Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Δεν πάνε πουθενά, κακόμοιρη Κεντροαριστερά…

Διαβάζεται σε 5'
Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης
Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ περιμένουν να δουν τι είδους καμπάνες ή καμπανάκια θα ηχήσουν μόλις κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Όμως, παραιτήσεις των αρχηγών τους δεν προβλέπονται, εκτός αν επέλθει κάποια (μη αναμενόμενη) εκλογική πανωλεθρία.

Όταν χάνουν τις εκλογές, τα κόμματα παίρνουν μέτρα (αυτο)προστασίας. Το πρώτο είναι η αλλαγή του αρχηγού που «δεν τραβάει».

Δεν μιλάμε για όλα τα κόμματα. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, δεν έχει τέτοια κριτήρια. Αλλάζει γενικό γραμματέα όταν γεράσει ο (η) εν ενεργεία. Η Πλεύση Ελευθερίας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έχει αρχηγό ό,τι κι αν συμβεί.

Μιλάμε για τα κόμματα εξουσίας, όσα έχουν κυβερνήσει και φιλοδοξούν να το ξανακάνουν. Τέτοια είναι η ΝΔ και (θεωρητικά) το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλην δύο εξαιρέσεων, άλλαξαν αρχηγό όταν υπέστησαν εκλογικές ήττες.

Πρώτη εξαίρεση: ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε δύο εκλογικές νίκες(1974 και 1977), αλλά δεν διεκδίκησε τρίτη θητεία. Βλέποντας το τσουνάμι του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας(1980) και άφησε τη βαριά ήττα για τη ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη(1981).

Δεύτερη εξαίρεση: ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε ποτέ εξαιτίας εκλογικής ήττας. Νίκησε δύο φορές(1981, 1985) και ηττήθηκε τρεις φορές(δύο το 1989 και μια το 1990). Αλλά έμεινε αρχηγός με θηριώδη(για ήττα) ποσοστά περί το 40% και επανήλθε νικητής και τροπαιούχος το 1993. Είναι ο μόνος, μέχρι στιγμής, πολιτικός που πέτυχε τρίτη κυβερνητική(πρωθυπουργική) θητεία. Όλοι οι άλλοι ηττήθηκαν και παραιτήθηκαν.

Στη ΝΔ παραιτήθηκε ο Ράλλης το 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1984(και μάλιστα μετά από ήττα σε ευρωεκλογές), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, ο Μιλτιάδης Έβερτ το 1996, ο Κώστας Καραμανλής το 2009 και ο Αντώνης Σαμαράς το 2015. Η τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κριθεί ακόμη.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης αποχώρησε από αρχηγός και παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004. Ο οποίος αποχώρησε το 2011 και παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο .Ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη βαριά ήττα του 2015.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που έγινε κόμμα εξουσίας, η μοναδική παραίτηση αρχηγού ήταν του Αλέξη Τσίπρα το 2023.

Αυτό λένε τα ιστορικά δεδομένα. Τι γίνεται σήμερα ή μάλλον τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

Πρώτον, ο Μητσοτάκης δεν προβλέπεται να έχει παρόμοια διλήμματα, δεν θα παραιτηθεί. Όμως, αν το ποσοστό της ΝΔ υποστεί μεγάλη καθίζηση(κάτω του 30%) θα έχει αναταράξεις και ο νυν πρωθυπουργός θα το σκεφθεί διπλά και τριπλά αν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν να δουν τι είδους καμπάνες ή καμπανάκια θα ηχήσουν μόλις κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Όμως, παραιτήσεις των αρχηγών τους δεν προβλέπονται, εκτός αν επέλθει κάποια (μη αναμενόμενη) εκλογική πανωλεθρία.

Αυτά τα δύο κόμματα ουσιαστικά δεν είναι πλέον κόμματα εξουσίας, επομένως οι αρχηγοί τους δεν αισθάνονται αυτό το βάρος. Αν πάρουν (τα αναμενόμενα) μικρομεσαία ποσοστά, θα μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.

Ο Τσίπρας παραιτήθηκε λόγω του 18% των τελευταίων εκλογών. Αν στις 9 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό, δεν τρέχει τίποτα. Ο Στέφανος Κασσελάκης το ξεκαθάρισε στο πρόσφατο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Ήρθα για να μείνω». Μπορεί ο Τσίπρας να παραμέρισε «για να έρθει τα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» και το «κύμα» αυτό να ήρθε, αλλά ο καβαλάρης του δεν σκοπεύει να γυρίσει στο Μαϊάμι και στο Ντελαγουέρ, για να ασχοληθεί με τα αστακοκάραβα. Μια χαρά περνάει εδώ. Έχει και κόμμα «γιωταχί».

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη αυτοπροβάλλεται ως ο εκπρόσωπος της πάλαι ποτέ «δημοκρατικής παράταξης». Αλλά μάλλον έχουμε να κάνουμε με μεγαλοπιάσματα. Τέτοια παράταξη δεν υφίσταται πλέον. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση, θα είναι μεν μεγάλη ήττα, αλλά ο Ανδρουλάκης θα μπορεί να επικαλεστεί ότι «έχει άνοδο». Το σχεδόν 12% του 2023 θα το πιάσει. Έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Για την ακρίβεια, η «γάτα» της «προοδευτικής παράταξης» , «κεντροαριστεράς» ή όπως αλλιώς την πούμε, δεν θα μπορεί να πιάσει τίποτα, ούτε ποντικάκι. Θα την έχει πάρει στο κυνήγι ο Πίνατ του Μητσοτάκη.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα γι’ αυτό που θα προκύψει το βράδυ των ευρωεκλογών, ακόμα κι αν η ΝΔ υποστεί μεγάλη εκλογική καθίζηση. Φαντάζεται κανείς τους εκλογικούς πίνακες να δείχνουν τη ΝΔ να έχει απολέσει καμιά δεκαριά μονάδες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να απέχουν παρασάγγας;

Οι μόνοι που (σχεδιάζουν ότι) δεν θα πάθουν τίποτα είναι οι μοιραίοι αρχηγοί των μικρομεσαίων κομματιών της. Το πολύ πολύ ο Ανδρουλάκης να έχει ζητήσει από κάποιον συμπατριώτη του μαντιναδόρο να του σκαρώσει κάτι για τη «νίκη του» και να το απαγγείλει. Ο δε Κασσελάκης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, ούτε κάν να πάει στον αοιδό Αργυρό για διασκέδαση. Μπορεί να βάλει να παίζει από τα μεγάφωνα της Κουμουνδούρου το «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» του μακαρίτη Καρρά, που είναι και πιο «βαρύ».

Κακόμοιρη Κεντροαριστερά, τι σου ‘μελλε να πάθεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα