Η βοή των (τεχνολογικών) γεγονότων και η Ελλάδα που υπνώττει
Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση» φτάνει καλπάζοντας. Πολλές χώρες κινητοποιήθηκαν και προετοιμάζονται ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δραστικές ανατροπές, αλλά να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις αναπόφευκτες επιπτώσεις. Δυστυχώς, η χώρα μας υπολείπεται…
- 10 Ιανουαρίου 2022 17:06
Ετριβα τα μάτια μου διαβάζοντας πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι το ΄22 «θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στον στόχο «Ελλάδα 2.0», μιάς Ελλάδας που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση»!
«Μωρέ μπράβο», αναφώνησα. Ομως, ουδέν ψευδέστερον. Η χώρα μας υπνώττει. Υπολείπεται δραματικά έναντι άλλων και τίποτε δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την επέλαση της νέας ιλιγγιώδους εποχής.
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε πέρυσι (14.01.2020) Ημερίδα για την «4η Βιομηχανική Επανάσταση». Ενδιαφέρον και παρήγορο, αλλά δεν αρκούν οι Ημερίδες και οι δηλώσεις. Απαιτείται σοβαρή δουλειά, ώστε να ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες θεσμικές προβλέψεις, έτοιμες να υλοποιηθούν.
Περί τινος πρόκειται;
Τι είναι όμως αυτή η περιώνυμη Επανάσταση; Μας αφορά άμεσα ως χώρα ή πρόκειται για δυναμική του απωτέρου μέλλοντος; Και βέβαια, τι το θετικό εισφέρει, ποιες ανατροπές επιφέρει και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία;
Επειδή «ρωτώντας πάς στην πόλη», άρχισα να περιδιαβαίνω στις γειτονιές των ειδημόνων. Ιδού τι λένε:
Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση” πηγάζει κυρίως από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα. Ειδικότερα, στηρίζεται στις νέες δυνατότητες από την εξέλιξη των υπολογιστών σε επεξεργασία, ανάλυση και αποθήκευση όγκου δεδομένων, στην δημιουργία προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, την διείσδυση του internet και τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρουν οι υποδομές σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα.
Ως αποτέλεσμα έχουν αναπτυχθεί προγράμματα που επιτρέπουν την απομακρυσμένη χρήση συσκευών μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (internet of things), την αποθήκευση, πρόσβαση και επεξεργασία πληροφοριών/ δεδομένων σε κεντρικές μονάδες (cloud computing), την αυτοματοποίηση της παραγωγής και της λήψης σημαντικών αποφάσεων με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες. (A.I.: Artificial Intelligence), την τρισδιάστατη εκτύπωση μοντέλων.
Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα από μία μεγάλη λίστα εφαρμογών, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες ιδέες, πχ. τις τελευταίες ημέρες μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών παρουσίασε μοντέλα παπουτσιών που ενσωματώνουν 4D τεχνικές στην κατασκευή της σόλα τους» (Φαίδων Φαρμάκης https://eKyklos.gr)
Θετικά και αρνητικά
Στις προηγούμενες επαναστάσεις του είδους-κυρίως στην πρώτη και στη δεύτερη- οι μεγάλες ανατροπές υπήρξαν εξόχως θετικές, αλλά στην αρχή είχαν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα επιβιωτικής μορφής στις κοινωνίες (π.χ. απώλειες θέσεων εργασίας).
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί εν πολλοίς και με την επι θύραις «4η βιομηχανική επανάσταση». Πολλά τα θετικά, αλλά αναπόφευκτα τα αρνητικά, όπως π.χ. η εκτίναξη της ανεργίας και οι δραστικές αλλαγές στα εργασιακά.
Ταυτόχρονα είναι προφανής ο κίνδυνος να αποκτήσουν υπερβολική δύναμη οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Διότι θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται σημαντικό αριθμό πληροφοριών ώστε να επηρεάζουν κατά το δοκούν την οικονομική εξέλιξη σε άλλες χώρες.
Οι άλλοι…
Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για κράτη που έχουν κινητοποιηθεί έγκαιρα και εργάζονται πυρετωδώς για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται, αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Συγκεκριμένα:
«Σε κρατικό επίπεδο, μεγάλος αριθμός αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών από τις αρχές της δεκαετίας έχουν καταστρώσει και υιοθετήσει εθνικά σχέδια, θέτοντας σε εφαρμογή προγράμματα προσαρμογής και εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων (πχ Made in China 2025, Γερμανία Industrie 4.0, Ισραήλ, Ινδία). Οι πολιτικές αυτές επικεντρώνονται στην προσαρμογή στα νέα μοντέλα παραγωγής που μειώνουν σημαντικά τον ρόλο της ανθρώπινης εργασίας, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την αναβάθμιση των κρατικών υποδομών, την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των νέων θέσεων εργασίας και την μετεκπαίδευση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού σε νέες ειδικότητες» (Φαίδων Φαρμάκης- Από το ίδιο άρθρο).
Εμείς;
«Εμείς που είμαστε σε όλα αυτά;», διερωτάται ο Αγης Βερούτης (Capital). Και απαντά μελαγχολικά: «Ενας Θεός ξέρει»…Λεπτομέρειες- και εξ αντικειμένου απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η Ελλάδα έχει στόχο να ηγείται στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση»-,δίνει ο Φαίδων Φαρμάκης:
«Το ελληνικό κράτος έχει αργοπορήσει σημαντικά στην δημιουργία μια εθνικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστικών κρατών. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρηματοοικονομική περιπέτεια της χώρας επέδρασε αρνητικά στην αναβάθμιση των κρατικών υποδομών, την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό του κεφαλαιακού εξοπλισμού στον ιδιωτικό τομέα. Στην παραπάνω διαπίστωση, εξαίρεση αποτελούν α) μερικές μεγάλες εταιρείες που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης ή δραστηριοποιήθηκαν στο εξωτερικό και β) ορισμένες Start-Ups με καινοτόμες εφαρμογές που κατάφεραν είτε να προσελκύσουν διεθνή χρηματοδότηση, είτε να εξάγουν αυτόνομα ή μέσω συνεργασιών με τρίτες εταιρείες την τεχνογνωσία τους σε ξένες αγορές.
Ως απόρροια της αδράνειας του κράτους και της μη ύπαρξης χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ενθαρρυντική. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που σταδιακά θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος και θα επιτρέψει στη χώρα να προσαρμοστεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα».
…Αυτά, λοιπόν, τα νέα. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας θα συναισθανθούν την ανάγκη να κινητοποιηθούν. Να εγκύψουν στο μείζον αυτό θέμα, να το εντάξουν στα Προγράμματά τους και να προϊδεάσουν την κοινωνία για τα οφέλη και τις επιπτώσεις.
Υ.Γ. Το Βιετνάμ-ναι, το ταλαιπωρημένο Βιετνάμ- κατασκευάζει και εξάγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τώρα, δε, συνεργάζεται με γερμανικές εταιρείες προκειμένου να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής στην Γερμανία! Και τούτο, όπως είπε ιθύνων της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Βιετνάμ, διότι δεν συμφέρει η μεταφορά των αυτοκινήτων με πλοία στην Ευρώπη, στην οποία έχει στόχο να διαθέτει τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις