Ήρθε η ώρα του Κυριάκου για το ‘αφήγημα’

Ήρθε η ώρα του Κυριάκου για το ‘αφήγημα’

Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να προχωρήσει με καταγγελίες και παροχολογία. Γιατί απλά δεν θα τον πιστέψει κανείς

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι τελευταίοι δώδεκα μήνες αποτέλεσαν μια πραγματική κοσμογονία. Κέρδισε σχεδόν όλες τις μάχες που έδωσε (εσωκομματικές εκλογές, ενδεχόμενο διάσπασης, διατήρηση ποσοστών) και βρέθηκε στο τιμόνι της δεξιάς παράταξης, καταργώντας την “επετηρίδα”. Οικογενειακή και μη. Ήγγικεν όμως η ώρα να κάνει το πραγματικά μεγάλο βήμα και να εξηγήσει στους πολίτες το σχέδιό του. Από αυτό το βήμα θα κριθεί εν πολλοίς και το πολιτικό μέλλον της παράταξης και ενδεχομένως της χώρας.

Πολλοί στη ΝΔ ενοχλούνται από την “ήπια” αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθείται. Αναπολούν μάλιστα το δυναμικό παρελθόν της παράταξης και τις ένδοξες ημέρες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Όμως είναι αλήθεια ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι χαρακτηριστικές του νέου προέδρου. Ο ήπιος τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύεται δεν είναι μόνο επιλογή, είναι στάση ζωής. Η “εξευρωπαισμένη” αυτή αντιπολίτευση, στη χώρα των μπαλκονάτων πολιτικών, θεωρείται αδυναμία και ανεπαρκής για να δώσει προοπτική εξουσίας.

Άλλωστε θα μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει ότι εφαρμόζει την -αλάνθαστη στα μέρη μας- πολιτική του ώριμου φρούτου. Περιμένει δηλαδή τη φθορά της Κυβέρνησης από τις διαρκείς γκάφες και παλινωδίες. Θεωρητικά, η πραγματικότητα θα εκθέσει περαιτέρω την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και κυρίως τις ανεδαφικές υποσχέσεις τους. Επιπλέον, μη έχοντας τάξει ο ίδιος οτιδήποτε, θα διευκολύνει τη ζωή του ως πρωθυπουργού, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο. Το ώριμο φρούτο, δεν συνάδει όμως με την άποψη της ΝΔ περί άμεσων εκλογών. Και δεν την υπηρετεί κιόλας. Δεν μοιάζει πλέον ούτε με τη σίγουρη συνταγή νίκης.

Η ΝΔ μοιάζει σε τέλμα. Με υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της και ποσοστά που δεν δείχνουν αυτοδυναμία, θα πρέπει να αναλάβει δράση αν θέλει να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους. Θα πρέπει να τους πείσει με επιχειρήματα και όχι να εμφανίζεται σαν την καλύτερη εναλλακτική για την εφαρμογή του μνημονίου. Θα πρέπει να πει τι θα κάνει. Να πάρει θέση για τα θέματα της επικαιρότητας και όχι να βολεύεται με την πανεύκολη και ανέξοδη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΘ είναι η γιορτή της εξαγγελίας. Οι περισσότεροι πολιτικοί (είτε σαν πρόεδροι κυβερνήσεων είτε σαν πρόεδροι της αντιπολίτευσης) τη θεωρούν ορόσημο, ενδεχομένως επειδή συμπίπτει και με την νέα σεζόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κυριάκος θα αρχίσει το ¨ντεμαράζ” από τη ΔΕΘ, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Πρωθυπουργός θα υποστεί επικοινωνιακή φθορά λόγω των ανεφάρμοστων εξαγγελιών που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Η δική του πολιτική πρόταση δεν μπορεί να βασίζεται στην κατακραυγή για τα ψέματα που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θεωρείται άλλωστε πιθανό να κάνει μια από τα ίδια, υποσχόμενος τον επίγειο παράδεισο και μάλιστα ακοπίαστα. Επίσης δεν μπορεί η πρόταση να είναι ταυτόσημη με την πολιτική που ασκούσε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πολίτες την αποδοκίμασαν, όχι μόνο παρασυρμένοι από τις υποσχέσεις της τότε αντιπολίτευσης. Υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις και πισωπεταλιές για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και άλλων συμφερόντων.

Ο Κυριάκος τόλμησε να αναδείξει έναν διαφορετικό τρόπο πολιτικής επικοινωνίας. Έναν τρόπο που τρομοκρατεί τους παραδοσιακούς επικοινωνιολόγους. Αν θέλει να συσπειρώσει ευρύτερες εκσυγχρονιστικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η κλεψύδρα δεν έχει απεριόριστη άμμο και το μόνο που δεν έχουν ανάγκη να ακούσουν οι πολίτες είναι μια επανάληψη των ευχολογίων και των κομπλιμέντων προς την …”συμπρωτεύουσα”. Στο πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό του ΑΠΕ μίλησε για τον καταξιωμένο θεσμό της ΔΕΘ, που «επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, σταθερά και διαχρονικά, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα». Ας ελπίσουμε να ήταν απλώς μια προσπάθεια να μην αποκαλύψει τα σχέδιά του και όχι προάγγελος ενός ακόμη ξύλινου λόγου.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα