαιο ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας θα είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν. Το πόσο μικρότερη θα το δούμε. Αλλά είναι χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης ότι για πρώτη φορά ανοίγει το ενδεχόμενο της ανατροπής του συσχετισμού -το οποίο και αυτό θα το δούμε προσεχώς αν ισχύει. Υπενθυμίζεται ότι μια διαφορά κάτω από 5 μονάδες στις πρώτες εκλογές, καθιστά τις δεύτερες ντέρμπι.

Ο κόσμος στους δρόμους

Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που καθιστά τις εξελίξεις τελείως απρόβλεπτες. Ο κόσμος που έχει βγει στους δρόμους (νεολαία στην πλειονότητά του), ούτε ποδηγετείται από τους κομματικούς μηχανισμούς ούτε συμμορφώνεται με τις νόρμες του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως, εκφράζει μια έντονα αντισυστημική ροπή, αν και με διαφορετικό τρόπο από τον Δεκέμβρη του ’08 ή τις πλατείες του ’11. Το «κίνημα των Τεμπών» όπως κάθε μαζικό κοινωνικό κίνημα, είναι πολυπαραγοντικό,,καθορίζεται από τις επιθυμίες των υποκειμένων του και λειτουργεί με καινοτόμο τρόπο στα πολιτικά πράγματα. Επομένως είναι απρόβλεπτο.

Όλα ανοιχτά λοιπόν. Πλέουμε πια σε αχαρτογράφητα νερά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα