Υπάρχει πέμπτη φάλαγγα από στρατιές μετανοημένων πασόκων;

Υπάρχει πέμπτη φάλαγγα από στρατιές μετανοημένων πασόκων;

Ένα ψηφοδέλτιο μηχανικών με άρωμα ΠΑΣΟΚ και αισθητική ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπίπτει πάντα στα όρια του υπαρκτού σουρεαλισμού

Το να διαφωνεί κανείς με την κεντρική πολιτική θέση της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως κάνει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, είναι ένα σοβαρό θέμα αλλά καλύπτεται υπό τον μανδύα της πολυφωνίας. Το να “κατεβάζει” δικό του ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές του κλάδου των Πολιτικών Μηχανικών, “απέναντι” στο κομματικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαφορετική υπόθεση που επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών.

Την προσεχή Κυριακή, ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών κάνει εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβούλιου του συλλόγου. Όπως δυστυχώς είθισται στη χώρα μας αλλά και αλλού, οι κλαδικές ενώσεις ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα. Με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ο νυν Υπουργός εξελέγη τον Ιούλιο του 2010 πρόεδρος του ΤΕΕ. έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Χρήστος Σπίρτζης αυτομόλησε στον ΣΥΡΙΖΑ, δάκρυσε για τις αποκρατικοποιήσεις που υποχρεώθηκε να υπογράψει και εν ολίγοις έγινε ριζοσπαστικότερος του ριζοσπάστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει το δικό του ψηφοδέλτιο. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμη και η ΛΑΕ. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ψηφοδέλτιο της παράταξης “Προοδευτική Συνεργασία Πολιτικών Μηχανικών” που φημολογείται ότι έχει την -προφανώς άτυπη- υποστήριξη του Υπουργού. Κοιτώντας όμως κανείς ακόμη και το λογότυπο αντιλαμβάνεται ότι αισθητικά συγκλίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολα μπορεί να κάνει κανείς τη σύνδεση καθώς στο ψηφοδέλτιο της παράταξης περιλαμβάνονται αρκετοί υποψήφιοι που στο πού πρόσφατο παρελθόν (από το 2009 έως το 2012) υπήρξαν υποψήφιοι της ΠΑΣΚ πολιτικών μηχανικών. Μια υποψήφια άλλωστε ήταν και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στις δύο τελευταίες εκλογές, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2012. Με κάποιον άλλο υποψήφιο φημολογείται ότι υπάρχει και συγγενική σχέση.

Θεωρούμε δεδομένο ότι ο Υπουργός δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα υπολείμματα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Όπως θεωρούμε όμως και βέβαιο ότι καθώς εξελέγη πρόσφατα στο ισχυρό Τεχνικό Επιμελητήριο, έναν “μηχανισμό” που τον βοήθησε να εκλεγεί, θα τον έχει διατηρήσει. Θα θεωρούσε επίσης κανείς ότι με τόσα ανοιχτά μέτωπα για τη χώρα και το Υπουργείο του, ο κος Σπίρτζης δεν θα αφιέρωνε τον χρόνο του για να παίξει game of thrones με τον σύλλογο των μηχανικών. Προφανώς έχει τους λόγους του να το κάνει.

Το ενδεχόμενο να θέλει να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ διασπάζοντας τις δυνάμεις του, ούτε ένας αφελής δεν θα μπορούσε να το πιστέψει. Ενδεχομένως ο ίδιος ο Σπίρτζης να πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή τα δύο ψηφοδέλτια θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και εν συνεχεία θα μπορέσει να διεκδικήσει ευκολότερα τον έλεγχο του συλλόγου. Ότι θέλουν να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα δηλαδή, για να μην τον αδικούμε.

Τα εργαλεία όμως που χρησιμοποιεί, προέρχονται από τον χώρο στον οποίο ο ίδιος ανδρώθηκε πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ. Η ύπαρξη και μόνο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για το φαύλο παρελθόν του, είναι ένα θέμα που καλείται συχνά να διαχειριστεί η Κυβέρνηση. Η γκρίνια βεβαίως προέρχεται κυρίως κε’ των έσω. Πολλώ δε μάλλον, η δημιουργία ενός παράλληλου κομματικά ελεγχόμενου συστήματος από παλιούς καλούς πασόκους, είναι κάτι που δεν καλοβλέπουν αρκετά “παραδοσιακά” στελέχη του κόμματος.

Θεωρούν ότι η ΠΑΣΟΚοποίηση βλάπτει το κόμμα και υποθέτει κανείς ότι θα δημιουργείται εκνευρισμός καθώς βλέπουν τους νεοφερμένους Υπουργούς να “βγαίνουν  από τα αριστερά”  την ώρα που ιστορικά στελέχη του κόμματος υφίστανται την ταπείνωση να υπερασπίζονται πολιτικές με την άρνηση των οποίων πορεύθηκαν τόσα χρόνια. Η ανάγκη, γίνεται φιλοτιμία. Η “άλωση” όμως του κόμματος από στρατιές μετανοημένων πασόκων είναι κάτι πολύ διαφορετικό και δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει εύκολα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα