Και στο βάθος “Polakis for president”…

Διαβάζεται σε 3'
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει, σε σημαντικό βαθμό, στον Πολάκη την εκλογή του στην αρχηγία. Ήταν φανατικός υποστηρικτής του. Όμως, ο Πολάκης “παίζει” και για τον εαυτό του, έχει δική του ατζέντα.

Ο Παύλος Πολάκης είναι, διαχρονικά, ο μεγάλος θριαμβευτής στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχηγοί αλλάζουν, εκείνος αμετακίνητος. Και-γιατί όχι; -σε μια επόμενη φάση να μη διεκδικήσει να γίνει και αρχηγός;

Στην ισχυρή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ– την κυβερνητική 2015-2019- ήταν μεν στα πρώτα βιολιά, αλλά τα πυκνά γεγονότα κάλυπταν την ανοίκεια συμπεριφορά του. Ο Αλέξης Τσίπρας τον δικαιολογούσε ως «αψύ Κρητικό».

Στην πρώτη αντιπολιτευτική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ 20219-2023, όταν ήταν φανερό ότι η δράση του Πολάκη ζημίωνε το κόμμα, καθώς ήταν ο βασικός τροφοδότης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ο Τσίπρας έφτασε μισό βήμα από τη διαγραφή του. Αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, υπό το φόβο της αντίδρασης του φανατικού κλαμπ που διαθέτει ο Πολάκης και εκδηλώνεται συχνά στο facebook. Ήταν ένα από τα μοιραία λάθη, έκτοτε ο Πολάκης στράφηκε εναντίον του Τσίπρα και η συνέχεια είναι γνωστή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει, σε σημαντικό βαθμό, στον Πολάκη την εκλογή του στην αρχηγία. Ήταν φανατικός υποστηρικτής του. Όμως, ο Πολάκης «παίζει» και για τον εαυτό του, έχει δική του ατζέντα. Και επειδή αισθάνεται τον εαυτό του ως ελεγκτή και καθοδηγητή του νέου αρχηγού, δεν δίστασε να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Η άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων-θέμα ταυτοτικό για τον Κασσελάκη- μπορεί να τον εξόργισε, αλλά πέρασε έτσι.

Ο νέος αρχηγός είχε μια δεύτερη ευκαιρία να απαλλαγεί από την κηδεμονία του Πολάκη. Του την έδωσε ο ίδιος με την ανοίκεια συμπεριφορά του πρόσφατα στη Βουλή. Υποχρεώθηκε να τον θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος έδειξε ότι μετάνιωσε γι’ αυτό. Έδωσε όρκους πίστης στον Πολάκη, δήλωσε ότι «τον αγαπάει», εξήρε το «έργο του» και αναγνώρισε «την αντιπολιτευτική ισχύ και την ανιδιοτελή παρουσία του».

Με δυο λόγια ο Κασσελάκης ομολογεί ότι μετάνιωσε για τη -μισή έστω- διαγραφή του Πολάκη και βρήκε αστείες δικαιολογίες για την ανοίκεια συμπεριφορά του. Όσο για την «ανιδιοτελή προσφορά» του Πολάκη, ο Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ο Πολάκης «ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά πάνω απ’ όλα ανήκει στον εαυτό του. Θα το καταλάβει(ο Κασσελάκης) σύντομα, όταν η καρέκλα του θα αρχίσει να τρίζει και ο Πολάκης θα(νομίζει ότι) μπορεί να την καταλάβει εκείνος.

Έτσι κι αλλιώς με τον Κασσελάκη επικεφαλής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά προοπτική. Το έδειξαν και οι ευρωεκλογές. Μάλιστα, αν η εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ του δώσει κάποια ώθηση και φανεί ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί(δεύτερη και τρίτη θέση), ο Κασσελάκης θα συνειδητοποιήσει ότι το αρχηγικό του όνειρο θα λάβει τέλος.

Και τότε ίσως αναγκαστεί να στρατευθεί πίσω από το σύνθημα «Polakis for president». Για να οδηγηθεί έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο στάδιο (εξ)ευτελισμού και απαξίωσης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα